7 Червня 2024
Новини

Щомісяця «заробляла» до $100 тисяч на «ухилянтах»: затримали екснардепку

Щомісяця «заробляла» до $100 тисяч на «ухилянтах»: затримали екснардепку

У Києві викрили угруповання, яке щомісяця «заробляло» близько 100 тисяч доларів на виготовленні фіктивних довідок про інвалідність.

Серед фігурантів — колишня народна депутатка. Про це повідомили СБУ, поліція та прокуратура Києва.

За даними слідства, до групи входило 6 людей. Організаторкою називають заступницю директора інституту з питань профілактичної медицини у Києві, яка раніше була народною депутаткою та заступницею голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я.

Правоохоронці не називають імені фігурантів, однак деталі справи вказують, що може йтися про Ірину Сисоєнко — ексдепутатку 8-го скликання Верховної Ради, яка обралась від «Об’єднання “Самопоміч”», була заступницею голови вищевказаного комітету, а нині вказана як заступниця директора з загальних питань державного Інституту медицини праці імені Ю. І. Кундієва НАМН України.

За даними слідства, посадовиця організувала масове виготовлення та продаж фіктивних документів про отримання групи інвалідності через професійні захворювання. Серед її спільників називають двох завідувачів відділень медустанови, лікаря-профпатолога та двох посередників.

Як вказують правоохоронці, посередники — чоловік та жінка з Києва — підшукували «клієнтів», які хотіли набути статусу людини з інвалідністю та передавали їхні дані медпрацівникам. А ті виготовляли довідки з фіктивними діагнозами. Готові документи посередники передавали клієнтам, а отримані від них кошти віддавали посадовиці медінституту під час особистих зустрічей. Загалом, за даними слідства, щомісяця зловмисники отримували до 100 тисяч доларів.

СБУ та поліція вказують, що ця схема діяла для охочих ухилитися від мобілізації. Прокуратура ж вказує, що ділки підшукували працівників вугільної промисловості, які у зв’язку зі шкідливими умовами праці мали право оформити групу інвалідності, однак, не могли цього зробити через бюрократію.

Як пише прокуратура, за спрощену процедуру вимагали по 3-4 тисячі доларів. Фіктивне проходження медичного огляду займало лише 1-2 дні, хоча за документами цей процес тривав два тижні. Залучені до схеми медзаклади оформляли необхідну документацію без обстеження пацієнтів, отримуючи при цьому свою частину грошей.

Документи пацієнтів відправлялись до Києва, до державної медустанови, працівники якої за попередньо отриманими списками підтверджували наявність хронічного професійного захворювання та направляли «клієнтів» на МСЕК для ухвалення рішення про присвоєння відповідної групи інвалідності.

За даними СБУ, до схеми були залучені координатори протиправної діяльності медиків на Львівщині та кілька посадовців медико-соціальних експертних комісій західного регіону.

Так, у Києві «на гарячому» затримали організаторку схеми та її спільника з Львівщини, який передавав їй «відкат» у розмірі 32 тисяч доларів. Загалом за цією справою провели понад 30 обшуків на території Києва, Київської, Львівської та Донецької областей. У медпрацівників та посередників вилучили 629 тисяч доларів, 9 мільйонів гривень, 34 тисячі євро, чорнову документацію, мобільні телефони з перепискою тощо.

Наразі підозри отримали 6 людей:

  • заступниця директора державної установи (організаторка) — ч.ч. 3, 4 ст. 368 КК України
  • посередник-1 — ч. 3 ст. 368 КК України;
  • посередник-2 — ч. 3 ст. 369-2 КК України.
  • завідувач відділення державної медустанови — ч. 3 ст. 368 КК України;
  • інший завідувач — ч. 3 ст. 369-2 КК України;
  • лікар-профпатолог однієї з міських лікарень Львівської області — ч. 3 ст. 368 КК України.

Ексдепутатці та посереднику, затриманим «на гарячому», призначили тримання під вартою з можливістю внесення застави. Наразі вирішується питання про обрання запобіжних заходів іншим учасникам схеми та встановлюються інші причетні посадовці.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: київ, війна з Росією
В тему