19 Лютого 2018
Новини

Як і навіщо постити?

Як і навіщо постити?

Обмеження в їжі – одна з умов Великого посту. Така стриманість у виборі і кількості їжі покликана допомогти християнину фізично і духовно підготуватися до святкування Великодня.

Біблійна легенда свідчить, що Спаситель постився у пустелі протягом сорока днів, а Великий піст створений, щоб віруючі не забували про це. Людина складається з тіла і душі, а духовність людини розкривається, розширюється, коли людина стримує тілесні потреби.

Загалом, розрізняють шість типів строгості посту:

  • повна відмова від їжі, якого дотримуються деякі ченці;
  • сухоїжжя – раціон складається з холодної їжі без додавання рослинної олії;
  • рослинна їжа без олії, може бути підігрітою;
  • можна застосовувати в приготуванні їжі рослинне масло;
  • в раціон включена риба;
  • найлегший піст – в раціон харчування входять всі продукти, крім м’яса.

Читайте також: Розпочався Великий піст

Для кого піст менш строгий

До посту потрібно дорости, наприклад, послідовники традиції старого заповіту, вважали, що чоловік стає дорослим до тридцяти років. У наш час дорослішання відбувається раніше, але дітям не обов’язково дотримуватися всіх правил. Постити потрібно починати свідомо, хоча обмеження доступу до комп’ютерних ігор, перегляду розважальних передач матиме позитивний вплив на дитину.

Прийнято, що не обмежують себе в їжі вагітні, годуючі мами. Традиційно, піст був не таким суворим для людей, які в дорозі. Більш м’який піст також для хворих людей і людей похилого віку. Піст не повинен шкодити здоров’ю, тому якщо немає можливості повністю дотримуватися посту в їжі, то немає причин відмовлятися від посту в принципі.

Три помилки в харчуванні під час посту

Яким має бути харчування в дні Великого посту, щоб дотриматися церковних приписів і не нашкодити здоров’ю?

Помилка перша: вегетаріанська обжерливість. Щоб утамувати голод, який може посилитися через поганий настрій, багато людей починають дотримуватися харчових заборон формально. Вони споживають тільки рослинну їжу, але їдять багато і до того ж неправильно вибирають і поєднують страви: налягають на каші, картоплю, макарони, соління-маринади й варення. Унаслідок цього за тижні посту до їхньої маси тіла додається кілька нових кілограмів і вони впадають у ще глибшу депресію.

Помилка друга: більше сої. Сьогодні часто основою посту стають продукти із сої. Як і в звичайний час, у піст багато хто воліє не готувати вдома, а купувати вже готові продукти або напівфабрикати. Тут їм і пропонують масу так званих пісних продуктів, 99% яких зроблено на основі сої. Проте соя - не традиційна наша їжа, у нас вона з’явилася тільки в минулому столітті. Але дуже популярним у наших пращурів був горох у будь-якому вигляді - від каші до мочених плодів. Також дуже багато білка в сочевиці та квасолі і, звичайно ж, у грибах. Усе це повинно з’являтися на пісному столі частіше. І не забувайте, що по суботах та неділях, а також у великі свята дозволяється все рибне.

Помилка третя: засилля консервів. Банки з огірками, помідорами та іншими соліннями-маринадами стають суперпопулярними в піст. І дарма. Оскільки вже багато писали, що вони дуже шкідливі. Раніше все консервували тільки відкритим способом - під гнітом. Так солили огірки й овочі, квасили капусту, мочили яблука та ягоди. При цьому відбувався процес бродіння, і вони ставали кориснішими. Такі продукти під час посту дуже доречні. Тільки ось якщо в них багато солі, то готувати страви для їх супроводу ліпше взагалі без неї. Усе-таки солоного взимку ми споживаємо більше, ніж в інші пори року, і це не дуже добре, особливо для тих, хто має проблеми з серцем.

Які продукти не можна:

Існує загальноприйнята православна традиція дотримання посту, коли потрібно відмовитися від м’яса звірів, птахів і риби, у тому числі морепродуктів. Відмова від їжі тваринного походження підносить людську природу. Також під забороною:  здобний білий хліб, булочки, майонез, молоко, яйця.

Які продукти можна:

Під час посту можна вживати продукти рослинного походження: овочі, як свіжі, так і заморожені, гриби, фрукти і сухофрукти, бобові, насіннячка, зелень, прянощі, крупи, соління, квашення, мариновані овочі та ягоди, соки та варення, сухарі, сушки, пісний хліб, киселі і чаї.

Чи можна під час посту вживати алкоголь?

Під час Великого посту церковний устав дозволяє вживати помірну кількість вина чи пива по суботах та неділях. У тій культурі, де склався наш устав, міцних напоїв не було зовсім, а вино обов’язково розводили наполовину водою. Тож, стосовно міцних напоїв кожен може вирішувати сам: чи зовсім відмовитися від них на термін посту, чи дозволити собі помірковано вживати у ті дні, коли за уставом дозволяється вино. А пам’ятати про поміркованість варто усім.

Що ж до солодощів, то згадаємо святого Іоанна Златоустого,. Він проповідував про те, що вартість пісного обіду має бути меншою за вартість скоромного — а різницю, каже він, треба віддати бідним. Це стосується солодощів. Серед них можуть бути зовсім пісні за складом продуктів, але надто екзотичні та зовсім не пісні за ціною.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему