3 Липня 2019
Новини

Координатор групи адвокатів: Росія готова відпустити українських моряків

Координатор групи адвокатів: Росія готова відпустити українських моряків

Нота Росії щодо 24 захоплених на Азові моряків ВМС продемонструвала, що Кремль готовий де-факто виконати рішення Міжнародного трибуналу ООН під певні гарантії і звільнити українців з-під варти.

Про це повідомляє 24 канал.

Координатор групи адвокатів моряків Микола Полозов зауважив, що Міжнародний трибунал  ООН з морського права безумовно зобов’язав Росію негайно звільнити і повернути в Україну всіх військовополонених моряків. Але не все так просто.

«Тут важливо розуміти, що в Росії судова система не є самостійною, і в принципі суд відсутній як інститут. Особливо це видно у схожих справах. Будь-які рішення, що стосуються моряків – це принципові рішення, що можуть бути прийняті тільки на політичному рівні. Але, безсумнівно, Росія, скажемо так, змушена виконувати рішення трибуналу», – зауважив юрист.

Полозов додав, що Росія наразі демонструє жорстку риторику і заявляє, що не визнає юрисдикцію Трибуналу ООН щодо звільненя моряків ВМС. Проте, фактично Кремль бере участь у цій справі, адже раніше делегація РФ брала участь в арбітражі в Гаазі та надсилала свій «меморандум» в Трибунал.

«Відповідно, нота, яку Росія надіслала Україні 25 червня, – це та нота, той звіт, який суд зобов'язав її надіслати у відповідний термін. Тобто, Росія вчасно виконує усі необхідні дії. Направленням Україні цієї ноти РФ продемонструвала, що вона готова де-факто виконати рішення Трибуналу ООН, тобто звільнити моряків з-під варти під певні гарантії, як це було вказано в ноті», – зауважив Полозов.

Адвокат додав, що боявся, що Росія відмовиться взагалі обговорювати процес звільнення моряків після того, як глава МЗС України Павло Клімкін надіслав РФ ноту-відповідь. Проте, на щастя, цього не сталося.

«Заява заступника глави МЗС РФ Григорія Карасіна про те, що Україна може повторно дати якусь відповідь – все таки діє надію, що в принципі можна знайти для Росії якісь способи реалізації виконання рішення трибуналу, а для України – повернення моряків на якихось завідомо не невигідних умовах», – сказав юрист.

Тому, наразі потрібно шукати рішення, яке допоможе звільнити українських моряків. Позитивним сигналом є те, що питання звільнення українських моряків піднімалося на найвищому рівні. Зокрема, про це говорив президент США Дональд Трамп з президентом РФ Володимиром Путіним на саміті G20 в японській Осаці. Також тему моряків обговорював президент України Володимир Зеленський з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо.

Нагадаємо, 25 червня МЗС України отримало ноту Міністерства закордонних справ Росії. У ній країна-агресор заявила, що готова віддати 24 захоплених на Азові українських моряків, якщо в Україні продовжать їм кримінальне переслідування за російськими законами.

У відповідь МЗС України відписало ноту, де чіткими підпунктами виділило наступне:

  • Міжнародний трибунал постановив негайно звільнити українські судна та моряків.
  • Росія рішення трибуналу не виконала.
  • Тому Україна вимагає у Росії припинити міжнародно-протиправні дії та надати гарантії їх недопущення у майбутньому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Херсон на колінах зустрів авто із тілом медика, загиблої на фронті (відео)

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Політика, Світ, суспільство, моряки, україна, росія
В тему