14 Листопада 2018
Новини

Через телевізор і планшет у дітей розвивається слабоумство

Через телевізор і планшет у дітей розвивається слабоумство

Розмова двох мам: «Уявляєш, мій малий уже бере телефон і скачує собі ігри». – «А мої дивляться мультики англійською і навіть слова повторюють!» Однак у таких випадках мамам треба не радіти, а бити на сполох. Чому? Пояснює нейропсихолог Ольга Авдєєнко.

Ольго Вікторівно, сучасна дитина ледь не з пелюшок починає жити в телевізорах, телефонах, планшетах. Як це впливає на розвиток малюка?

– Якщо це стається у віці до року, є ризик розвитку в дітей слабоумства, їм складніше адаптуватися серед людей. А все тому, що під час перегляду мультиків і телепередач мозок маленької дитини перевантажується зайвими подразниками, через що гальмується розвиток уваги, пам’яті, мислення. Крім того, в малюка: порушується кровообіг, уповільнюється обмін речовин та з'являються харчові розлади.

Та й зір погіршується!

– Авжеж: під час перегляду телевізора в дитини не розвиваються  м’язи очей, через це в подальшому очі будуть швидко втомлюватися. А коли потім дитина вчитиметься читати, то не зможе втримати рядок і зрозуміти зміст прочитаного.

Діти гаджети

До речі, численні дослідження підтверджують зв’язок між порушенням мовленнєвого розвитку дитини і регулярним переглядом телевізора. За статистикою, діти віком 7 – 18 місяців, які регулярно дивляться телевізор, знають менше слів, ніж їхні ровесники, і в них у 6 разів зростає ризик виникнення мовленнєвих порушень. Тому в окремих країнах навіть заборонили перегляд телепрограм дітям до двох років.

А чи доречно маленьким дітям вмикати мультики англійською, щоб вони одночасно вивчали рідну та іноземну мови?

– Це омана! Мозок людини, а тим більше дитини, влаштований так, що вивчення мови відбувається в процесі спілкування, а не пасивного сприйняття. Хоча дитина і справді може потім повторювати іноземні слова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В українських школах експеримент: на навчання - без мобільного

А чим навпаки – покращується розвиток дітей?

– Що більше дитина рухається, то вищий в неї рівень інтелекту. Тому якщо ви бажаєте здоров'я своїй дитині, дозволяйте їй бігати, кудись вилазити (під вашим наглядом), стукати, складати фігури (навіть якщо це ваш посуд) – словом, пізнавати навколишній світ.

Що у поведінці дитини повинно насторожити?

– Якщо у віці до трьох років дитина їсть тільки під супровід телевізора (планшета, телефона); дивиться мультики щодня більше від однієї години, не розмовляє навіть короткими реченнями; не може самостійно одягнутися/роздягнутися; ходить в підгузках або не контролює своїх фізіологічних потреб (не проситься на горщик); лягає спати о 23 годині і пізніше, не може спокійно та зосереджено займатись розвивальними іграми разом із мамою.

Діти гаджети фото 1

Від трьох до п'яти років інтелект дитини проявляється у рольовій грі, отже, зверніть увагу на те, як дитина планує, утримує ролі та розвиває сюжет, причому як при самостійній грі, так і з ровесниками.  Також зауважте, як дитина розуміє зміст прочитаної вами казки та може її переказати. Вагомо також, чи дитина 3 – 5 років уміє вільно різати ножицями; правильно тримати ложку тощо.

Якщо вчасно не схаменутися, то як у шкільному віці проявляється в дитини залежність від ґаджетів?

– Учням стає нецікаво спілкуватися з ровесниками, тяжко контролювати свій психоемоційний стан. Вони нервові, швидко втомлюються і втрачають будь-який інтерес до школи та навчання. Тобто скарги від батьків на кшталт «мій син не слухається», «моя дочка не чує», «не хоче», «не може» – це вже сигнал: дитині потрібна допомога спеціалістів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені знають як побороти залежність від гаджетів

Та чи є в нас спеціалісти, які здатні подолати ґаджетоманію?

– Звичайно. Для цього потрібно звернутись до нейропсихолога та пройти спеціальну діагностику, яка виявить рівень сформованості в дитини уваги, пам’яті, мислення, мови, рухової сфери тощо. А залежно від результатів діагностики дитині підбирається корекційна програма.

Діти гаджети фото 2

Я, в свою чергу, як фахівець з нейропсиохології, рада буду допомогти таким діткам подолати ґаджетоманію та вийти з віртуального світу в світ реальний.  А батьки, які стикнулись з цією проблемою або потребують поради щодо розвитку їхньої дитини, можуть звернутись до мене за телефоном: (066) 44-44-006.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему

Останні матеріали