В центрі уваги

Розлучення без страху: поради юриста Вікторії Доманської

Розлучення без страху: поради юриста Вікторії Доманської

Багато жінок бояться розлучення, особливо, якщо вони в шлюбі багато років та є діти. Зважитися на цей крок їм буває складно навіть якщо подружнє життя неможливе. В першу чергу, через побоювання про майбутнє, адже треба не тільки для себе заробити, а й думати про те, як дітей поставити на ноги. 

Юристка Вікторія Доманська вважає: "Якщо шлюб вичерпав себе або ще гірше: чоловік скоює над вами чи дітьми психологічне або фізичне насилля — без роздумів розлучайтеся. А якщо чоловік погрожує вам, що залишить без грошей і забере дітей, то не слухайте його. Законом подружжю гарантовані рівні права: і особисті, матеріальні, батьківські".

Що робити жінці, яка все ж вирішила розлучитися?

Заручіться підтримкою друзів і рідних. Будь-якій людині дуже важлива підтримка близьких, щоб не впасти в депресію і позбутися відчуття самотності. 

І обов'язково знайдіть досвідченого юриста, адже як професійна консультація, так і допомога спеціаліста вам будуть необхідні. Тільки кваліфікований сімейний адвокат допоможе вам правильно застосувати на практиці всі права, можливості і отримати бажаний результат.

Які причини можуть бути підставою для розлучення:

  • алко- або наркозалежність чоловіка;
  • фізичне насилля (немає жодної причини, по якій жінка та діти мають терпіти побої);
  • моральне насилля;
  • зради (на жаль, часто жінки закривають очі на те, що їхні чоловіки зраджують, аби зберегти сім’ю);
  • небажання давати гроші для сім’ї.

Процедура розлучення доволі проста, якщо все відбувається мирно. Якщо у подружжя нема дітей — достатньо заяви у РАЦС і потрібно чекати до одного місяця. Якщо ж діти є, то потрібно звертатися до суду. Протягом місяця служителі Феміди зобов'язані розглянути заяву. 

Якщо жінка вагітна або має дитину віком до 1 року, то суд може відмовити у розгляді заяви. Винятки — батьківство визнане іншою особою або хтось з подружжя скоїв насилля щодо іншого члена родини.

Що після розлучення належить жінці

Якщо немає шлюбного договору, все нажите в шлюбі вважається спільним. Вклади, гроші на рахунках, нерухомість, машини, побутова техніка, посуд - все це належить і чоловікові, і дружині і ділиться порівну. Хто це купив і на кого оформлено майно або рахунок — не має значення.

Якщо квартиру купили в шлюбі, то навіть без розлучення половина належить чоловікові, а половина дружині. 

Наприклад, подружжя купило квартиру і оформили її на чоловіка. Він зареєстрував право власності - за документами чоловіку належить 100%, а дружина в документах взагалі не фігурує. Але вона може претендувати на свою частку, тому що має право на половину квартири просто на підставі факту реєстрації шлюбу. 

Крім того усе майно, нажите жінкою до шлюбу, належить лише їй. Чоловік не може претендувати на нього. Часто жінки не знають про цей факт і через побоювання втрати все не наважуються на розлучення. 

У випадку, якщо в сім'ї є дитина чи діти, чоловік зобов'язаний виплачувати аліменти. Мінімальна сума, на яку може розраховувати жінка, становить щонайменше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Наразі ці суми такі: 

  • для дітей віком до 6 років — 960,50 грн;
  • для дітей віком від 6 до 18 років — 1197,50 грн. 

Часто чоловіки приховують справжні доходи, щоб не виплачувати передбачену законом суму, але в такому випадку за допомоги професійного юриста жінка може добитися відновлення справделивості.

За допомогою та консультацією можете звернутися до юристки Вікторії Доманської. Щоб отримати консультацію або домовитися про зустріч телефонуйте +38(066)-988-75-71 або ж пишіть на сторінки Вікторії в соціальних мережах:

Підписатися на Вікторію Доманську в Facebook

Підписатися на Вікторію Доманську в Instagram

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: жінки, розлучення, Життя, Сім'я
В тему