3 Квітня 2018
Новини

В яких банках зберігають свої гроші українські політики

В яких банках зберігають свої гроші українські політики

Проаналізувавши декларації топ-чиновників і депутатів, що відповідають за фінансову систему країни, виявляється, що вони не довіряють свої заощадження банкам. А якщо і зберігають в них гроші, то незначні суми – пише vesti-ukr.com.

Виняток – хіба що прем'єр Володимир Гройсман: він далекоглядно розклав свої «кровні» в різні фінустанови. Причому найбільшу суму він відніс в банк з іноземним капіталом. Інші політики  більшу частину заощаджень зберігають під подушкою.

Міністр фінансів Олександр Данилюк зберігає гроші в ПриватБанку – але всього $ 3,4 тис. Все інше – а це $ 115 тис. і 12 тис. Фунтів – готівкою. Його перший заступник Оксана Маркарова віднесла в АкордБанк 1,8 млн грн. Правда, така довіра фінустанові пояснюється просто: її чоловік Данило Волинець володіє контрольним пакетом акцій цього ж банку.

Перший віце-прем'єр Степан Кубів частину заощаджень зберігає в банку «Львів» (360 тис. грн). Правда, це мізер у порівнянні з тим, що лежить удома, – згідно з декларацією, це 560 тис. грн, $ 236 тис. і € 25,5 тис. Заступник міністра економрозвитку і торгівлі Наталія Микольська також великі суми вважає за краще зберігати готівкою. Наприклад, у ПриватБанку у неї всього близько 6 тис. грн, в Ощадбанку – 50 тис. грн. А ось 160 тис. грн, € 30 тис. і $ 12 тис. вона з чоловіком Віктором Довганем задекларувала як кеш.

Читайте також: Кіберполіція викрила хакера, який зламував бази світових банків та готелів (відео)

Прем'єр Володимир Гройсман, судячи з декларації, далекоглядно розклав заощадження в різні банки, але найбільше – в іноземний Креді Агріколь Банк. Там у нього 11 млн грн. У державних ПриватБанку і Ощадбанку – 8,3 млн грн, € 15 тис., а також 5,7 млн ??грн, $ 830 тис. І € 470 тис. відповідно.

Глава НБУ зберігає гроші в доларах

Рекордсменом є секретар комітету з питань фінансової політики та банкам Максим Поляков: у депутата немає жодного відкритого рахунку в банку, зате готівки він задекларував $ 250 тис. Така ж історія і у першого заступника голови комітету з питань економполітики Богдана Матківського: народний обранець зберігає у вигляді готівки € 40 тис. і $ 2500 вдома, а в банк жодної гривні не відніс.

Зате кардинально протилежна стратегія у голови НБУ Якова Смолія. Удома він нічого не зберігає, але гривні, схоже, не дуже довіряє. У всякому разі, на рахунку в «Укрексімбанку» у нього $ 3 млн 930 тис.

Ховаються від перевірок

Фінансовий експерт Василь Невмержицький каже, що є кілька причин, чому влада переводить все в готівку. «По-перше, їх можуть перевіряти, заводити справи, і гроші в такому випадку заарештують або заморозять до з'ясування обставин. Ще одна причина – впали ставки по депозитах. Наприклад, у валюті зараз 2%, і ще ПДВ потрібно платити. І третя причина: раніше вони зберігали гроші в банках своїх друзів, а зараз багато хто з них закрилися», – пояснює Невмержицький.

Фінансовий експерт Олексій Кущ впевнений, що більшість політиків зберігають гроші навіть не під подушкою, а в зарубіжних банках. Причина – 90% не можуть підтвердити легальність їх походження. «Говорити про те, що політики побоюються, що їх банк накриється, годі й говорити. Відомо, що багато причетних до банківської системи встигали забирати свої гроші з банків, що лопнули буквально за кілька днів. Справа в іншому: депутати і чиновники ставляться до категорії «публічних осіб». І якщо вони кладуть більше 150 тис. грн, то крім податкової декларації та анкети їх дані ще повинен завізувати замправління банку. Але більшість політиків не можуть довести походження своїх грошей, не можуть надати податкову декларацію або документ про продаж нерухомості, які б підтвердили чистоту походження коштів», – говорить Кущ.

І саме можливість задекларувати готівку і є, на думку економічного експерта Олександра Охріменка, та лазівка, яку знайшли для себе можновладці. «Якщо гроші на рахунку можуть перевірити і з'ясувати, звідки вони взялися, то готівку ніхто не перевіряє, і часто ці цифри навіть пишуть зі стелі. Щоб, коли вони раптом зроблять велику покупку, наприклад, нерухомості, і до них прийдуть з питаннями, вони могли сказати: так це ж готівка, я ж в декларацію вписував! Всі європейські експерти кажуть, що це неправильно, все розуміють, що це афера, але нічого не змінюється», – розповідає Охріменко.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему