25 Квітня 2018
Новини

Аварія на ЧАЕС – диверсія, аби розвалити СРСР?

Аварія на ЧАЕС – диверсія, аби розвалити СРСР?

Вчені розповіли, які поширені переконання, пов'язані з аварією на ЧАЕС, – правда, а які – вміла маніпуляція.

Пише vesti-ukr.com.

Версія про те, що аварія на ЧАЕС – диверсія, виникла відразу ж після вибуху, але навіть через 32 роки у неї є прихильники. Любителі конспірології вважають, що аварію спланували США, для того щоб ні більше ні менше розвалити СРСР. При цьому і вчені, і інженери, і спецслужби цю версію відкидають категорично. Навіть на сайті СБУ в одній зі статей, присвячених трагедії, окремо прописано: «Ретельне вивчення різних джерел дозволило відкинути версію про диверсійний акт».

Також серед причин аварії фігурував людський фактор (мовляв, у всьому винні керівництво і персонал станції). Однак через роки розглядів, вчені (зокрема і світові) прийшли до висновку: основна причина аварії – недоліки конструкції самого реактора, які, до того ж, не були відображені належним чином в проектній та експлуатаційній документації. Тому персонал станції не міг врахувати їх у своїй роботі.

У рудому лісі ростуть сиві сосни-мутанти

На фотографіях радіоактивного Рудого лісу в зоні відчуження видно, що сосни в тому районі виглядають дивно: вони малорослі, голки на гілках ростуть хаотично в різні боки і серед них трапляються зовсім білі.

«Верхівка сосни, де клітини ростуть і постійно діляться, – найбільш легка мішень для випромінювання. Через радіацію верхівка, конус наростання гине. Але природа розумна. Почали активізуватися всі гілки, і сосна росте вже не як дерево, а як кущ. Звідси низькорослість», – пояснює біолог Олена Паренюк.

Ліс із Чорнобиля везуть на меблеві фабрики

Так, ліс в Чорнобилі дійсно вирубують. Причому лісники «чорнобильської пущі» роблять це на цілком законних підставах. Але екологи підозрюють, що під егідою санітарної вирубки безконтрольно знищуються гектари дерев.

При цьому питання про те, наскільки «брудні» сосни, залишається відкритим. У Держагентстві з питань зони відчуження журналістів не раз запевняли, що деревина проходить радіаційний контроль і відповідає всім санітарним нормам. Однак сталкери, побувавши на незаконній вирубці, кажуть, що кругляк «фонить», у два-три рази перевищуючи норму.

Червоне вино і сало рятують від радіації

Сало тут абсолютно ні до чого, а ось на рахунок алкоголю – частково правда.

«У період інтенсивних радіоактивних опадів кращий вплив на організм чинила склянка горілки, – розповідає доктор медичних наук, професор Інституту громадського здоров’я МОЗ України Віталій Корзун. – Алкоголь знижує кисневу напругу в м’язах, тканинах, і утворюється менше токсичних радикалів при впливі зовнішнього опромінення. Також у перший період непогано в профілактичних цілях було приймати червоне вино. Але це було актуально 30 років тому. Про радіацію вже можна забути! Сьогодні потрібно говорити про лікування наслідків опромінення, і ні горілка, ні вино тут не допоможуть».

За словами професора, при опроміненні в першу чергу страждала щитовидна залоза. У тому числі у дітей, які сьогодні самі стали батьками, і тепер недолік функцій щитовидки може проявлятися у їхнього потомства: «А поліпшити функцію щитовидної залози у цих людей допоможе нормальне раціональне харчування. У їжі повинна бути достатня кількість білка, потрібно не забувати про молочні продукти. Крім того, обов’язкове вживання будь-яких продуктів моря – водоростей, кальмарів, креветок, тюльки, кільки або червоної риби. У морепродуктах є все, що потрібно опроміненій людині. А ось приймати хімічні, штучні препарати постраждалим від радіації вкрай небажано».

Гриби накопичують радіацію, тому їх краще не збирати

Гриби і справді найрадіоактивніший продукт лісу. Найбільші «акумулятори» – маслюки, моховики, польський гриб. І їх дійсно краще не збирати в лісах Полісся. Та й від «безпечних» опеньків краще відмовитися.

«На півночі України вздовж доріг стоять торговці із сушеними грибами. Не раз виходили до них із дозиметром і не раз чули: «Іди, синку, звідси або купуй». Фіксували у них перевищення гранично допустимого рівня радіації в кілька разів», – розповідає Ігор Гудков, завкафедрою радіобіології та радіоекології Національного університету біоресурсів і природокористування.

«Раніше лінію, за якою не рекомендували збирати гриби, проводили на рівні Києва, – продовжує тему професор Віталій Корзун. – Зараз вона змістилася, але важко сказати, де для грибників уже чисто, а де – ще ні. Тому краще не ризикувати. Але, з іншого боку, скільки разів на рік ви їсте дикорослі гриби? Лічені рази. І з ними доза в організм надходить менше, ніж, наприклад, з «брудним» молоком».

За словами вченого, в Рівненській області є понад 20 сіл у Рокитнівському, Сарненському, Зарічанському районах, які розташовані на сильно забрудненій радіацією території. «Там вміст цезію в молоці корів приватного сектора значно перевищує допустимий рівень. Це не означає, що, якщо його вип’єш, будуть променеві ушкодження в організмі, але межу перевищено», – каже Віталій Наумович.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, чорнобиль, чаес, аварія, вчені, радіація
В тему