19 Січня 2019
Новини

Як у 2019-му викликати «швидку»: офіційна інструкція

Як у 2019-му викликати «швидку»: офіційна інструкція

В Україні в 2019-му ніяких нових правил щодо виклику до хворого бригади «швидкої допомоги» не запроваджувалось. Про це заявило Міністерство охорони здоров’я України.

Натомість МОЗ нагадало, що «швидку» слід викликати лише у випадках, якщо є безпосередня загроза життю і здоров'ю людини.

І «швидка допомога» має у розпорядженні 10 хвилин у містах, та 20 хвилин за межами міста, аби дістатися до хворого.

Про це пише OBOZREVATEL.

Так, прес-служба відомства запевнила, що правила виклику екстреної медичної допомоги затверджені наказом МОЗ від 1 червня 2009 року № 370 та зміни до цього нормативного акту не вносилися, він є чинним на сьогоднішній день, і саме ним керуються диспетчери швидкої допомоги, приймаючи виклики .

При цьому на сайті МОЗ нагадали, що бригада «швидкої» надає допомогу у випадках, коли існує безпосередня загроза життю і здоров'ю людини. Існує перелік симптомів, які можуть свідчити про необхідність екстреної допомоги.

«У таких випадках необхідно викликати швидку допомогу за єдиним номером 103. Бригада екстреної медичної допомоги повинна прибути на місце події у містах – протягом 10 хвилин, у населених пунктах за межами міста – протягом 20 хвилин з моменту надходження звернення до диспетчера», – сказано в повідомленні.

Читайте також: 

Також наголошується, що так звана «служба невідкладної допомоги» є однією з опцій надання медичної допомоги на дому у пацієнта. У тих регіонах, де працює така служба, є окремі номери, за якими можна викликати медиків чи скористатися переадресацією виклику з номера 103. Як правило, це місцеві номери і ні в якому разі – не номер 112.

Якщо на регіональному рівні не визначений механізм надання медичної допомоги в неекстренних випадках, до таких пацієнтів виїжджають бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги протягом години з моменту отримання звернення.

Як повідомляв OBOZREVATEL, в Україні в цьому році вводиться програма, яка передбачає безкоштовні медичні процедури. Програма «Безкоштовна діагностика» включає 54 види обстежень. Серед них 20 аналізів, шість годин УЗД, чотири види біопсії, мамографія, п'ять годин рентгенівського знімка, операція одного дня та інше.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему