23 Серпня 2019
Новини

Перший раз у перший клас: як нічого не забути та все встигнути

Перший раз у перший клас: як нічого не забути та все встигнути

Наближається 1 вересня. Це надзвичайно важливий день для першокласників та особливо відповідальний – для їхніх батьків. Як нічого не забути та все встигнути? Сьогодні ми розповідаємо, як зібрати першачка до школи «від А до Я».

Найперше – заздалегідь напишіть список усього необхідного. В міру виконання плану, деякі пункти у ньому – викреслюватимуться. Можливо, додаватимуться нові. Але він точно допоможе вам швидко орієнтуватися та не проґавити жодної, навіть найдрібнішої, деталі.

Як правило, на шкільних зборах ще до початку навчання вам скажуть, що дитині потрібно буде обов’язково. Якщо ви чогось не зрозуміли або хочете уточнити – не соромтеся запитувати.

На сайті Міністерства охорони здоров’я України нагадують: для відвідування школи до початку навчального року дитині необхідно пройти медичний профілактичний огляд та отримати від сімейного лікаря чи педіатра довідку форми № 086-1/о, де складається висновок про стан здоров’я майбутнього школяра та зазначається група для занять фізкультурою. Окрім того, слід мати Карту профілактичних щеплень (довідка форми № 063/о). Календар профілактичних щеплень відповідно до віку також можна знайти на сайті МОЗ України або уточнити у свого лікаря. Якщо ваша дитина не провакцинована, то, згідно із чинним законодавством, вона не може відвідувати заклад шкільної чи дошкільної освіти, оскільки наражатиме на небезпеку інших дітей.

Тепер – переходимо до покупок. Звісно, зібрати дитину до школи у наш час – задоволення не з дешевих. Але, шановні батьки, будь ласка, не економте на здоров’ї вашої дитини. Бо ж усім відомо: скупий платить двічі.

Цьогоріч було скасовано Указ Президента України від 12 червня 1996 року № 417 «Про шкільну форму для учнів середніх навчальних закладів». Як зазначила міністр освіти та науки України Лілія Гриневич, шкільна форма зараз не є обов’язковою, але батьки, учні, вчителі та керівництво навчального закладу мають спільно вирішувати, у якому одязі дітям ходити до школи.  Це може бути, наприклад, темний низ і сорочка світлого кольору, за потреби – піджачок. Головне, аби речі були якісними, зручними та з натуральних «дихаючих» тканин. Ми ж радимо купувати одразу декілька комплектів шкільного одягу, адже у активних першачків він швидше бруднитиметься і потребуватиме частого прання.

Подбайте також про змінне взуття. Воно, як і одяг, має бути якісним та зручним, адже саме в ньому дитина проводитиме весь час у школі. Пам’ятайте і про торбинку для нього. Забудьте про поліетиленові пакети та віддайте перевагу більш довговічній тканинній сумці – вона і служитиме довше, і так ви змалку привчите свою дитину дбати про екологію.

Для занять фізкультурою знадобиться спортивна форма (комфортна та з натуральних тканин), спортивне взуття (підійдуть легкі та зручні кросівки).

Обираєте наплічник? Не забудьте приміряти його перед покупкою. Чи зручний він для малюка? Наскільки якісний? Чи є у ньому ортопедичні вставки на спинці? Чи тверде дно? Пам’ятайте: здоров’я вашої дитини та правильна постава – значно важливіші за зекономлені кількасот гривень. Тим паче, дешеві ранці швидко зношуються, а отже – і змінювати їх доведеться частіше.

Що ж, великі серйозні покупки зроблено. Переходимо до канцтоварів. Ми склали приблизний список, ви ж можете доповнювати його, уточнювати та коригувати відповідно до потреб вашої дитини та побажань шкільних педагогів:

  • Пенал;
  • Щоденник;
  • Папка для зошитів;
  • Зошити в клітинку та косу лінійку на 12 аркушів (орієнтовно – по 5 штук кожного виду);
  • Обкладинки для зошитів і підручників;
  • Кулькові ручки (для початку придбайте як мінімум 5 кулькових ручок, а от гелеві, масляні, чорнильні для першокласників брати не варто, аби не створювати їм додаткових проблем);
  • Прості та кольорові олівці;
  • Лінійка;
  • Гумка;
  • Стругачка з контейнером;
  • Предмети для творчості: фартушок і нарукавники, папка формату А4, пластилін, стек, дощечка для ліплення, набір пензлів, склянка-непроливайка, альбом для малювання, фарби акварельні та гуаш, кольоровий папір і картон, ножиці, клей-олівець;
  • Підставка для книг;
  • Підставка для ручок, олівців та іншого приладдя;
  • Закладки для книг.

Додатково ви можете придбати таке:

  • Пляшка для води багаторазового використання;
  • Ланч-бокс;
  • Палички для лічби;
  • Каса букв і цифр;
  • Віяла з буквами й цифрами;
  • Розклад уроків;
  • Прописи та додаткові навчальні матеріали;
  • Палітра для малювання;
  • Фломастери.

Якщо все вищезазначене школярі залишатимуть у класі і з собою не носитимуть – потурбуйтеся про додатковий комплект, який лишився б удома. Подбайте також про правильно облаштований навчальний куточок для занять удома. Придбайте спеціалізований комплект – парту та стілець, аби зберегти здоров’я та гарну поставу своєї дитини.

До усіх покупок залучайте свого школяра, радьтеся з ним, враховуйте його думку. Це розвиватиме у нього відповідальність. Та й додатковий стимул до навчання з’явиться. Усе куплене (приміром, ножиці, стругачку, ручки, олівці тощо) – краще перевірити самостійно вдома, перш ніж давати до школи дитині, та замінити у випадку браку або сумнівної якості, аби у процесі навчання з ними не сталося ніяких казусів та щоб у школяра не виникли додаткові причини для стресу. Завжди віддавайте перевагу якісним речам перед яскравими й розцяцькованими, та навчіть цьому принципу своїх дітей.

Де купувати? Вибір за вами. Це можуть бути великі супермаркети, спеціалізовані магазини канцтоварів, шкільні ярмарки, ринки. Щороку зростає популярність замовлень товарів через інтернет-магазини.

Для підтримання зв’язку з дитиною у школі – дайте їй звичайний мобільний телефон, а ґаджети (планшет, смартфон) – лишіть удома, аби вони не відволікали на заняттях. Для профілактики порушень зору, постави, збереження психоемоційної стабільності ваших дітей – краще взагалі обмежити використання ними цих приладів. Натомість нехай більше часу проводять за рухливими іграми на свіжому повітрі.

Ну і, звісно, не забувайте про любов та підтримку! Бо ж без них – точно ніяк.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, школа, діти, навчання
В тему