19 Січня 2020
Новини

Вражаючі фото Водохреща на Волині 100 років тому

Вражаючі фото Водохреща на Волині 100 років тому

З кожним роком свято Водохреще чи інша назва Йордана набирає все більшої популярності серед українців. Свято Водохреще бере свій початок із далеких віків, його пов’язують із хрещення Ісуса Христа у тридцятирічному віці. Саме тоді він прийняв хрещення у річці Йордан.

З самого ранку, після освячення води священиком, до водойм чекають черги вірян, здебільшого чоловіків, які хочуть здійснити ритуал пірнання в ополонку. Хоча варто зауважити, що жінки і навіть діти активно долучаються і їх теж стає все більше біля крижаної води. Це не випадково, адже вода на Йордана має цілющі властивості. З покоління в покоління розповідають як така вода зцілює та лікує від недуг. Проте лікарі все ж радять мати щонайменшу підготовку до такого ритуалу, аби не заподіяти собі шкоду.

Окрім того, саме на Водохреща віруючі йдуть до храму, де беруть собі на цілий рік освячену воду, яку зберігають в хаті у самому почесному місці біля ікон.

Сьогодні пропонуємо нашим читачам тематичну підбірку світлин із Волині. Нам вдалось розшукати фото свята Водохреща за 1917 рік. Усі фото були зроблені у місті Володимирі-Волинському.

До речі, ці фото розвінчують міф, що колись усі зими були холодні та сніжні. Як бачимо в ту далеку волинську зиму снігу було вкрай мало. Подекуди його взагалі немає на фото. Напевно така зима була чимось схожа на цьогорічну.

Проте повернемось до фото із поглянемо на них уважно. Автором світлин є невідомий фотограф австро-угорської армії. Сьогодні ці світлини зберігаються в одному із архівів міста Відня.

На фото можна чудово розгледіти процес освячення води. Бачимо, що після того, як священик, за традицією, тричі занурив хрест до води та прочитав молитву, усі присутні почали зачерпувати воду, хтось вмивається, хтось її п’є. Проте на фото не бачимо, щоб хтось занурювався до водойми. Ймовірно на світлині річка Луга, яка протікає через місто Володимир-Волинський.

Вражаючі фото Водохреща на Волині 100 років тому

Джерело фото: https://picryl.com/

Тетяна Яцечко-Блаженко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: історія, Фото, володимир-волинський, свято
В тему