10 Квітня 2018
Новини

Супрун запропонує риб’ячий жир заборонити, а марихуаною лікуватись?

Супрун запропонує риб’ячий жир заборонити, а марихуаною лікуватись?

Виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, над якою нависла загроза відставки, не перестає дивувати українців своїми рекомендаціями. То вона порадила мочити манту, то рекомендувала не лікувати грип антибіотиками і противірусними пігулками – пише vesti-ukr.com.

А недавно міністр виступила на захист протягів. Правда, в своїх рекомендаціях Супрун користується досвідом американських і європейських колег.

Днями Уляна Супрун дала рекомендації для тих, хто любить пробіжки. На її думку, потрібно розминатися перед тренуванням, вибирати зручне взуття і нарощувати дистанцію поступово. Але, крім банальних порад бігунам, міністр переживає за протяги, точніше, не радить їх боятись. Уляна Супрун заявила, що причиною підвищеної захворюваності є не прохолодне повітря з вікна, а тривале переохолодження. «При сильному повітряному потоці, спрямованому в ділянку шиї або обличчя, можна захворіти за 10 хвилин. Також це загрожує запаленням м’язів, нервової системи і може активізувати збудників хвороби, які присутні в організмі», – написала вона в Facebook.

За словами Супрун, у разі, якщо людина панічно боїться протягів і сидить у замкненому просторі, то вона стає вразливою до температурних перепадів, отже, імунітет слабшає. Найімовірніше, в. о. міністра відштовхувалася від досліджень, які були проведені в Політехнічному інституті Вірджинії, де встановили, що частіше студенти піддаються атакам вірусів у погано провітрюваних приміщеннях, адже за подібних умов створюється сприятливе середовище для вірусів.

Риб’ячий жир – це зовсім не панацея від усіх хвороб

Якщо врахувати, що Уляна Супрун так уважно стежить за останніми новинками від європейських і американських вчених, можна припустити, які рекомендації чекають українців далі. Ось, наприклад, на березневому засіданні Комітету з лікарських засобів для людини (CHMP) – структура Європейського агентства з лікарських засобів (ЕМА) – почалося вивчення питання про ефективність застосування омега-3 жирних кислот для лікування пацієнтів, які перенесли серцевий напад.

Після дослідження вчені дійшли висновку, що омега-3 не може запобігти рецидивам хвороби серця або інсульту. Так що не виключено, що в наступному пості Супрун ми дізнаємося, що риб’ячий жир – це зовсім не панацея від усіх хвороб, як вважалось у нас ще з радянських часів.

Також ЕМА оновило заходи з профілактики для вагітних і рекомендувало не використовувати ретиноїди, до яких відносять вітамін А, для майбутніх мам. На думку фахівців ЕМА, вони загрожують вагітним нейропсихічними розладами, такими, як депресія, тривога, зміна настрою.

До речі, американські медики знайшли нове застосування марихуані – тепер її пропонують як інструмент боротьби з опіоїдною залежністю (наркотична залежність). Автори дослідження, результати якого опублікував журнал JAMA Internal Medicine, порівняли статистику використання опіоїдів у штатах, де канабіс заборонений і де легалізований. Виявилося, що в регіонах, де дозволено використовувати марихуану в медичних цілях, опіоїдних препаратів призначають на 2,21 млн доз на рік менше, ніж у штатах, де вона досі під забороною. Чому б і міністру не порекомендувати українським медикам використовувати марихуану.

«Жири нам не потрібні»

Терапевт клініки «Сімейна амбулаторія» Руслан Добровольський розповів, що в запозиченні світового досвіду немає нічого поганого, але через політико-економічну ситуацію в країні багато норм нам не підходить.

«Вважаю, що легалізація марихуани в Україні недоцільна, оскільки її основна спрямованість – це зміна психічного стану, а населення фактично весь час перебуває в стані стресу, і наркотики не є вирішенням проблеми. Тому поки не досягнуто стабільної економіки, щоб громадяни були здатні забезпечувати своє нормальне існування, такі кроки будуть недоречними. Відносно омега-3 жирів, то при повноцінному харчуванні додаткове вживання їх є неефективне. Але в Україні призначення омега-3 виправдане, адже виправляє ті перекоси, які утворюються через дефіцит харчування. Особливо для людей пенсійного віку, оскільки вони не можуть собі дозволити продукти, які є джерелом омега-3 жирів», – пояснив Руслан Добровольський.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему