Життя

Сам змайстрував вітряк, щоб не платити нікому за електрику

Сам змайстрував вітряк, щоб не платити нікому за електрику

Чудо-вітряк змайстрував для себе рівненський фермер Петро Тимощук. Стимулом послугувало подорожчання електроенергії. Тож тепер він для себе виробляє її сам і нікому нічого за це не платить.

 

У селі Грабів, що на Рівненщині, пенсіонер Петро відмовився від традиційних енергоносіїв завдяки сонячній батареї, саморобному вітряку і геліоколектору. 70-річний керівник фольклорного гурту «Барвінок» вирішив економити невелику пенсію, використовуючи безкоштовні відновлювальні джерела енергії.

Не маючи відповідної освіти, методом проб і помилок Петро Тимощук змусив вітер виробляти електрику для свого господарства. 10-метрову щоглу закріпив у бетоні, усе працює безшумно і сусідів не дратує.

«З однієї сторони лопасті вітряка і генератор, а з другої – барабан від мотоцикла (переднє колесо) і так званий «парус», який блокує вітряк у разі великого вітру, – розповідає умілець. – Для лопатей – колесо з велосипеда та ремінь на генератор». Загалом будівництво вітрячка обійшлось сільському раціоналізатору у кілька тисяч гривень, які вже давно відбились.

Тепер Петро Тимощук не зважає на віялові відключення електроенергії у селі. На сільського пенсіонера працює й сонце – невеличку дешеву сонячну панель Петро Тимощук купив для підстраховки у безвітряні дні.

«В парі з вітряком сонячна панель дає електроенергію на заряд трьох акумуляторів, які стоять у хаті, – пояснює умілець. – Енергії від сонця і вітру вистачає на роботу телевізора, холодильника, насоса і всього світлодіодного освітлення».

Контролює процеси система, частково зроблена зі старих автозапчастин. Петро Тимощук також змайстрував сонячний колектор, завдяки якому має гарячу воду і опалення.

«Колектор являє собою дерев’яну коробку, яка встелена мінеральною ватою та лиском бляхи, пофарбованої у чорний колір, – зверху трубки, проходячи через які вода нагрівається до 120 градусів, – розповідає умілець. – Із бочки на даху вода проходить через 20 метрів скрученого по спіралі шланга, потім підігрівається у вакуумних трубках – і повертається у хату гарчою».

Петро Тимощук переконався на власному досвіді, що природа може допомогти людині бути незалежною. Пенсіонер готовий ділитися своїми ідеями з усіма, хто мріє про економію.

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Життя
В тему

Останні матеріали