11 Січня 2018
Новини

2018-й може стати роком вирішення ситуації на Донбасі

2018-й може стати роком вирішення ситуації на Донбасі

Правда, це залежить від дуже багатьох «якщо», головне з яких – здатність США і РФ прийти до єдиного знаменника.

Початок покладе четверта за рахунком зустріч спецпредставника Держдепу Курта Волкера з помічником президента РФ Владиславом Сурковим, що призначена на січень. Також у списку – наявність поблизу лінії розмежування летальної зброї «made in USA» – про це пише vesti-ukr.com.

Три сценарії для миротворців

Минулого разу Сурков і Волкер зустрічалися в Белграді 13 листопада, тоді обмін думками не дав результату: підходи Вашингтона і Москви до функцій миротворців на Донбасі різняться в корені. З 29 вимог, озвучених Волкером, РФ погодилася лише на три.

«І це враховуючи, що більшість з них була пов’язана зі Статутом ООН – до виборів у РФ вирішити питання не вдасться через небажання росіян іти на компроміси, що, до речі, казав і сам Волкер», – каже політолог Тарас Чорновіл.

«Однак у недавньому інтерв’ю той же Волкер висловлювався оптимістично – мовляв, є тимчасове вікно до 18 березня (дата виборів у РФ), коли можна спробувати домовитися за мандатом місії», – опонує політексперт Олексій Якубін. – І якщо сценарій розвиватиметься, вже восени місія може з’явитися на Донбасі».

Цікавий момент: глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський (до речі, звільнений 9 січня Сеймом Польщі) днями розповів про три варіанти розміщення на Донбасі «блакитних касок». Перший «відрізає» регіон від України, тобто  контингент стоїть на нинішній лінії розмежування (на думку дипломата, концепцію забракує Київ, оскільки це призведе до тривалого від’єднання регіону від України). Другий – місія розташовується на кордоні України з РФ.

«На цей варіант, імовірно, не погодиться Москва, оскільки це позбавить сепаратистів допомоги з боку Росії», – підкреслив Ващиковський.

Третій сценарій вигідний уже РФ: у ньому місія ООН об’єднується з наглядовою місією ОБСЄ і моніторить ситуацію (тобто «блакитні каски» де-факто працюють охоронцями для СММ ОБСЄ). Крім того, РФ наполягає на відсутності в місії миротворців з країн-членів НАТО й участі в діалозі «керівництва» Донецька/Луганська.

«Його оцінку не можна сприймати всерйоз – дуже багато наплутано. Та ж Росія наполягає на тому, щоб у мандаті місії ООН з’явилися пункти, неможливі за визначенням («охорона» місії ОБСЄ, наприклад), але ж це ніколи не буде проголосовано Радою безпеки ООН», – уточнив Чорновіл.

До речі, 9 січня посол України в ООН Володимир Єльченко сказав, що якщо РФ продовжить блокаду питання миротворців у Радбезі ООН, Київ може винести його на сесію Генасамблеї (хоча реалізувати його буде дуже складно).

Початок поставок Україні летальної зброї зі США

Чимале значення має початок поставок Україні летальної зброї зі США: прийнято вважати, що наявність переносних протитанкових систем FGM-148 «Джавелін» на фронті допоможе утримати ситуацію. Але три-чотири установки і двісті снарядів до них особливої ??ролі не відіграють, до того ж зброя прийде не одномоментно.

«Першу половину очікують у першому півріччі, а потім американський міністр оборони буде стежити за ходом реформ у ЗСУ. Якщо реформи пройдуть позитивно, то піде наступна партія», – сказав генерал-лейтенант Ігор Романенко. А кандидат військових наук Дмитро Уманець уточнив, що військове командування Росії не сильно хвилюється з приводу американської зброї. «Для них це – як комариний укус», – сказав він.

Показовий момент: 9 cічня провідний дослідник проекту Belling Cat Арік Толер написав у Twitter, що український полк «Азов» уже використовує летальну зброю зі США (судячи з усього, йдеться про ручні гранатомети PSRL-1). «Але ні від уряду США, ні від урядів інших країн Заходу полк «Азов» летальної зброї не отримував», – сказали в прес-службі полку.

Обговорять обмін «всіх на всіх» і деескалацію

На порядку денному зустрічі Суркова – Волкера буде другий етап обміну полоненими/заручниками, питання деескалації конфлікту і забезпечення діяльності місії ОБСЄ. «Причому саме другий етап обміну – головна тема», – уточнив Тарас Чорновіл.

Помічник українського омбудсмена Михайло Чаплига зазначив, що перед другим етапом потрібно буде підбити підсумки першого: затвердити механізми верифікації даних по полонених, їх транспортування, юридичні нюанси. «Волкер і Сурков обговорюватимуть 6-й пункт Мінських угод, тобто обмін «всіх на всіх». Але акцент зроблять на майбутньому виконанні Мінських угод після здійснення другого обміну», – сказав Чаплига.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему

Останні матеріали