6 Січня 2019
Новини

Які 12 страв неодмінно повинні бути на столі на Святвечір

Які 12 страв неодмінно повинні бути на столі на Святвечір

День напередодні Різдва називається Різдвяним Cвятвечором. Інші його назви: Святий вечір, Багатий вечір або Коляда.

Назва походить від слова «сочиво» – це пшеничні зерна, розмочені соком. У сучасній Україні сочиво замінюють кутею.

Кутя є обов’язковою різдвяною стравою. Однак, окрім неї, на столі в цілому має стояти 12 страв – за кількістю апостолів, але всі вони повинні бути приготовлені без молока, масла, сметани і яєць, тобто бути пісними – пишуть українські ЗМІ.

Кутя

Традиційну кутю готують із пшениці, хоча за старих часів її робили також із ячменю і навіть жита. У сучасних господинь усе більшої популярності набуває кутя різдвяна з рису.

Важливий інгредієнт куті мед або сита – це мед, розведений водою. Пізніше в страву також стали додавати макове молочко, приготоване з перетертого запареного маку. До смаку додають у кутю горіхи, родзинки і сухофрукти.

Вінегрет

Традиційно вінегрет готується з вареної картоплі, буряка, моркви і квасолі. Також кладуть сирими цибулю й петрушку. Додають у страву мариновані або солоні огірки. Овочі найкраще нарізати кубиками, а заправити олією.

Салат з капусти або буряка

Сирий або варений буряк (як варіант – капусту білокачанну або червону) заправити невеликою кількістю соняшникової олії.

Пісний олів’є

Ще раз нагадуємо, що Святвечір припадає на час Різдвяного посту. Для тих, хто постує, ми пропонуємо пісний варіант «Олів’є».

Знадобиться: вегетаріанська ковбаса – 200 г; картоплини – 4 шт.; морква – 1 шт.; консервований горошок – 100 г; солоні огірки – 2 шт.; свіжий огірок – 1 шт.; кисло-солодке яблуко – 1 шт.; м’який тофу – 150 г; маслини – 5 – 10 шт.; півсклянки пісного майонезу; пучок зеленої цибулі; сіль, чорний мелений перець.

Овочі відварити, очистити й порізати класичними дрібними кубиками. Таким же чином нарізати тофу, ковбасу, очищені яблука та всі огірки. Подрібнити цибулю.

Все змішати, посолити-поперчити і заправити домашнім майонезом. Тут важливо, щоб усі інгредієнти були кімнатної температури. До складу входять 1 склянка будь-якої рослинної олії, півсклянки соєвого або коров’ячого молока, 2 ч. л. лимонного соку, гірчиця та сіль. Збивати соус потрібно досить довго, поки не загусне. При поданні прикрасити маслинами.

Капусняк

Пісний капусняк готується не на м’ясній юшці, а на воді. Для капусняку береться квашена або сира капуста. Додається пшоно. Замість картоплі можна покласти пастернак – щоб зменшити споживання крохмалю, яким багата картопля. Моркву натерти на тертці й разом з порізаною кубиками цибулею обсмажити в рослинній олії.

Вареники з картоплею

Тісто для вареників краще приготувати з пшеничного борошна грубого помелу. Воно багате на вітаміни В і Е та краще засвоюється організмом, аніж борошно вищого ґатунку. Крім того, в ньому міститься пектин і клітковина. Начинка для вареників – картопля, зварена в мундирі. Можна додати до картоплі смажені білі гриби й цибулю.

Овочеве рагу

Для овочевого рагу відмінно підійдуть пастернак, морква, селера і цибуля. За бажанням у рагу можна додати сушені гриби.

Голубці пісні

Пісні голубці готуються не з м’ясом, а з грибами та пшоном. Варто додати тушковані морквину і цибулю. Далі ця страва готується як зазвичай.

Оселедець по-ужгородськи

Слабосолений оселедець (краще взяти жирний) нарізають невеликими шматочками. Цибулину ділять навпіл: одну половинку нарізають тонкими півкільцями.

Одне почищене яблуко ріжуть тонкими часточками і змішують із цибулею і оселедцем, а друге яблуко – перемелюють у блендері з другою половинкою цибулини, горіхами (3/4 склянки), а також лимонним соком і олією (по 4 столових ложки), чайною ложкою гірчиці , столовою ложкою меду і кмином (0,25 чайної ложки).

Отриманим однорідним соусом поливають оселедець і виставляють на кілька годин на холод.

Соління

Для асорті беремо квашені овочі (капусту й помідори) і заморожену журавлину. Завдяки ягодам журавлини квашена капуста залишається хрусткою. Журавлина і капуста доповнюють одна одну – в поєднанні виходить хороший набір вітамінів і мікроелементів (вітамін С, залізо, кальцій, білок та інші корисні речовини).

Пісні пироги або пампушки

Йдеться про пироги з грибами, картоплею і/або капустою. Важливо: така випічка не повинна містити яйця і молочні продукти.

Узвар

Це компот із сухофруктів, раніше він був одним з найпоширеніших традиційних напоїв. Готують із сушених фруктів і ягід: вишень, яблук, груш, абрикосів та інших плодів.

Варто зазначити, що цей напій регулює роботу шлунку й кишечника, а також позитивно впливає на роботу судин. На роботі серця добре позначаються мінерали, що містяться в урюку та глоді.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему