19 Лютого 2018
Новини

Яке сьогодні свято – 19 лютого

Яке сьогодні свято – 19 лютого

Відзначаємо важливу подію, однак не стільки свято, скільки визначальний день.

Всесвітній день захисту морських ссавців (День кита)

Сьогодні в усьому світі відзначається Всесвітній день захисту морських ссавців або Всесвітній день китів. Ця екологічна дата вважається днем ??захисту не лише китів, але і всіх морських ссавців і різних інших живих істот, що мешкають у морях і океанах нашої планети. День був заснований у 1986 році, коли набрав сили мораторій на китовий промисел, уведений Міжнародною китовою комісією. Цей мораторій діє і понині й означає, що в усьому світі полювання на китів, а також торгівля китовим м’ясом заборонені. В цей час промисел китів дозволений виключно для задоволення потреб корінного населення та вилучення китів у наукових цілях. День китів – це привернення уваги громадськості, представників влади і всього людства до питань захисту цього унікального виду тварин і взагалі всіх морських ссавців, яких до теперішнього часу на нашій планеті збереглося всього 119 видів. Інтенсивне і нещадне винищення морських ссавців і, зокрема, китів, яке триває вже більш як 200 років, згубно позначається на їх чисельності – багато представників цього виду опинилися на межі зникнення. Скорочення чисельності китів та інших морських тварин веде до порушення біологічної рівноваги в морських екосистемах. Адже кожен зниклий вид – це непоправна втрата. Все, що зникає в тваринному світі, – зникає назавжди. Знищення цих тварин досі не припиняється. До того ж людина своєю діяльністю, на жаль, не завжди розумною, вже давно негативно впливає на природу, змінюючи її. Наприклад, великих втрат морським ссавцям завдають рибальські снасті, а також забруднення океанів нафтопродуктами через розширення географії нафтовидобутку на морському шельфі. В цей день щорічно різні природоохоронні групи, екологічні організації та громадськість проводять різноманітні акції на захист китів та інших морських ссавців і різні інформаційні заходи або присвячують цей день захисту одного унікального виду, якому загрожує смертельна небезпека.

Початок Великого посту

Піст Святої Чотиридесятниці називається Великим постом у зв’язку з особливою важливістю його встановлення. У 2018 році час Великого посту – із 19 лютого по 7 квітня. Традиційно Свята Чотиридесятниця і все богослужіння починаються з вечерні масляного (сиропусного) тижня. Під час вечірнього богослужіння в Прощену неділю буває чин або обряд загального прощення в храмі. Перший день Великого посту отримав назву «Чистий понеділок» (хоча це нецерковна назва, але дуже поширена в православ’ї) в зв’язку з тим, що цей перший день посту люди прагнуть провести в чистоті (у всіх сенсах цього слова). Тому в «Чистий понеділок», як і в наступні два дні, встановлений дуже строгий піст, віруючим потрібно старанніше молитися і боротися з гріховними пристрастями.

Великий піст встановлений, головним чином, в пам’ять сорокаденного посту Ісуса Христа, який незабаром після Свого хрещення пішов у пустелю і постив там (Мф. 4, 2), а також у пам’ять сорокаденного посту Мойсея (Вих. 34, 28) і Іллі (3 Цар. 19, 8). Про те, що піст був встановлений апостолами і тривав сорок днів майже з початку його встановлення, є свідчення з глибокої давнини, а сама назва «Чотиридесятниця» часто трапляється в стародавніх писемних пам’ятках. Стародавні християни дотримувалися Великого посту з особливою суворістю, утримуючись навіть від куштування води до дев’ятої (третьої після полудня) години дня. Їжу куштували після дев’ятої години, вживаючи хліб і овочі. Заборонялися м’ясо, молоко, сир, яйця.

Читайте також: Розпочався Великий піст

Релігійні свята

1-й тиждень Великого посту

Преподобного Вукола, єпископа Смирнського. Преподобного Варсонофія Великого та Йоана, пророка. Святителя Фотія, Патріарха Константинопольського. Мучениць Дорофеї, Христини, Каллісти і мученика Феофіла. Мучениці Фавсти, мучеників Євіласія і Максима. Мученика Юліана. Мучениць Марфи, Марії та брата їхнього преподобномученика Ликаріона, отрока.

Строгий піст: не споживаємо м’ясного, молочного, яєць, риби, олії.

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему