6 Квітня 2018
Новини

Сьогодні - Страсна п’ятниця

Сьогодні - Страсна п’ятниця

Страсна (Чорна) п'ятниця - це найскорботніший і найсуворіший день тижня, що перед Великоднем. Цього дня Сина Божого Ісуса Христа розп'яли на Голгофі, а також зняття з хреста та поховали. Тому цей день присвячений пам'яті засудження на смерть, хресних страждань і смерті Христа.

Страстна п’ятниця - єдиний день в році, коли не правиться Служба Божа, є лише Вечірня з винесенням Плащаниці. Вона символізує полотно, в яке був загорнутий Ісус Христос після зняття з хреста.  Дзвони цього дня замовкають. Але на дзвіниці встановлюють грубу дерев'яну дошку, і замість дзвонів дзвонар двома дерев'яними молотками  «виклепує», сповіщаючи людей про службу Божу.

Цього дня, вірячи постяться і не їдять нічого до виносу  плащаниц.  На вечерю строгий піст: навіть риби їсти в цей день не годиться.

Що не можна робити цього дня

Забороняється працювати. Також не можна шити, прати, різати, займатися прибиранням, копати землю, саджати рослини, готувати їжу і навіть купатися. Ці заборони накладаються на віруючих не з причини ліні, а у зв'язку з необхідністю присвятити свій час у сім'ї молитві і читанню Біблії.

Категорично заборонено співати, веселитися, сміятися.  Цей день має пройти в роздумах про власне життя, в роздумах про страждання і смерть Ісуса Христа.

Старі люди кажуть, що в страсну п'ятницю до церкви не можна ходити вагітним жінкам.

Не можна плювати на землю. Народні прикмети говорять, що хтось плюне на землю - від того на весь рік всі святі відвернуться.

Людина, яка повністю утримується від їжі і води весь цей день, буде знати за три дні час своєї смерті.

Народні повір’я

У народі вважалося, що з тієї миті, як тіло Ісуса Христа покладуть у труну, і до моменту Його воскресіння вся нечиста сила має особливу міць і відчуває свою безкарність, тому приходить у наш світ, блукає по землі, лякає вірян.

За народним повір'ям, якщо в цей час людині привидиться щось страшне, треба тричі сказати: "Да воскресне Бог, і розбіжаться вороги Його", - щоб захиститися від нечистої сили.

Згідно з давньою прикметою, в Страсну п'ятницю можна дізнатися, чи немає в будинку «зачаклованих» речей. Для цього слід обійти всі кімнати із запаленою свічкою. І якщо вона почне Також, згідно з давнім повір'ям, цього дня найкраще відлучати дітей від грудей. У цьому випадку діти виростають здоровими, сильними і щасливими.

В цей день традиційно ворожили на врожай. Робили це по погоді - якщо небо зоряне - буде хороший урожай зернових, якщо весь день хмарно, "хліб буде з бур'яном", тобто буде неврожай.

Українські традиції

Незважаючи на те, що в Страсну п'ятницю було не прийнято працювати, існує повір'я, що посіяна в цей день петрушка або капуста дають подвійний урожай.

Не можна плювати на землю. Народні прикмети говорять, що хтось плюне на землю - від того на весь рік всі святі відвернуться.

Людина, яка повністю утримується від їжі і води весь цей день, буде знати за три дні час своєї смерті.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему