26 Червня 2019
Новини

Нові тисячні купюри термінали можуть не сприймати

Нові тисячні купюри термінали можуть не сприймати

Вводити банкноту 1000 гривень Національний банк повинен був мінімум ще рік тому.

Адже для обслуговування великих вкладників і бізнесу фінансистам не вистачало більших номіналів, пише ubr.ua

«Це визнають в найбільших банках країни: Україні вже рік як потрібні дві нові купюри - 2000 і 5000 гривень. У таких структурах сконцентровані великі вкладники, у яких депозити обчислюються мільйонами гривень (не обмежуються 200 тис. грн., гарантованими державою), і це не дуже багато в перекладі на долари.

Це можуть бути гроші від проданих квартир або від бізнесу - неважливо. Під час виплати вкладів люди вимагають готівку і їм носять їх брикетами. Добре, якщо в наявності є банкноти 500 гривень. Часто доводиться видавати і грошима дрібнішими, мішками. Багато банків жаліються на те, що Нацбанк не забезпечує ринок п'ятисотками в потрібних обсягах», - розповів фінансовий експерт Василь Невмержицький.

Як позначиться на людях

Після введення в обіг 1000 гривень повинні схуднути гаманці українців. Можна буде носити менше купюр в гаманцях, що має стати зручнішим для людей з грошима. Ті, у кого їх мало, продовжать оперувати більш скромними сумами і більш низькими номіналами - для них нічого не зміниться.

На початковому етапі у населення виникнуть проблеми з внесенням нових купюр в депозитні банкомати для поповнення рахунків та здійснення грошових переказів, а також в платіжні термінали. Техніка не буде розпізнавати нові гроші.

Це може тривати від 3 до 4 тижнів - спрогнозував керівник компанії I.B.S Ігор Крючков.

«Не дивлячись на те, що ми виробники професійної техніки, ми отримуємо від Нацбанку України нові банкноти в той день, коли вони надходять в комерційні банки і видаються людям. Європейський Центробанк і американський ФРС видає профучасникам нові номінали і все вступні за півроку, а наш НБУ - день в день з введенням в обіг», - пояснив він проблему.

Людям залишається сподівається, що автомат, не розпізнавши купюру, просто її виплюне, і не вилучить.

«Якщо людина відразу тикне  нову банкноту або монету в термінал або автомат, то, в кращому випадку, вона буде відбракована», - сказав Крючков.

У той же час фінансисти розраховують, що українці стануть активніше користуватися безготівковими платіжками і переказами, і вирішувати свої проблеми за допомогою банківських карт.

«Населення активно переходить на безконтактні платежі і особливої ??революції в культурі розрахунків нова купюра не викличе», - запевнила скарбник Forward Bank Наталя Шишацька.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, банки, банкноти, нбу
В тему