3 Квітня 2018
Новини

Натуральна закваска для смачної паски

Натуральна закваска для смачної паски

Здавна наші господині використовували натуральну закваску, бо випічка тоді смачна та дуже корисна: збагачує організм вітамінами, органічними кислотами, клітковиною, ферментами, мінералами, а також біостимуляторами й пектиновими речовинами.

Усі секрети виготовлення натуральної закваски та випічки на її основі хліба, пиріжків, млинців знає Неоніла Пікута.

– Приготувати закваску (її ще називають стартер) не складно: у чисту скляну баночку влийте 100 мл злегка теплої джерельної води і додайте стільки ж житнього борошна. Регулярно підживлюйте закваску водою та борошном і використовуйте залежно від необхідності.

Що ж до пасочки, то господиня випікає її за таким рецептом: на півкілограма випічку потрібно приготувати опару із 75 г білого борошна, 40 мл води, 7 – 8 г пшеничної або житньої закваски, яка обов’язково має підійти. Опару, яка вийде густою і щільною, потрібно поставити на 12 год. «дозрівати» при кімнатній температурі. За цей час вона збільшується приблизно у три рази.

Коли опара готова – приступати до тіста. Інгредієнти: 140 г борошна, 60 г цукру, 30 г сметани, 20 мл молока, 50 г вершкового масла, 1 яйце, 2 г солі, цедра однієї четвертої лимона або апельсина, 100 г суміші кураги, родзинок, цукатів, або інших сухофруктів чи шоколадних дропсів, а також за бажанням ваніль.

Усі інгредієнти вимішувати, доки тісто припинить липнути до робочої поверхні, і лишити, аби підходило у теплому місці на 3 – 4 год. Опісля тісто слід викласти на робочу поверхню і руками акуратно розкласти його у коло. Дехто радить розкачати його качалкою, однак в цей час у тісті дуже багато пухирців, завдяки чому випічка буде пухкою. Тому краще робити це руками. Зверху посипати родзинками, курагою, горішками або цукатами – що кому до вподоби. Далі акуратно скачати тісто у рулет, защипнувши край. І загорнути рулет «равликом». Покласти у форму, яка може бути паперовою, чавунною чи металевою. Причому, чавунну чи металеву потрібно попередньо змастити вершковим маслом. Тісто повинно розстоюватися протягом 3 – 4 год. в теплому місці без протягів (якщо не встигаєте спекти паску, то тісто у формах можна поставити у холодильник. Там воно практично не виросте, однак залишиться придатним для пізнішого випікання).

Поки паска розстоюється, потрібно розігріти до 180 градусів духовку, помістити в неї паску, відразу зменшивши до 175 градусів, і випікати близько 40 – 45 хв. Готовність паски перевіряти дерев’яною паличкою.

Щоб приготувати глазур для однієї паски, потрібно 10 мл води влити у емальовану посудину і всипати 50 г цукрової пудри. Довести сироп до кипіння, відставити, а коли трохи схолоне, додати розчин желатину. Для цього 2 г желатину слід залити на декілька хвилин водою, якої потрібно 10 мл. Ретельно збити міксером до стійкої білої маси. Додати 2 – 3 краплі свіжовичавленого соку лимона або лайма і збити міксером ще раз протягом 30 сек. Ця маса дуже швидко застигає, тому її потрібно дуже швидко наносити на паски.

Секрети вдалої випічки

*Усі продукти повинні бути кімнатної температури, щоб тісто швидко піднімалося і пасочка, відповідно, ставала пухкою.

*Вимішуючи тісто на паску, не підсипайте борошна: воно і так гарно вимішується через 10 – 12 хвилин, а надмір борошна зробить виріб надто тугим.

*Форму з паскою, яка розстоюється, варто накрити харчовою плівкою, завдяки чому поверхня тіста не засихає.

*Щоб паска не черствіла, то 20 г борошна з загального рецепта потрібно запарити всією кількістю молока.

*Готові вироби після повного вистигання краще зберігати в закритих посудинах, а частину можна заморозити. За декілька годин до споживання дістаньте паски з морозильної камери і залиште при кімнатній температурі.

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему