6 Квітня 2018
Новини

Що можна і не можна освячувати на Великдень

Що можна і не можна освячувати на Великдень

Великдень, або Світле Христове Воскресіння, вважається головною подією церковного календаря, найдавнішим і найважливішим християнським святом. У цьому році воно припадає на 8 квітня.

Уночі або вранці християни йдуть до церкви на богослужіння й освячення пасок та інших продуктів. При цьому дехто хоче узяти все й одразу, тому несуть навіть ключі від квартир, гаманці із зарплатою, документи чи спиртне. Але для освячення таких речей існують спеціальні молитви, про звершення яких потрібно додатково просити священника. Робити це на Великдень суворо заборонено.

Читайте також: Прикрашаємо паску вишукано: глазур'ю, мастикою та сухофруктами (фото)

Священики зазначають, що з давніх-давен існував певний перелік продуктів, які можна було святити у храмі.

Паска

Цей святковий обрядовий хліб зазвичай печуть у Чистий четвер або в суботу напередодні самого свята. Українські господині готують її за традиційними рецептами, які їм дісталися від мами чи бабусі. Процес випікання паски вимагає спокою, добрих думок і молитви, щоб вона вийшла красивою і смачною.

Писанки і крашанки

Яйця на Великдень – це символ нового життя і відродження. Щоб отримати різнокольорові крашанки, їх можна пофарбувати як цибулинням, так і за допомогою соку буряка, квітів календули, кори дуба чи кропиви. А ще краще цікаво організувати процес фарбування яєць для дітвори – дитяча фантазія здатна на унікальні і неповторні витвори.

М'ясні продукти

Українці кладуть у великодній кошик переважно шинку і ковбасу. М'ясні продукти символізують угодованого тельця, якого зарізав добрий батько після повернення блудного сина додому.

Сир і масло

Молочні продукти є першотворінням, сировиною, яка є результатом не діяльності людських рук, а даром природи. Вони символізують ніжність і жертовність Бога. Ці продукти кладуть у посуд, а зверху на них малюють хрестик.

Читайте також: Великодні смаколики: рецепти смачної паски та жайворонки

Сіль

Це символ достатку. Її насипають зовсім небагато. Потім господині не використовують її для приготування страв, оскільки вважають оберегом: у дім приходили із хлібом-сіллю і в дорогу з собою брали дрібку солі.

Хрін

Цей продукт полюбляють українці, оскільки він символізує здоров’я. На Великдень їдять хрін, перетертий із буряком або наструганий із яйцями.

Великодній кошик

Його потрібно використовувати лише один раз на рік – на Великдень. Традиційно на дно кладуть гілочку освяченої верби, а зверху продукти накривають вишитим рушничком чи серветкою з великодніми орнаментами.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему