4 Грудня 2019
Новини

Що робити, коли холодні батареї

Що робити, коли холодні батареї

Хоча за вікном зима, однак далеко не в усіх українських оселях розпочали опалювальний сезон.

Саме тому мешканці будинків гріються за допомогою обігрівачів та кондиціонерів. Утім, електромережі не завжди можуть витримати велику напругу, а тому або зникає світло у будинку, або горить побутова техніка. Як грітися безпечно і не наражати себе на небезпеку, інформує  ТСН.

На столичній Солом'янці жителі чотирьох багатоповерхівок скаржаться, що сталася аварія тепломережі, а тому будинки лишилися без тепла. "Коли немає тепла люди починають використовувати теплообігрівачі, від цього напруга зростає. Але ж якби нормально опалювався будинок", - каже житель будинку Леонід Поплавський. 

Під час розмови з чоловіком у під'їзді відчуваємо запах горілого - це з електрощитової раптом пішов дим. Мешканці кличуть електриків. Ті кажуть, що це спровокувало навантаження на мережу. Саме таму люди і з холодними батареями, і без електропостачання. 

Подібні випадки непоодинокі у будинках, які зводили ще за часів Радянського Союзу. "Використовували дешеві матеріали. Проводку прокладали з алюмінію, термін якої вже давно закінчився. Інша річ - мідна проводка. Її прокладають у нових будинках. Теоретично вона витримує вищу напругу, але на практиці виявляється не завжди", - пояснив викладач електротехніки Київсього коледжу будівництва, архітектури і дизайну Олександр Григорчук

Півроку тому Ольга переїхала до новобудови під Києвом. Опалення в будинку не ввімкнули досі, а тому доводиться вмикати кондиціонер. Утім, світло вибиває. Іноді це трапляється по декілька разів на день. "Коли світла нема — палимо свічки", - каже Ольга, яка живе у ЖК "Велесгард" у Вишгороді. 

Пан Олександр - сусід Ольги. Він вмикає обігрівач у своїй спальні та сподівається хоч трохи нагріти кімнату. "Увечері, коли найбільше людей вмикають обігрівачі, готують їсти, тоді перегрівається і вибиває", - каже Олександр Дибань, житель будинку. 

Максимальне навантаження на мережу вранці та увечері. Обігрівачі в цей час краще взагалі не вмикати, радять фахівці. Просять звернути увагу і на інші прилади з електронагрівальним елементом: електрочайник, праску або бойлер. Вони беруть багато світла.

Експерти радять тим, хто мешкає у будинках, яким понад 40 років, вмикати такі прилади по черзі. Наприклад, чайник абообігрівач. Тим, хто оселився у новобудовах, - можна вмикати два прилади одразу. “Але якщо будинок багатоквартирний, то і це буде багато”, - каже Олександр григорчук. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, опалення, цікаво знати
В тему