2 Серпня 2019
Новини

У євробляхарів відбиратимуть права

У євробляхарів відбиратимуть права

Власників нерозмитнених автомобілів почнуть штрафувати з 22 серпня.

Сума, яку водієві доведеться сплатити, залежатиме від терміну перебування транспортного засобу на території України, пише Gazeta.ua.

— Водій за кермом нерозмитненої машини змушений буде сплатити штраф у розмірі 8500 гривень. Якщо його зупинять повторно, то сума подвоїться — до 17 тисяч гривень. Крім цього, на один рік вилучають права, — каже 31-річний Владислав Погорілов з «Авто Євро Сили» Запорізької області.

Якщо нерозмитнене авто їздить територією України від 10 до 20 діб, його власнику загрожує штраф 17 тис. грн. Від 21 до 30 днів — сума збільшиться до 85 тис. грн. За користування автівкою на «євробляхах» більш як місяць власника можуть оштрафувати на 170 тис. грн або конфіскувати транспорт.

— Під час зупинки автомобіля патрульні не можуть виписати його власнику такі великі штрафи. Дані про період перевищення направлятимуть прикордонній службі. Та формує документи про накладення штрафу й передає їх до суду. Лише він виносить рішення про стягнення відповідної суми кош­тів, — говорить Погорілов.

Розміри штрафів є чинними для транспортних засобів як особистого користування, так і комерційного. Якщо власник передає тимчасово ввезений автомобіль іншій особі або користується ним для комерційної діяльності, його очікує стягнення у розмірі 34 тис. грн.

Із 1 серпня на вулицях з'являться піші патрулі Націо­нальної гвардії України. На охорону громадського порядку виходитимуть майже 2 тис. військовослужбовців. Патрулюватимуть у місцях масового скупчення людей і районах зі складною оперативною обстановкою. Раніше нацгвардійців долучали до патрулів Нац­поліції.

— Гвардійці нестимуть службу п'ять днів на тиждень 6 годин. У таких патрулях задіють 50 відсотків особового складу підрозділів Нацгвардії, — каже перший заступник голови МВС Сергій Яровий, 61 рік.

Військовослужбовці матимуть спецзасоби і штатну зброю. Також планшети, підключені до інформаційного порталу Нац­поліції. Слідкуватимуть за оперативною обстановкою в режимі реального часу.

Закон «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» набуває чинності 2 серпня.

Завдяки йому виробники будуть змушені сертифікувати й маркувати органічну продукцію. Введуть обов'язкову реєстрацію насіння та його виробників. Крім цього, створять Єдиний відкритий реєстр виробників органічної продукції.

— Закон, що ми називаємо «органічний», ухвалили торік. Із 2 серпня Держпродспоживслужба здійснюватиме дворівневий контроль на ринку, щоб люди купляли гарантовано органічну продукцію, — говорить виконувачка обов'язків міністра аграрної політики і продовольства 43-річна Ольга Трофімцева.

Якщо продукт матиме один із написів «органічний», «біодинамічний», «біологічний», «екологічний», «органік», проте в нього не буде сертифіката, що це підтверджуватиме, на виробника накладатимуть штрафи. Для юридичних осіб — вісім мінімальних заробітних плат. Фізичним особам підприємцям — п'ять мінімальних заробітних плат.

Із початку місяця для населення знизять ціну на газ на 5,5%.

Тепер тисяча кубометрів, включаючи податок на додану вартість, коштуватиме 5568 грн.

На 7,2–7,5% порівняно з попереднім місяцем впаде ціна на газ і для промислових споживачів. Становитиме від 4640 до 5204 грн за тисячу кубомет­рів.

Із 1 серпня супермаркети й інші магазини площею від 2500 кв. м облаштують обов'язковими безкоштовними туалетами.

Кабіни мають бути окремими для чоловіків і для жінок. Також у санвузлах мають установити сповивальні столики для немовлят.

Крім того, з цього дня вхідні прозорі двері в торговельних центрах робитимуть із травмобезпечного чи армованого скла. У разі пошкодження таке не розсиплеться і менше травмує відвідувача.

Із 5 серпня банківські рахунки українців переведуть на міжнародний стандарт під назвою IBAN.

Номери рахунків складатимуться з 29 символів, а не 14, як раніше. Позначатимуть: код країни, якщо Україна, то UA, «контрольний розряд» — дві цифри, код банку — шість цифр і номер рахунку.

Кабінет міністрів з 1 серпня ввів спеціальне мито на імпорт російського палива. Cтягнення на дизельне паливо становитиме 3,75% з 1 серпня та 4% з 1 жовтня. На поставки скрапленого газу 1,75 та 3% відповідно. Рішення ухвалили у відповідь на російські санкції. 18 квітня уряд РФ заявив про встановлення заборони на експорт до України нафти та нафтопродуктів.

– Ухвала дасть незначне збільшення надходжень до державного бюджету, — вважає економіст Андрій Новак, 46 років. — Основне пальне в Україну завозять із Білорусі, Литви та Польщі. Маємо власне виробництво. Тому роздрібні ціни від введення мита не зміняться.

Читайте також:

Євробляхерам не світить відстрочка від Зеленського

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, євробляхи, штрафи, водійські права
В тему