18 Вересня 2018
Новини

Бюджет-2019: країна продовжить жити в борг, а населення залишиться без субсидій

Бюджет-2019: країна продовжить жити в борг, а населення залишиться без субсидій

Головний фінансовий документ країни, проект якого презентували у Кабінеті міністрів України буде дефіцитним і розрахований, виходячи з інфляції 7,4%. Влада називає документ «бюджетом розвитку», а експерти вже охрестили «антисоціальним».

Згідно з підрахунками Кабміну, бюджет-2019 в черговий раз буде дефіцитним, а значить, країна продовжить жити в борг. Передбачається, що дефіцит складе близько 2,5%, або $ 3 млрд. А всього в наступному році Україна має виплатити близько $ 13 млрд за зовнішніми боргами. Пишуть ЗМІ.

При цьому, в уряді  кажуть, що це «бюджет розвитку країни» і прогнозують збільшення доходів з нинішніх 1,2 трлн грн до 1,3 трлн грн в 2019 році.

Кому підвищать зарплатню

У новому бюджеті уряд заклав підвищення витрат по багатьом галузям. Найбільше грошей мають намір виділити на соціалку (301,8 млрд грн) і оборонний комплекс (209,5 млрд грн). При цьому більшість надбавок планується направити на модернізацію техніки і збільшення зарплат військовим.

Автоматично повинні підтягнутися і пенсії екс-силовикам, прив'язані до грошового забезпечення діючого складу.

Крім того, уряд передбачив зростання мінімальної зарплати в наступному році з 3723 грн до 4173 грн, обіцяє автоматичну індексацію пенсій і монетизацію субсидій

Незважаючи на зростання витрат по багатьом галузям економіки, експерти відзначають, що фактично з урахуванням рівня інфляції реальні витрати можуть бути навіть менше. «Те, що уряд вказаі підвищення витрат в номінальних значеннях, в гривні, - це ще ні про що не говорить. Наприклад, зростання мінімальної зарплати. У гривні можна написати хоч 15 тисяч. Головне - це рівень купівельної спроможності і що за ці гроші можна купити. Може статися так, що в 2019 році за 4173 грн можна буде купити менше, ніж сьогодні за 3723 грн. З огляду на, що з вересня піднялася ціна на газ для промисловості на 20%, скоро анонсують зростання ціни на газ і для населення на 23%, а умови отримання субсидій посилюються, то цілком ймовірно, що цей сценарій може виправдатися», - вважає економіст Андрій Новак .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яку зарплатню отримуватимуть українці до кінця року?

Субсидії скоротять більш як на 20%

Проект державного бюджету України на 2019 рік передбачає скорочення витрат на житлові субсидії, в порівнянні з 2018 роком на 15,9 млрд грн, що становить 22,4%.

Відповідно до законопроекту про держбюджет-2019, на наступний рік передбачається виділення 55,95 млрд грн на субвенцію місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню на комунальні послуги.

Для порівняння, у бюджеті-2018 субвенція місцевим бюджетам за цією статтею передбачала 70,99 млрд.

Субсидії на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу заплановані в розмірі 2,95 млрд грн, субвенції для багатодітних та малозабезпечених сімей, а також інші види соціальної допомоги - 63,4 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибагливі безробітні можуть залишитися без субсидій

А  що отримають депутати?

У той же час, як зазначають експерти, цей варіант бюджету - це лише попередня версія і легкого його прийняття чекати не варто.

«Країна зараз перебуває на піку політичного циклу. Тому для багатьох парламентарів бюджет - це можливість гарненько пропіаритися. Більш того, дуже багато депутатів розуміють, що переобратися у них шансів не буде, тому, крім спроб додати грошей на свої округи, цей бюджет для них - остання надія закласти свої власні інтереси, щоб поліпшити свій добробут», - вважає економіст Олег Устенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко став багатшим на мільйон

Ще кілька цифр, які закладені проект бюджету…

  • Мінімальна зарплата - 4 170 грн.
  • Зростання ВВП - 3%
  • Інфляція - менше 7,4%
  • На всю систему охорони здоров’я планують виділити на 9,5 млрд грн більше, ніж цього року. 
  • 15,3 млрд грн виділять на оновлення системи первинної медичної допомоги, яке передбачатиме і підвищення зарплати лікарям.
  • На освіту виділять більше ніж 240 млрд грн, що на майже 13% більше, ніж цього року.
  • На модернізацію початкової школи, як і цього року, передбачено 1 млрд грн.
  • На підтримку кіно планують виділити стільки ж, як і цього року, - 1 млрд грн

Нагадаємо, згідно з Бюджетним кодексом, уряд мав подати проект держбюджету до парламенту до 15 вересня. Якщо парламент не ухвалить державний бюджет до 1 грудня, то місцева влада зможе ухвалювати місцеві бюджети на основі даних проекту державного.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, економіка, бюджет, субсидії
В тему