7 Березня 2019
Новини

Легалізація медичного канабісу в Україні: рай для наркоманів чи порятунок для важкохворих?

Легалізація медичного канабісу в Україні: рай для наркоманів чи порятунок для важкохворих?

30 січня 2019 року на сайті Верховної Ради України активісти та громадські організації зареєстрували петицію з вимогою законодавчого врегулювання використання канабісу у медицині (канабіс, або марихуана, – узагальнена назва, що об'єднує ряд психотропних продуктів, одержуваних з частин квітучих рослин роду коноплі).

У тексті петиції зазначається, що «сьогодні в Україні понад два мільйони громадян позбавлені доступу до ефективного лікування. Серед них: більше ніж 20 тисяч дітей із різними формами епілепсії, сотні тисяч онкохворих, більше від ста тисяч паліативних пацієнтів (тих, які страждають на злоякісні новоутворення 3 – 4 стадії), десятки тисяч ветеранів війни із посттравматичним стресовим розладом. Всі вони щодня страждають від неможливості доступу до ефективних знеболювальних лікарських засобів. Ці тортури потрібно зупинити, і для цього є реальна можливість – дати нашим співгромадянам доступ до ефективного лікування препаратами, якими користуються мільйони хворих у цивілізованих країнах. Ключовими складовими таких препаратів є фітоканабіноїди – активні компоненти, що містяться у коноплі». Водночас в Україні усі канабіноїди – у списку речовин, за використання яких передбачена кримінальна відповідальність. Аби петицію розглянули, вона має набрати 25 тисяч голосів.

Автори петиції акцентують увагу, що мова йде не про легалізацію коноплі, як такої, а про законодавче врегулювання доступу пацієнтів до препаратів з канабісу. Аргументують: ці препарати потрібні для лікування хронічного болю, епілепсії, анорексії, посттравматичного синдрому, захворювань імунної системи, артриту та ревматизму, астми, хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона, хореї Гетінгтона, герпесу, виразок, втрати ваги під час СНІДу, діабетичної нейропатії, різних форм склерозу, раку та інших важких хвороб. До прикладу,  за кордоном, у тій же Польщі, приміром, людей з епілепсією успішно лікують медичним канабісом, адже він зменшує кількість судом та біль.

За легалізацію канабісу в Україні у медичних цілях безпосередньо виступає і в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун – посадовець, до реформ якої українці ставляться геть неоднозначно. Вона говорить, що «медичний канабіс допомагає полегшити страждання пацієнтів та нормалізувати самопочуття при низці тяжких захворювань і станів. Тому використовувати його у медицині, звісно з певними застереженнями, – нормальна світова практика».

І якщо у більшості людей вживання конопель асоціюється з курінням, то насправді способів вживання цієї трави у медичних цілях набагато більше, це масла, таблетки, мазі, спреї для ротової порожнини, внутрівагінальні тампони, капсули, чаї, вапоризація (вдихання парою), та ін.

Попри усі названі плюси, противники цієї ідеї стверджують, що таким чином наша держава перетвориться в країну, де будуть легалізовані наркотики. І те, що колись було в тіні, себто трава з «чорного ринку», буде у вільному обігу. В чиїсь кишені рікою попливуть мільярди, і все це буде… законно. Що ж говорять люди, які безпосередньо «в темі» цього питання?

Фармацевт, представник Української ліги розвитку паліативної та хоспісної допомоги Костянтин Косяченко:

«Засоби на основі канабіолу і тетраканабіону не викликають залежності такої, як інші наркотичні лікарські препарат. В українців має бути вибір. Щоправда, перш ніж дозволити, потрібно побудувати комплексну систему контролю – від вирощування і переробки до клінічного застосування».

Президент благодійного фонду «СТОПРАК» Марія Адамчук:

«Зазвичай в онкохворих у термінальній (останній) стадії дуже виражений больовий синдром. Нерідко навіть є випадки, коли люди закінчують життя самогубством через нестерпний біль і відсутність ефективного знеболення. І якщо говорити про Канаду, там на основі канабісу роблять багато знеболювальних. Декілька років тому в Україні дуже гостро стояло питання про дозвіл опіоїдних анальгетиків (морфіну). Воно багато років погоджувалося і з Нацполіцією, і з структурами, відповідальними за наркополітику. Те ж зараз і з канабісом, всі говорять, що буде вільний доступ до марихуани. Моя думка така: якщо нормально все прописати законодавчо, то матимемо від цього лише користь. І якщо світовою практикою доведена ефективність марихуани як ліків, то я тільки за, щоб їх використовувати. Світова статистика така: 80% тих, хто помер від онко, потребували паліативної допомоги, тобто ефективного знеболення. Скільки з них його так і не отримали і помирали в муках – не берусь і казати…»

Засновник БФ «Рожева Стрічка України» Ольга Вакула:

«Америка, Ізраїль, Канада, Америка, Польща, Грузія – наші найближчі сусіди уже використовують таке лікуваня. Продукти канабісу затримують ріст метастазів у онкохворих, полегшують життя людей із хворобою Паркінсона. А найголовніше – знімають больовий синдром для пацієнтів зі злоякісними пухлинами. Люди помирають. Але смерть від раку важка, болісна. Навіть комплекс ліків для зняття хронічного больового синдрому (ХБС) не може впоратись із цим. Тому вчені побачили, що саме продукти з канабісу ефективно знімають біль. Я сама маю цю хворобу, хоча поки вона в  ремісії. Моя мама та брат пішли з життя від раку. Це були страшні часи. Страшні й тим, що біль зняти не вдавалось. А коли дізнаєшся з інших джерел, що вживання продуктів канабісу полегшує не тільки біль, а й полегшує психологічний стан хворого, який кожну хвилину живе в паніці та страху, відчутті неминучої смерті в найближчий час  і що саме ліки з канабісу дозволяють зберігати працездатність, затримують розповсюдження метастазування, ріст клітин, то що це, як не найкращий вихід для нас? А ще від їхнього вживання значно менші побічні ефекти для організму, ніж від багатьох лікарських засобів. В мене минули 5 років після лікування онко. «Побічки» та больовий синдромом не дозволяють мені повноцінно працювати, жити. Але морфін мені ще не потрібен! Я сиджу на знеболювальних, використовую ліки для повноцінного сну, шукаю різні комбінації ліків для покращення свого стану, для підтримки організму.

Володимир Антонов –  завідуючий відділенням центру «Ренесанс», де безпосередньо проходять лікування і реабілітацію наркозалежні:

«Наше суспільство ще не готове до легалізації канабісу. Ви ж розумієте, якщо на цьому етапі легалізувати марихуану, то її в аптеці можна буде купити за рецептом чи навіть без, адже зараз багато ліків з наркотичними речовинами вільно там продаються.  Тож, відповідно, 90 відсотків наркозалежних почнуть «сидіти» на марихуані. І вони не порушуватимуть закону, а законно купуватимуть наркотики в аптеці. Але якщо наша молодь отримає такий доступ, як свідчить практика, потім вони перейдуть на важчі наркотики. Тому я негативно до цього ставлюся. Для початку потрібно розібратися всередині країни з усіма наркотичними речовинами, які продаються в аптеках, які ніби і не можна продавати, але вони продаються. Якщо говорити про позитивний вплив канабісу на важкохворих, то тут, ризикуючи врятувати одних, можна погубити інших».

Кандидат юридичних наук, доцент, проректор із соціально-виховної роботи університету Короля Данила Олег Андрухів:

«Дозвіл обмеженого вживання канабісу призведе до формування у населення розуміння того, що канабіс лікує. Можу сказати по народному: застав дурня Богу молитися, то він собі і чоло розіб'є. З іншого боку сьогодні канабіс нелегально масово і так вживають, без медичної легалізації. І на кришування цього наркобізнесу хтось солідно заробляє. Звідси висновок: спочатку суспільство потрібно підготувати тотальною просвітницькою роботою, не формальною, а реальною, а потім вирішувати це питання фахово. І знову ж таки – це як сокирою бритися. Невже немає безпечного препарату у сучасному медичному світі, який би вирішив безпечно питання, що хочуть доручити канабісу? Я гадаю, що є! Є інший шлях! І його відстоюють прихильники теорії класової чистки! Легалізувати усі наркотики! Тоді дурні за це платять і помирають, розумні всесторонньо оберігаються, а наглі, корисливі та егоїстичні заробляють на цьому свої статки!»

Представник Українського Інституту Психотерапії Залежності, голова правлінні ГО «Допомога залежним» Ігор Гох: (багато років він сам провів у важкій наркотичній залежності, а тепер сам витягує людей з цієї пастки, – авт.)

На перший погляд дійсно складається враження, що, може, і справді наркотична речовина полегшить страждання хворим. Мене самого морфін колись врятував від больового шоку. Але стоп! Одна справа використовувати наркотичні речовини у безнадійних випадках, а інша – намагатися вивести їх у масовий обіг. Як можна публікувати одні дані і тихо замовчувати інші? Як можна публікувати дані про те, що канабіс допомагає подолати депресії, хронічний біль, що його використовують у випадках дитячої епілепсії і при синдромі подразнений кишківнику, який часто виявляється у дітей-аутистів? Як можна спрямовувати думку населення в русло свідомого вживання? Як можна кваліфікувати воїнів АТО, як потенційних «пацієнтів», що потребують «канабіс-терепії»? Куди ми котимося? Невже всі забули дослідження канадських вчених в 2016 році, які спонсорувалися канадськими виробниками марихуани, як вони намагалися вивести наркоту на державний рівень «допомоги»? Виведення наркотичної речовини на рівень ліків означає їхнє регулярне вживання, що веде до залежності. В США залежність від марихуани внесено до переліку психічних розладів. Існує цілий перелік досліджень, які вказують на виникнення біполярних розладів та суїцидальних схильностей саме серед молоді, яка вживає канабіс. 15 років дослідів в Фінляндії серед пацієнтів з психічними розладами через вживання алкоголю або наркотиків довели: 46% випадків психозу серед поціновувачів конопель закінчується шизофренією! Невже нашій державі настільки потрібні недієздатні люди? «Підліковані» і «заспокоєні» воїни АТО, «розслаблена» молодь? Чи, можливо, потрібна маса, якою легше керувати?

Ірина Бура

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, канабіс, медецина, лікування
В тему