23 Жовтня 2018
Новини

Україна «побилася» з Молдовою за останнє місце найбіднішої країни в Європі

Україна «побилася» з Молдовою за останнє місце найбіднішої країни в Європі

Днями Міжнародний валютний фонд опублікував осінній прогноз і оновив базу даних про стан справ у кожній з країн. Цифри з цього звіту породили палку дискусію в середовищі економістів.

«Згідно з оновленими даними, Україна є найбіднішою країною Європи. У новому звіті МВФ за показником ВВП на душу населення нас обійшла Молдова, а ми обійшли Папуа Нову Гвінею!», – написав на своїй сторінці в Facebook економіст Володимир Компанієць.

Причиною такого «зниження» рейтингу експерти називають перерахунок економічних показників Молдови за новою методикою. Цей пост викликав бурхливу дискусію серед іншої групи експертів, які вважають такі підрахунки не правильними і стверджують, що Украйна залишається таки на передостанньому місці, а не закриває список.

«Україна не найбідніша країна ЄС», – так назвав своє повідомлення у відповідь в Livejournal економіст Андрій Ілларіонов.

Який ВВП на душу населення?

За підрахунками експерта, ВВП на душу населення за паритетом купівельної спроможності в поточних цінах в минулому році склав: в Молдові – 6687 доларів, в Україні – 8754 дол. Той же показник в докризових цінах (2011 року) в Молдові дорівнює 6078 дол., в Україні краще: 7957 дол.

Але ці аргументи не переконали автора першого поста, який, навпаки, вважає, що відносні ціни не відображають реальної ситуації в економіці.

«Не дивлячись на те, що в Україні курс за ПКС в 3,3 рази краще, ніж курс гривні до долара, ви не купите в Україні Iphone в 3,3 рази дешевше, ніж в США, ви заплатите гривнями доларовий еквівалент не менше, аніж в США. Аналогічно буде з автомобілями, електронікою та будь-яким іншим імпортним товаром. Держава буде змушена погашати зовнішні борги доларами і купувати їх за реальним курсом, а не з урахуванням купівельної спроможності», - парирував він.

Як би там не було, дискусія економістів показала, що світові рейтинги – річ досить відносна. Принаймні для сприйняття на побутовому рівні.

Як зазначає видання segodnya, за даними осіннього прогнозу МВФ, в 2018 році в світовому масштабі реальний ВВП виросте в середньому на 3,7%, в країнах, що розвиваються – на 4,7%, а в Україні – на 3,5%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гройсман публічно визнав Україну заручницею МВФ (відео)

Середня заробітна плата теж впала

За рівнем середньої зарплати до середини 2018 року Україна також опинилася на останньому місці в Європі. Як повідомив економіст Володимир Компанієць, середня офіційна зарплата в Молдові на кінець червня становила 375,82 долара, в Україні – 325,53 долара.

За даними Укрстату, в липні номінальна середня зарплата в Україні зросла всього на 1 долар (точніше, на 29 грн) – до 9170 грн. А в серпні знизилася до 8977 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська мова - найбільш уживана у Європі

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, мвф, економіка, євросоюз
В тему