1 Жовтня 2019
Новини

Вино VS пиво: що корисніше

Вино VS пиво: що корисніше

Різні наукові дослідження неодноразово підтверджували користь вина. Але деякі вчені кажуть, що не менш корисним може бути і пиво. Звичайно, в помірних дозах.

Користь і шкода від вживання різного алкоголю є однією з безлічі суперечливих тем в науковому співтоваристві. Грубо кажучи, медики та вчені по всьому світу розділилися на два табори: в першому вважають, що помірні дози алкоголю несуть деякі переваги для людського організму, а в другому вважають, що повна відмова від алкоголю - найкращий спосіб зберегти своє здоров'я, пише Новое время.

Природно, коли мова йде про «здоровому» алкоголі - першим на думку спадає саме вино. Існує навіть окремий термін - французький парадокс або французький синдром, - який означає, що у жителів Франції нібито порівняно низькі показники серцево-судинних і онкологічних захворювань. Цей феномен пов'язують з культурою вживання сухого червоного вина у Франції.

Проте, жителям Німеччини, Чехії та інших європейських країн, де більш поширений культ пива, теж є чим похвалитися: згідно з деякими дослідженнями найпопулярніший хмільний напій може бути не менш корисним, ніж вино.

Постараємося розібрати все по-порядку.

Що відомо про користь вина?

Практично всі дослідження впливу вина на організм не обходяться без згадки ресвератрола. Ця речовина групи фитоалексинов формується природним чином в деяких рослинах, в тому числі в чорниці і винограді, для захисту від паразитів. Як виявилося, вживання ресвератрола несе деякі переваги і для організму ссавців.

Експерименти з цією речовиною на гризунах показали, що воно може знижувати рівень цукру в крові, перешкоджати розвитку хворих клітин і боротися із запаленнями. Навіть експерти з NASA підтвердили, що ресвератрол може підтримувати м'язову масу космонавтів в умовах ослабленої гравітації.

«Ресвератрол зберігає кістки і м'язову масу у щурів під час повного розвантаження, аналогічно мікрогравітації під час космічного польоту. Таким чином, ми висунули гіпотезу, що помірна добова доза ресвератрола зокрема допоможе пом'якшити руйнування м'язів умовах гравітації, аналогічної марсіанської », - писали автори дослідження.

На жаль, корисний компонент міститься не в усіх видах вина, а тільки в червоному. Підвищені змісту ресвератрола виявили в сортах Кишмиш АЗОС, Чарлі, Агат Донський, Томпсон, Каберне Совіньон, Сапераві, танат та інших.

Виникає логічне запитання: чому тоді не можна просто їсти виноград цих сортів і обійтися без вина? Справа в тому, що кількість ресвератрола підвищується під час ферментації винограду, тобто в процесі виробництва вина.

Як наслідок, повідомлення про користь червоного сухого вина стали все більш поширеними. Деякі вчені говорили і про властивості цього напою, як антидепресанту, мовляв корисні компоненти червоного вина знижують накопичення в мозку ферменту PDE4, пов'язаного з розвитком тривожного розладу і депресії, а також пригнічують вироблення гормону кортикостерону, який бере участь в стресових реакціях.

«Червоне вино є найбільш корисним алкогольним напоєм, здатним знизити ризик розвитку депресії і позитивним чином вплинути на стан серцево-судинної системи», - писало профільне видання Medical News Today.

Крім того, датські дослідники в 2006 році з'ясували, що любителі червоного вина частіше купують в супермаркетах оливки, овочі, фрукти та інші корисні продукти, що безсумнівно є корисним для організму. Звичайно, подібні результати опитувань не є вагомим аргументом для наукових досліджень про користь вина і не пов'язані з цим безпосередньо.

Заради справедливості також варто відзначити, що деякі експерти пов'язують французький парадокс пов'язують з тим, що французькі лікарі систематично занижували дані про серцево-судинних захворюваннях в кінці минулого століття. «Негативні ефекти від спиртного зникають тільки в тому випадку, якщо кількість випитого прагне до нуля. Розвінчаний міф про те, що одна-дві порції алкоголю корисні для здоров'я »- писала Еммануеля Гакіду з університету Вашингтона в журналі Lancet.

Не варто забувати і про низькоякісному і дешевому вини, для виробництва якого використовують спирт, замість досягнення повного спиртового бродіння виноградного соку.

Що відомо про користь пива?

Як не дивно, крім крилатої фрази «губить людей не пиво, губить людей вода», існують і наукові докази певної користі пива для організму.

Наприклад, в 2016-м професор кафедри харчування та дієтології в Університеті Харокопіо в Греції Демосфен Панагіотакос опублікував дослідження, згідно з яким вино і пиво однаково знижують ризики серцевих захворювань.

Це підтверджує і недавнє дослідження вчених з Іспанії, де говориться, що вживання обмеженої кількості пива (один стакан в день для жінок і дві склянки в день для чоловіків) може надавати такий же позитивний ефект для серцево-судинної системи людини, як і червоне вино в помірних дозах.

Інші вчені «адепти» пива опублікували свою роботу в журналі Journal of Wine Economics, і прийшли до висновку, що люди, які п'ють пиво в розумних обсягах мають менші ризики появи серцевих захворювань і діабету другого типу. Правда, в дослідженні говорилося про користь не більше поширеного на прилавках магазинів пастеризованого пива, а так званого крафтового і нефільтрованого пінного напою.

Дослідження показало, що в якісному крафтового пиві більше рослинних сполук, дріжджів, бактерій, вітамінів, мінералів та інших компонентів, які можуть бути корисними для організму. Саме тому крафтового пиво є придатним дуже короткий час (буквально два-три дні), а масові пастеризовані продукти можуть зберігатися набагато довше.

Вчені з університету Вісконсіна в Мадісоне пишуть, що темне живе пиво, яке також називають стаут ??знижує ризик захворювань серцево-судинної системи і появи тромбів. Знову ж таки, мова йде про помірних дозах не більше 700 мілілітрів в день для середньостатистичної людини. Недоліками цього напою є висока калорійність.

Ну а якщо ви любите смакувати пиво під традиційний набір ароматизованих снеків - ні про яку користь для організму не може йти й мови.

Ймовірно, не можна судити про «меншому з зол» вибираючи між пивом і вином, але, по крайней мере, більшість наукових досліджень сходяться в тому, що помірні дози якісного алкоголю навряд чи зашкодять вашому організму більше, ніж інші шкідливі звички.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: пиво, вино, здоровий спосіб життя, цікаво знати, алкоголь
В тему