14 Лютого 2018
Новини

Стрітенська свічка: в чому її унікальність?

Стрітенська свічка: в чому її унікальність?

Звичай освячувати церковні свічки на свято Стрітення Господнього прийшов у Православну церкву від католиків. Сталося це в 1646 році, коли митрополит Київський святитель Петро (Могила) склав і видав свій требник. У ньому автор детально описав католицький чин хресних ходів із запаленими світильниками.

До стрітенські свічок у Православній церкві ставилися благоговійно: зберігали весь рік і запалювали під час домашньої молитви.

Чим же відрізняється звичайна церковна свічка від Стрітенської? Тільки чином освячення, адже прості церковні свічки, які продаються в крамницях, теж освячені.

Для кращого розуміння можна провести аналогію з освяченням води. Так, наприклад, коли в храмі служаться водосвятні молебні: вода освячується малим чином, можна сказати – «звичайним». Але є і таке поняття, як освячення води великим чином, і робиться це тільки єдиний раз в році – на свято Хрещення Господнього.

Так само і зі стрітенськими свічками – їх освячують тільки раз на рік особливим чином. Однак це не означає, що стрітенським свічкам слід надавати якесь магічне або чудодійне значення, адже будь-яка свічка, якщо гаряче молитися, зігріває молитву.

Нагадаємо, Сьогодні розпочинається Сиропусний тиждень

Молитва на Стрітення

Пісня Симеона, або «Нині відпускаєш», – це слова Симеона з Євангелія від Луки.

Вперше ця молитва згадується вже в Апостольських Постановах. У Українській православній церкві слова Симеона під час Богослужіння читають, а не співають, на відміну від католиків, наприклад. Відбувається це в кінці вечірні. Крім того, православні проголошують «Нині відпускаєш…» під час Таїнства Хрещення – але тільки для немовлят-хлопчиків.

Текст молитви українською:

Нині відпускаєш раба Твого, Владико, по слову Твоєму, з миром, бо побачили очі мої Спасіння Твоє, яке Ти приготував перед всіма народами, світло для навчання язичників і славу народу Твого Ізраїля.

Текст молитви церковнослов’янською:

Ныне отпущаеши раба Твоего, Владыко, по глаголу Твоему, с миром; яко видеста очи мои спасение Твое, еже еси уготовал пред лицем всех людей, свет во откровение языков, и славу людей Твоих Израиля.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему