9 Червня 2018
Новини

На Рівненщині корови дають швидше парний цезій, ніж молоко

На Рівненщині корови дають швидше парний цезій, ніж молоко

Міжнародна група вчених з’ясувала небезпечні наслідки Чорнобильської катастрофи, які тривають досі.

Вчені з британського Ексетерського університету шляхом дослідження відібраних зразків молока з’ясували, що радіоактивність цього продукту тваринництва в окремих регіонах України перевищує допустимий рівень у цілих п’ять разів.

Для свого дослідження британські радіологи відібрали зразки молока у приватних фермах і господарствах, що розташовані приблизно за 200 км від сумнозвісної Чорнобильської АЕС. Повідомляє видання EurekAlert!.

Експерти проаналізували молоко сире коров’яче в 14 різних точках Рівненської області. І встановили: рівень радіоактивного цезію (і це через 32 роки після аварії на ЧАЕС) перевищує безпечний рівень для дорослих (100 бекерелів на 1 л) в шести населених пунктах, а у восьми поселеннях – безпечний рівень для дітей (40 бекерелів/л).

Попри те, що в ґрунті рівень радіоактивної речовини цезію не високий, та вона продовжує накопичуватися в продуктах харчування і чинити згубний вплив на людський організм, а особливо на дитячий. Таке «радіоактивне» молоко становить небезпеку для будь-якої із систем людського організму.

Щоби хоч якось мінімізувати ризик, британські вчені радять українцям, які утримують велику рогату худобу і споживають її молоко, додавати тваринам у корм сорбент фероцин, котрий має здатність зв’язувати цезій, що потрапив у ШКТ корови, і не дає йому всмоктатись у кров.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, чорнобиль, вчені, радіація, рівне
В тему