19 Квітня 2018
Новини

Верховна Рада підтримала історичне звернення до Вселенського Патріарха

Верховна Рада підтримала історичне звернення до Вселенського Патріарха

Верховна Рада сьогодні, 19 квітня, підтримала офіційне звернення очільника держави до Вселенського Патріарха з проханням про надання автокефалії православній церкві в Україні.

За це проголосували 268 народних депутатів, повідомляє ZIK.

Президент Петро Порошенко, який прибув сьогодні до ВРУ, виступив із парламентської трибуни. Він наголосив, що питання Єдиної помісної церкви було одним із пріоритетних для нього і весь цей час тривав непомітний діалог. Виступаючи з трибуни ВРУ, президент пожартував, звернувши увагу, що під час обговорення у Раді цього питання навіть сонце вийшло.

«Усі помісні Церкви нового та новітнього часу були визнані лише шляхом активного залучення держави до цього процесу», – наголосив Президент України.

Сьогодні народні обранці включили до порядку денного проект постанови № 8284 «Про підтримку звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію православної церкви в Україні».

«Підтримуючи важливість надання Томосу про автокефалію православної церкви в Україні, на основі якого вона зможе посісти належне місце в родині помісних православних церков, ВРУ постановляє підтримати звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію православної церкви в Україні», – ідеться у документі.

Читайте також: Почали створювати Українську помісну автокефальну церкву

Проект постанови представив голова ВРУ Андрій Парубій, наголосивши, що ВРУ, підтримавши звернення, може наблизити той історичний день, коли буде проголошено створення Єдиної помісної Української православної церкви.

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Ірина Подоляк поінформувала, що Комітет, розглянувши проект постанови, рекомендував обранцям прийняти документ за основу і в цілому.

Під час виступу представників Опозиційного блоку, які у повному складі вийшли до парламентської трибуни та заявили про те, що не підтримують звернення до Вселенського Патріарха, зауваживши, що у церковних справах політики мають брати участь лише як прихожани, у залі пролунали гучні крики «Ганьба!».

Таку ж позицію висловили депутати від групи «Відродження». Їхній виступ також супроводили вигуками «Ганьба!». Представники інших парламентських фракцій виступили на підтримку звернення.

Під час голосування 268 обранців підтримали звернення до Вселенського Патріарха. Президент України Петро Порошенко привітав парламент із прийнятим рішенням.

«Українська автокефальна церква є одною з інституційних основ нашої незалежності. Дозвольте мені цей потужний дух української незалежності… передати в телефонній розмові з Вселенським Патріархом, яка відбудеться просто зараз», – наголосив Петро Порошенко.

Додамо, постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Нагадаємо, 17 квітня президент заявив, що вирішив звернутися до Вселенського Патріарха Варфоломія І про томос Української помісної автокефальної церкви. Таку ідею підтримують УПЦ (КП) та УАПЦ, які написали звернення про автокефалію.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему

Останні матеріали