9 Березня 2018
Новини

Землі загрожує глобальний катаклізм

Землі загрожує глобальний катаклізм

Вчені Університету Отаго з'ясували, що глобальне потепління може призвести до катастрофічного падіння рівня розчиненого кисню в морській воді. За результатами  дослідження, це викличе масове вимирання морської фауни.

Геологи проаналізували зміст ізотопів урану в відкладеннях на території Англії та Італії, вік яких сягає близько 100 мільйонів років. Це дозволило оцінити вміст кисню в древніх океанах, а також причини його виснаження.

Виявилося, що під час другої океанської аноксичної події, що сталася 94 мільйони років тому, вотаго океани потрапляла велика кількість з'єднань вуглецю, чому сприяло високий вміст вуглекислого газу атмосфери.

За словами вчених, зараз ріст концентрації парникових газів через діяльність людини відбувається набагато швидше і ступінь дезоксігенаціі, характерний для крейдяного періоду, буде досягнуто через сотні тисяч, а не мільйони років. Уже зараз у Світовому океані виникають мертві зони - області, де у воді міститься дуже мало кисню. Згідно з результатами дослідження екологів зі Швеції і США, число мертвих зон в останні роки перевищила чотири сотні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему