19 Січня 2019
Новини

Настоятель проти громади, московський патріархат проти православної церкви України

Настоятель проти громади, московський патріархат проти православної церкви України

На Волині,  у селі Брониця Камінь-Каширського району спалахнув конфлікт на релігійному  ґрунті. Так, коли селяни вирішували, чи приєднається місцевий храм до православної церкви України, більшість, зокрема приблизно 800 вірян, висловилися за приєднання.

150 місцевих жителів навідріз відмовились. Підтримала рішення більшості і сільська рада. Натомість місцевий священик оголосив мало не війну.

 Навіть увірвався із вірними собі та московському патріархату вірянами до кабінету сільського голови та вимагав поіменний список голосування.

Про це пише 5 канал.

«Більшість громадян зібралися, щоб просто висловити своє право на українську Церкву, на українську мову. Але привезли дуже багато людей з інших сіл, які заполонили церкву», – каже мешканка Брониць Наталія Шафарчук.

Священик закликає вирішувати питання у храмі. Всередині – жодних коментарів для преси. Знімальну групу "5 каналу" ледве не виштовхали з церкви.

Конфлікт у Брониці спалахнув цього тижня. У вівторок тут збирали підписи за перехід від Московського Патріархату до об'єднаної помісної Церкви. 800 людей підтримали цю ініціативу, 150 – висловилися проти.

Тоді ж зібрали сесію сільради, яка підтримала таке рішення громади. Однак це не сподобалося місцевому священнослужителю. Зі слів сільського голови, той увірвався зі своїми парафіянами в кабінет і вимагав список підписантів.

«Говорить виключно з позиції сили, мать-перемать. Але нам уже не страшно, це вже не в перший раз», – розповідає сільський голова Петро Кошелюк.

Згодом знову більшістю голосів мешканці Брониці висловили бажання приєднатися до Православної Церкви України. На зібрання запросили декана Камінь-Каширського району ПЦУ отця Володимира. Йому й передали листа з підписами.

«Ми зараз беремо ті всі списки і починаємо процедуру реєстрації – формальність починається»", – проголошує Володимир Мицько.

На збори також приїхав речник Волинської єпархії Московського Патріархату. Отець Олег запевнив, що їхня церква підтримуватиме тих, хто воліє залишитися в її лоні, і нагадав про новий закон щодо переходу релігійних громад.

«Вони посилаються на ухвалений Верховною Радою законопроект №4124, який повинен спростити процедуру зміни конфесійної приналежності – до цього претензій немає, ми тільки за. Закон під собою розуміє, що навіть люди, які залишились у меншості, мають право служити в цьому храмі», – каже прес-секретар Волинської єпархії УПЦ МП Олег Точинський.

На останок прибічники об'єднаної помісної Церкви запевнили: конфлікт не вирішуватимуть силою.

Довідково: у Камінь-Каширському районі 40 парафій Московського Патріархату і лише три раніше належали до Київського. Нині громада Брониці – перша з підпорядкування МП, яка вирішила приєднатися до Православної Церкви України.

Читайте також:


 

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь
В тему