16 Липня 2018
Новини

Як у Європі: українців закликають формуватись у загони «добровольців-вогнеборців»

Як у Європі: українців закликають формуватись у загони «добровольців-вогнеборців»

Всеукраїнський проект «Добровольці-вогнеборці» набирає обертів. У населених пунктах – містах, селищах, селах – на базі волонтерів формують загони добровольців-пожежників. «Доброволець-вогнеборець – перший помічник професійного пожежного. Він займається профілактикою пожеж, роз’яснювальною роботою з населенням і першим реагує на пожежу, що виникла в його громаді. Спільними діями добровольці-вогнеборці та пожежні команди забезпечать ефективне попередження пожеж, своєчасне надання домедичної допомоги, швидке реагування на пожежі у віддалених населених пунктах. Головна мета — знизити до мінімуму людські жертви та матеріальні збитки», – пояснюють ініціатори на інтернет-сторінці проекту.

Зокрема, пропагує нову соціально важливу ініціативу телеведучий Роман Вінтонів із каналу «UA:Перший», найбільше відомий під іменем свого гумористичного образу — Майкла Щура із передачі «#@)??$0» («Ґрати, песик, дужка, гривня, знак питання, долар, нуль»; виходить по неділях на трьох мовниках — «UA:Першому», каналі «24» та «Громадському»).

«Тут коротше така штука є нова – «Добровольці-вогнеборці». Суть у тому, щоб формувати пожежні групи з місцевих. Наскільки я розумію – для того, щоб можна було організовано і більш-менш професійно гасити пожежу, поки пожежники доїдуть. Тобто хтось хоче/може бути в такій групі – каже «я хочу/можу» (казати треба сюди: https://www.facebook.com/vognebortsi/) Його/її записують, інструктують. І в результаті місто/село/район/смт отримує команду підготовлених людей, які можуть першими почати гасити і підготуватися до приїзду пожежної команди», – пише тележурналіст.

У рамках такого важливого проекту добровольці проходять підготовку, вчаться надавати домедичну допомогу потерпілим на місці пожежі, допомагати при надзвичайних ситуаціях, навчати пожежній безпеці дітей та дорослих. Отримавши досвід, працюють разом з пожежною командою на місці пожежі.

Такі пожежні команди, сформовані з волонтерів, – звичне явище для країн Європи та Заходу. Так, у Німеччині завдяки добровольчим загонам оперативний час прибуття на місце загоряння скоротився до 8 хвилин.

«Якщо Вам не байдужа безпека Вашої родини і громади, якщо Ви готові присвячувати свій час, сили та знання для їх захисту – долучайтеся до команди добровольців-вогнеборців!» – закликають в організації.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, рятувальники
В тему

Останні матеріали