Поради

Про феномен хрещенської води та різницю між освяченням житла й окропленням дому на Водохреще

Про феномен хрещенської води та різницю між освяченням житла й окропленням дому на Водохреще

19 січня, на свято Богоявлення, вода набуває цілющих властивостей. Як можемо скористатися цим даром Господнім?

У п’ятницю православний світ відзначає день, коли Син Божий Ісус Христос прийняв Хрещення на ріці Йордан. Тож саме з цим пов’язують християни той факт, що 19 січня вода набуває цілющих властивостей.

Проте й науковці не заперечують: у період Різдвяних свят характеристики води видозмінюються, а максимальні зміни спостерігаються якраз на Водохреще.

Про феномен хрещенської води та різницю між освяченням житла й окропленням дому на Водохреще

Український учений, доктор фізико-математичних наук, професор, директор Науково-дослідного інституту екології людини  Михайло Курик майже 15 років досліджує, як змінюються властивості води в новорічно-різдвяний період. На прохання патріарха УПЦ КП Філарета професор спробував знайти наукове поясненню твердженню Церкви про те, що «19 січня Божа благодать спускається на Землю – й уся водна гладь набуває енергії та оживає».

19 січня змінюються фізичні характеристики води

Результати хоч і здаються неймовірними, втім дослідники знайшли наукове підтвердження: фізичні характеристики води під час зимових свят змінюються. А свого максимуму ці зміни досягають якраз на Водохреще.

Декілька років тому в інтерв’ю виданню «Урядовий кур’єр» Михайло Курик підтвердив: «Основна особливість води (не залежно від пори року) така, що вона дуже добре акумулює енергію. Скажімо, якщо перед двома співрозмовниками (в яких різний настрій) поставити по склянці з водою, а потім провести виміри цієї води, виявиться, що в кожній склянці вона неоднаково змінить фізичні властивості. Так-от вода, яку ми досліджували від 5 до 22 січня включно, змінювала свої енергетичні характеристики. Образно кажучи, вона «відчувала» Різдво. Це дало змогу підтвердити феномен хрещенської води й зробити висновок про космологічну природу Водохреща та вплив космологічних чинників, які циклічно повторюються щороку. Зокрема, параметри води синхронно змінюються з фазами проходження Місяця знаками зодіаку. А хрещенська вода має дуже добру енергетику, яку зберігає роками».

Як відбувається благословення Йорданською водою

Давньою традицією є в українців запрошувати душпастиря, аби він у період Різдвяних свят окропив наше житло, приміщення, де працюємо. Протоієрей Михайло Бучак пояснює: такий чин називається «благословення Йорданською водою».

– Для чого він виконується? Бо за рік у вашому домі, кабінеті, на підприємстві були сварки, конфлікти, непорозуміння. Протягом року вони накопичилися. І щоб цей згусток негативних емоцій «просвітлити» – для того відбувається благословення Йорданською водою. 

Проте не варто ототожнювати цей чин із освяченням приміщення, зазначає о. Михайло:

– Неможливо збудувати надійний дім, не забезпечивши його надійним фундаментом. А духовним фундаментом нашого дому є якраз його освячення. Це базис перебування Бога у вашій оселі чи у вашому робочому приміщенні.

Проте, наголошує священик, не достатньо лише освятити дім! На фундамент потрібно зводити духовні стіни. Такими стінами слугують молитви, хороші стосунки між людьми, позитивне спілкування. Все воно в сукупності допомагає наповнити приміщення благодаттю Духа Святого.

– Чин освячення робить приміщення стерильним від зла. А от уже чим наповниться приміщення після освячення – залежить від вас, – додає отець Михайло. –  До речі, відчувати (чи не відчувати) присутність благодаті Святого Духа доводилося кожному з нас. От, буває, прийдеш до когось у гості і за якихось 20 хвилин уже поглядаєш на годинник: «Хутчіш би звідси піти». А буває, що «трошки» посидів, а насправді вже ніч на дворі. Ти не відчував плину часу, бо тобі було в цьому домі добре, психологічно комфортно. От вам приклад, як на нас впливає присутність чи відсутність у приміщенні благодаті Святого Духа.

Із власного досвіду о. Михайло знає: люди з негативною енергетикою не можуть довго перебувати у приміщенні, наповненому благодаттю. Їх тягне туди, де сплеск негативу, – ринок, громадський транспорт. Навіть до церкви приходять! Бо у храмі Божому, спровокувавши сварку, отримують  дуже потужну «підпитку негативом».

Для чого освячувати речі у приміщенні?

У відповідь на це запитання протоієрей Михайло Бучак пропонує згадати слова Святого Письма (а саме – діяння святих апостолів):

– Хустки, які прикладали до тіла апостола Петра, зціляли людей – ось вам незаперечний факт того, що кожен предмет може нести певну енергетику, володіти тими чи іншими властивостями. Так само й предмети у вашому приміщенні: вони теж несуть якусь енергетику. Їх нею наповнили люди, котрі ще перед вами мали контакт із предметом. Наприклад, один стілець виготовляла людина, яка майструвала з думкою: «Хай служить во благо людей». А в когось був геть інший стан, негативний, а, може, навіть – демонічний. І, виготовляючи цей стілець, чоловік думав: «Хай не поздоровиться тому, хто на цьому стільці сидітиме». Тож, коли священик освячує предмети, він тим самим нейтралізує їхню енергетику.

Корисні поради щодо освяченої води

Хрещенську воду треба набирати у першій половині дня 19 січня з будь-якого джерела, головне – щоб була чистою. Найкраще джерельну. Таку воду можна пити щоранку, додаючи столову її ложку в склянку звичайної води. Вона дуже добре піднімає енергетику людини чи будь-якої живої структури.

Ще одне диво полягає в тому, що, коли хрещенської води не ізолювати, до вечора 19 січня її властивості зникають. Воду, отриману на Богоявлення, треба зберігати в керамічному посуді щільно закритою. Тоді вона збереже властивості впродовж багатьох років. А під час освячення потрібно, щоб ємність із водою була відкритою.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему