24 Вересня 2019
Новини

Буряк, м'ясо, квасоля: як фестивалили, готуючи борщ

Буряк, м'ясо, квасоля: як фестивалили, готуючи борщ

У селі Правилівка Оратівського району Вінниччинни пройшов ХІІІ Всеукраїнський фестиваль борщу.

За традицією він пройшов у батьківській садибі вінницької журналістки і громадської діячки Ганни Секрет. Там організувала мистецький простір «Театр на городі», пише Gazeta.ua.

На фестиваль приїхали народні пісенні колективи з усієї України та з-за кордону, щоб заспівати та презентувати свій варіант борщу.

«Наш борщ отримав перше місце. Він млів понад 5 годин у печі з домашньою куркою. Її спеціально обсмажувала. Ще додала свинячих реберець домашньої свині. Варили принципово з рябим буряком та квасолею», – говорить Оксана Моторна.

Борщ варили у 15-літровому казані, щоб усім вистачило спробувати.

У селі Правилівка мешкає 52 людей. Немає газу та освітлення. Люди переважно готують обіди в печі. Спеціально зранку розпалюють дрова. Потім жар відгортають і одночасно ставлять борщ, кашу. Печуть хліб.

«Страви мають неймовірний аромат та смак. Зовсім не такий як зварені на плиті. На фестиваль до борщу ще спекла запашних пухких пиріжків з горохом та часником. Начинку перетерла у макітрі з цибулею та часником, щоб була масткою. Теж вийшли на славу», – додає майстриня.

Основною умовою для відвідувачів прийти на свято – це мати свою ложку, щоб скуштувати борщ.

За всі роки проведення фестивалю презентували близько 500 варіацій українського борщу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, борщ, фестиваль, рецепти, їжа
В тему