24 Лютого 2020
Новини

Що приховує Масляна?

Що приховує Масляна?

Сподіваюся, що ви здогадалися з тексту моїх розвідок, що більшість нинішніх свят мають язичницьке походження. Тому нинішня розвідка не стане виключенням і вона буде не про назву гучних святкувань перед християнським Великим постом, а про язичницьке походження Масляної або Масниць.

Відразу зауважимо, що піст, який встановлений церквою в певні дні та тижні року, це не обряд, як може комусь здатися. Обрядова діяльність це набагато глибший та древніший звичай, який встановився задовго до появи суспільних інститутів, таких як церква. А ось обряд святкової трапези на Масляну, який містить поїдання вареників, цілком ритуальне дійство.

Саме так: головною стравою на Сирний або Масний, тобто, Жирний тиждень перед постуванням вареники аж ніяк не млинці. Символічно вареник древніша обрядова їжа, ніж млинець. Порівняємо: «рогатий» вареник символізує Місяць, а округлий млинець Сонце. Місяць традиційно пов’язують з богинями різноманітних культур, а Сонце з богами.

Проте спочатку був матріархат, а потім патріархат. Перші календарі були жіночими, адже показували 13 менструацій протягом року. Також у древні часи вшановувалися рогаті тварини олені, барани, бики тощо, бо їхні роги мали безпосередній зв’язок з місяцем. Круасани, якими сучасники полюбляють ласувати на сніданок з кавою, теж місячна обрядова їжа богині. Звісно, з часом, чоловічі культи перемогли у протистоянні жіночі культи, але згадки про них залишилися в народній обрядовості, тому сміливо можемо сказати, що вареники це древня обрядова їжа українців.

Також відомий український етнограф Володимир Войтович писав, що, щоб Місяць як небесна сила сприяв людям, йому приносили жертву у вигляді вареників. А начинка теж мала символічне значення. На його думку, такі жертви приносили до колодязів.

Чому перед періодом постування вживають страви з борошна, запитаєте ви? Бо після періоду холодної зими фактично єдине, що залишилося у селянських запасах це борошно і трішки начинки. Борошно і зерно своєю чергою символізують вічний і непорушний колообіг життя, смерті та відродження у природі.

Зерно і його життєва сила помирають наприкінці літа, а навесні приходить їх час відродитися у новому врожаї на полі, яке дасть життя людям, тому древнім народам таким важливим був образ зерна і тому його вшановують поїданням у період Масниць. Англійці називають цього духа Джек Ячмінне зерно, а українцям відомо чимало ритуалів, які пов’язані з обжинками.

Власне що таке обряд? Це така вид дій, ціль і зміст яких вираження певної ідеї, почуттів, дій або заміна безпосереднього впливу на предмет уявним, тобто символічним впливом. Таким чином поїдання вареників під час ритуального тижня ніби говорить про подолання життя смерті й про прийдешнє відродження природи.

У час одного свята, яке схоже на Масляну, Стрітення, яке теж говорить про боротьбу зими з весною або літом, у сільськогосподарських тварин починають з'являтися більші запаси молока, яке можна використати для ритуальних страв. Йдеться про сметану, сири тощо. Саме тому в українців Масляниці й означає фактично Жирний тиждень, час поїдання багатої жирами їжі. Порівняємо, що під час святкування   Сагаалгану, тобто Нового року за монгольським календарем, яке теж припадає фактично на той же період, що і Масляна, вживають білу їжу, молоко, сметану, сири, в тому числі й висушені. Також вшановують богиню (перечитайте ще раз абзац про вареники Ред) і відвідують родичів з частуванням як роблять українці під час Запустів.

Зауважимо, що карнавальна культура та обряд переодягання під час цього тижня спочатку був потрактований етнографами як міфологічна складова. Образи тварин і ряджені, які були переодягнені у шкури тварин, вважали дослідники це астрально-міфологічна символіка. Проте насправді треба було спуститися з землі на небо і зрозуміти, що використання переодягання і тваринних образів протягом цього тижня пов’язано з древнішими пластами розвитку суспільства мисливським культом та шаманізмом, а пізніше в деяких народів вовк та ведмідь з лісу перетворилися на хлібних вовків та ведмедів, отих духів зерна, про які йшлося вище.

Продовжимо тему зерна…Культовий шотландський антрополог Джеймс Фрейзер у своїй відомій книзі «Золота гілка» розглянув дії з зерном як навіть як убивство зерна, за яким має відбутися відродження. Для порівняння вчений наводить чимало різноманітних звичаїв ритуального вбивства і похорон зими   і   смерті. Але він пішов далі та поставив ці ритуали в один ряд з культами древніх богів, які помирають та воскресають, Озіріса, Адоніса,   Аттіса, Діоніса і навіть Ісуса Христа. На його думку, ці ритуальні дії колись містили   і   людські жертвоприношення, від яких у підсумки залишилися тільки спорадичні згадки.

Таким чином, Масниці, якби їх не називали, яскравим представником древніх культів, передовсім мисливського та аграрного, а через інші ритуальні дії глибоко архаїчне коло магічних дій.

Олена Кузьмич, кандидатка філологічних наук, журналістка, дослідниця ритуалів

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: свято, традиції, Україна
В тему