13 Січня 2019
Новини

Не хочуть виписувати дітей та онуків, тому втрачають субсидії

Не хочуть виписувати дітей та онуків, тому втрачають субсидії

Січень 2019-го «ознаменувався» для українців зростанням мінімальної заробітної плати. Наразі вона становить 4173 гривень. Але це зростання має і свої негативні наслідки, адже впливає на наявність у людей субсидій, та їх розмір. Натомість ще одним нововведенням стала програма монетизації субсидій.

Про те, наскільки ріст мінімальної зарплати вплине на субсидії – розбиралися журналісти Комсомольської правди в Україні.

– Закон починає діяти з першого січня і включає в себе три етапи: нинішній, з 1 травня і повний перехід на монетизацію з 1 жовтня, – пояснює  замначальника управління соцзахисту Києва Олена Федькевіч. – З приводу монетизації з початку року звернень ще не надходило. Людей хвилює інше: з травня минулого року змінено порядок декларування, але всі звикли, що для отримання субсидії до них прийде співробітник, опише житлові умови – і цього достатньо. Тепер же порядок змінився.

Так, наприклад, раніше не брали до уваги зареєстрованих членів сім'ї, які не працюють. Тепер, якщо такі є, то субсидія не надається. Це частина комплексної державної програми, спрямованої на те, щоб люди працевлаштувалися офіційно і заробляли собі трудовий стаж.

– З якими проблемами найчастіше приходять?

– Питань неймовірно багато. Одна з найпоширеніших проблем, з якими стикаються люди похилого віку: діти або онуки, прописані в їх квартирі, самі живуть за кордоном, матеріально не допомагають, а пенсіонерам доводиться за них платити комуналку і не мати права на субсидію. Найкращим вирішенням цієї проблеми є свідомість людей і розуміння того, що вони самі повинні піклуватися про своїх батьків, а не держава. Але пояснити це який-небудь 80-річній жінці, яка звикла жити інакше, вкрай важко. Тому що виписувати своїх дітей і близьких люди не хочуть.

– З ростом мінімальної зарплати багато втратять субсидію?

– Інформація про те, що населення масово почне втрачати субсидії – це не більше ніж вигадка. З першого січня, якщо субсидія була призначена з початку опалювального сезону, людина буде її отримувати і далі. Так не буває, що людина отримувала, а потім раптом різко перестала.

Є дуже великий відсоток людей, які приходять до нас і запитують, чому у них забрали субсидію. Вони забувають, що комуналка влітку дешевше, немає опалення. Через це у людей по їх сукупному доходу субсидія є нульовою. Але це не означає, що людину позбавили пільг – в опалювальний сезон, коли виростає рахунок за комуналку, субсидія відразу з'являється.

– Через що можуть позбавити субсидії, якщо вона належить?

– Тільки в разі, якщо у людини є заборгованості по комунальних платежах. Тоді для повернення субсидії потрібно погасити борг або реструктуризувати його для оплати частинами. Або людина може оскаржити свій борг в суді, тоді для призначення субсидії потрібна постанова суду. Але в цілому ситуацій, коли людям масово припинили нараховувати субсидії, немає.

Три етапи монетизації

1 етап. З 1 січня 2019 року. Він торкнеться тих, хто звертається за отриманням субсидії вперше. Житлова субсидія почне надходити на рахунки в «Ощадбанку», про що люди будуть отримувати смс-повідомлення.

2 етап. З 1 травня 2019 року. Він охопить тих, хто вже отримує субсидію. Для цього потрібно звертатися в управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації. Потрібно подати нову декларацію, заяву і вказати номер телефону.

3 етап. З 1 жовтня 2019 року. Гроші дадуть за підсумками опалювального сезону тим, хто зумів заощадити на комуналці.

Читайте також:


 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: економіка, Україна
В тему