15 Лютого 2018
Новини

Сьогодні Стрітення – одне з 12 головних свят церковного року

Сьогодні Стрітення – одне з 12 головних свят церковного року

Чому Стрітення Господнє завжди відзначають на 40-й день після Різдва?

У перекладі з церковнослов’янської «сър?тение» – «зустріч». День Стрітення – точка в часі, у якій зустрілися Старий і Новий Заповіти. Стародавній світ і християнство. Сталося це завдяки людині, якій в Євангелії відведено особливе місце.

Історія святкування

Свято Стрітення Господнього – одне з найдавніших у християнській Церкві. Перші Стрітенські проповіді перед народом вимовляли ще у IV – V століттях, наприклад, святителі Кирил Єрусалимський, Григорій Богослов, Григорій Ніський та Іоанн Златоуст.

Найстаріше і при цьому історично достовірне свідчення про святкування Стрітення на християнському Сході – це «Паломництво до Святих місць». Його написала паломниця Етерія (Сільвія) в кінці IV століття. Вона пише: «В цей день буває процесія в Анастасіс, і всі прямують, і все відбувається по порядку з величним торжеством, немов у Великдень. Проповідують усі пресвітери, і потім єпископ… Після цього, відслуживши все за звичайним порядком, здійснюють Літургію».

Читайте також: Що не можна робити на Стрітення Господнє

Свято стало загальнодержавним у Візантії в VI столітті. Слідом за цим традиція урочистого святкування Стрітення поширилася по всьому християнському світі.

Богослужіння Стрітення Господнього

У Стрітення Господнього – незмінне місце в церковному календарі. 15 лютого (2 лютого за старим стилем). Якщо Стрітення випадає на понеділок першої седмиці Великого посту, що трапляється дуже рідко, святкове Богослужіння переноситься на попередній день – 14 лютого.

Стрітення – свято Господське, тобто присвячене Ісусу Христу. Але в перші століття християнства в цей день вшановували Богоматір. Тому ті, хто скаже, що це Богородичне свято, будуть частково праві.

Стрітення близьке до свят на честь Божої Матері і за складом богослужіння. У тропарі свята, у прокімнах на утрені і Літургії та інших пісне співах звернення до Богородиці посідають центральне місце.

Читайте також: Стрітенська свічка: в чому її унікальність?

Цікаво, що подвійність Стрітення вплинула на колір облачень священнослужителів на святковій службі. Вони можуть бути і білими – як в Господні свята, і блакитними – як в Богородичні. У церковній традиції білий колір символізує Божественне світло. Блакитний – чистоту і непорочність Діви Марії.

Ікони Стрітення Господнього

Головний сюжет ікон і фресок цього свята – Діва Марія передає Богонемовля на руки старця Симеона. За спиною Богородиці зображується Йосип Обручник; він несе в руках або в клітці двох голубів. Позаду праведного Симео напишуть Анну-пророчицю.

Найдавніший образ Стрітення (І пол. 5 ст.) зберігся в Римі, у церкві Санта Марія Маджоре. Найдавніші зображення подій Стрітення на Русі – це дві фрески XII ст.: у Кирилівській церкві в Києві та у церкві Спаса в Новгороді. Цікаво, що на фресці Кирилівського храму Немовля не сидить, а лежить на руках Богородиці.

На середньовічних іконах Грузії немає зображення вівтаря, замість нього – запалена свічка, символ жертви Богові.

З подією Стрітення пов’язана ікона Пресвятої Богородиці «Пом’якшення злих сердець», її ще називають «Симеонове пророцтво». Іконописний сюжет нагадує нам слова Симеона, звернені до Діви Марії: «А Тобі Самій меч пройде душу».

До речі, цей образ дуже схожий на ікону Божої Матері «Семистрільна». Але є одна відмінність. Стріли, що пронизують серце Богородиці, розташовані на іконі «Пом’якшення злих сердець» по три праворуч і ліворуч, одна знизу. У «Семистрільної» ікони – чотири стріли з одного боку і три – з іншого.

Читайте також: Народні прикмети на Cтрітення

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему