30 Березня 2019
Новини

Корову подоїли, хліва почистили і біжимо в театрі виступати

Корову подоїли, хліва почистили і біжимо в театрі виступати

Дій активно! Живи позитивно!

Селяни згуртувалися в колектив, який отримав звання Народного аматорського театру.

Подивитися на новий спектакль у постановці театру, який жителі села Лобачівка, що на Волині, створили самотужки, приїжджають мешканці сусідніх сіл та навіть районів. І дуже часто гості не вірять, що театр селяни створили самотужки.

«А все розпочалося з того, що Василь Гриб, директор Дому культури, запропонував Петру Панчуку, який є народним артистом України, актором Київського національного театру імені Івана Франка, створити театр у нашому селі. Ідея сподобалася усім, бо людям театральне мистецтво подобається. Мабуть, в багатьох селян мого віку в пам’яті закарбувалися миті, коли наші матері і батьки розігрували невеличкі уривки із п’єс. Відомий актор, який родом із Лобачівки і при нагоді поспішає до своєї маленької Батьківщини, з ентузіазмом погодився. Більше того – він запросив зі столиці свого товариша-актора і – незабаром в селі відбулася прем’єра «Мартина Борулі». Ми ж задіяли представників усіх верств населення. Тому серед наших акторів є педагоги, тимчасово безробітні, працівники органів місцевого самоврядування тощо. Тож на прем’єрі «Мартина Борулі» у 2010 році зал був переповненим, і чимало людей дивилися спектакль стоячи. Тож нині вистави частенько граємо у два сеанси, аби її побачили усі охочі, які приїжджають з усього району».

У селі – свої порядки, які часто диктує чимала господарка. Бо й корів потрібно подоїти, хлів почистити, посіяти-просапати-вибрати урожай, приготувати-попрати-попрасувати. Тому репетиції сільські театрали проводять після роботи. Кажуть, що нерідко буває те, що з репетицій додому повертаються глупої ночі. Попри це, вони неймовірно люблять театр, справжні ентузіасти своєї справи.

«У нашому творчому доробку є такі спектаклі, як «Земляки» за творами Василя Шукшина, – розповідає пан Андрій. – Опісля була постановка за твором Шолом-Алейхема «У селі Анатівка», Миколи Куліша «Мина Мазайло». Влітку хочемо зіграти «Кохання у стилі бароко». Проводячи проби, відбираємо акторів на ту чи іншу роль. Окрім цього, велике значення мають декорації, виготовити які нам допомагає Ярослав Музика, місцевий столяр. Швачка Зоя Семенюк одягає акторів, а Олександр Шепшелей, вчитель музики, створює дуже красивий музичний супровід. Від першої репетиції до прем’єри проходить місяць. Тому запрошуємо на наші вистави».

Ксенія Фірковська

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, селяни, театр, олександр шевченко, конкурси
В тему