22 Березня 2019
Новини

Почули жалісний писк: під Чернівцями ДСНСівці врятували з вогню зайченя (фото)

Почули жалісний писк: під Чернівцями ДСНСівці врятували з вогню зайченя (фото)

Через людську байдужість і безвідповідальність страждають і гинуть тварини.

Чернівецькі надзвичайними, гасячи пожежу в екосистемі («постаралися» палії сухої трави), врятували від вірної загибелі мале зайченя, повідомляє видання «Факти».

За даними речника обласних рятувальників Сергія Бабчука, 15 березня місцевим ДСНСівцям надійшов виклик про пожежу недалеко від Чернівців. Горіла суха трава в селі Заволока Сторожинецького району. Туди одразу рушив караул 1-ї ДПРЧ. Коли бійці ліквідували пожежу на площі 2 га, то почули у темряві вереск тварини. Це виявилося зайченя. У нього були обпалені бік і задні лапки. Найімовірніше, мама-зайчиха та інші її діти з виводка або сховалися в норі від пожежі, або загинули. Тому надзвичайники пихистили малюка. Рятувальник Вадим Родіонов вухастика його додому.

– Ми спочатку не зрозуміли, хто це пищить. Посвітили ліхтариком – бачимо, крихітна тварина... Малюк ледь рухався... Як його можна було залишити на попелищі? Я взяв його, заховав у кишеню форми. До речі, після цієї пожежі ми поїхали ще на один виклик. Так що зайченя їздило з нами. Тоді залишили його в кабіні автомобіля. У частину повернулися вже близько першої ночі... Вранці, коли закінчилася зміна, я повіз зайча додому – в село Клокічка Кіцманського району, – розповів Вадим Родіонов. – У нас у частині не було чим годувати зайчика. Подзвонив дружині і дочці – зустрічайте нового члена родини! Вони, звичайно, здивувалися і зраділи. Уже вранці ми погодували зайченя молоком з піпетки. Удвох із дружиною – я тримав, а вона годувала.

Зайченя живе у нас уже близько тижня. Поступово оговталося від пережитого жахіття... Ми оглядали його. Рани потроху гояться. Це ж дика тварина, витривала, міцна! Жити буде! Моя дочка від нього просто в захваті. Зайчик активно відкриває для себе світ нашого будинку. Апетит що треба: п’є молоко як мінімум чотири рази на добу. Підросте – будемо годувати овочами, фруктами, як у природі. Зайченя стрибає по підлозі, по ліжку. Живе в нашій спальні. А ось уночі ми тримаємо його в клітці для папужок, щоб не втік, не заблукав.

Зайчик дуже вихований і дисциплінований – справляє свої природні потреби тільки на ганчірки, які ому підстилаємо. Наші домашні коти ставляться до нього добре. Вони вже подружилися. А ось до собак його не підпускаємо. Як його назвати, ще не вирішили. Адже не знаємо, самець це чи самка.

Колеги цікавляться: як там наш друг? Привозив його в частину – всі зраділи. Можливо, коли тваринка підросте, залишимо його у себе. Я читав, що зайці в неволі і 13 років живуть. Раніше ми кроликів розводили, тепер зайців будемо. Шкода тільки його маму, родину... Може, вони всі згоріли через цих нелюдів-паліїв... До речі, раніше так суху траву не спалювали. А зараз просто біда... Для людей, тварин...

До речі, неподалік від села, де знайшли і врятували зайченя, простягаються ботанічний заказник «Мальованка» і ботанічна пам’ятка природи «Ділянка степової флори». Однак це не зупинило паліїв... За словами Сергія Бабчука, зараз рятувальники спільно з поліцією, екологічними інспекторами, державною лісовою охороною та громадськістю посилять боротьбу з паліями.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, суспільство, Фото
В тему