16 Січня 2020
Новини

Освячена вода гріхів не змиває: у ПЦУ пояснили традиції Водохреща

Освячена вода гріхів не змиває: у ПЦУ пояснили традиції Водохреща

В останні роки 19 січня на Водохреще в Україні на водоймах влаштовуються масові пірнання і купання, аби "змити гріхи" в освяченій воді.

Про це в ПЦУ застерегли від таких дій в повідомленні в Facebook.

"Обмивання в ополонці на Водохреща жодним чином не приводить до духовного очищення і не "звільняє" від гріхів. Ніякого церковного припису для здійснення такої дії немає і, як стверджують дослідники, в українського народу вона не мала поширення", – йдеться в повідомленні.

Мовляв, дуже важливо розуміти суть християнського свята і не плутати його з модою, традиціями, народними віруваннями, тим більше – з забобонами або марновірством.

"Освячена вода – не чарівна, але має благодатні (перш за все, для духу людини) властивості для тих, хто її з вірою приймає. Занурення в ополонку ніколи не замінить Таїнства Сповіді та Причастя. Вода не змиває гріхи, тому що гріх – це не зовнішня проблема, а внутрішня хвороба душі. І, щоб зцілитися від неї, потрібно її спочатку виявити, від щирого серця покаятися і змінитися з допомогою Божою", – відзначили в ПЦУ.

Також церковники розповіли кілька практичних порад про ритуали на Водохреще.

"Немає потреби просити священника "побризкати більше", адже немає поняття "розведеної святості". Нема потреби запасатися водою в найбільших бідонах або каністрах – адже той, хто принесе на освячення навіть найбільшу банку, але разом з темними помислами та порожнім серцем, не отримає "більшої святості". Не від кількості води залежить святість і ступінь отриманих дарів Божественної благодаті, а від того, як ви наближаєтеся до Господа, від вашого способу життя, ваших змін в душі, віри, ваших справ. І нарешті: Церква не забороняє пірнати в зимову воду, це право і вибір для кожного. Головне – не перетворювати таке купання на якийсь магічний ритуал, привід до пияцтва, гордості або осудження ближнього – наприклад, того, хто ж вирішив зануритися в ополонку, щоб випробувати своє тіло", – резюмують в повідомленні в соціальній мережі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: свято, вода
В тему