Поради

Як правильно заморожувати ягоди і фрукти на зиму

Як правильно заморожувати ягоди і фрукти на зиму

Чули старовинну приказку «Готуй сани влітку, а воза взимку»? Сани ми, звичайно ж, готувати не будемо, але ось ягодами запасемося вдосталь, адже це – джерело корисних вітамінів і мінералів, яких так не вистачає людині в холодну пору року.

Як правильно заморожувати, які вибирати і як надалі використовувати ягоди і фрукти, читайте в матеріалі.

На перший погляд здається, що все елементарно – ягоди потрібно скласти в пакет і відправити в морозилку. Але насправді є деякі нюанси, недотримання яких може перетворити красиві і соковиті ягідки в пом'яту, непридатну для вживання «рідину». Щоб уникнути цієї неприємності, дотримуйтесь простої інструкції:

  1. Добре промийте та переберіть ягоди.
  2. Обов'язково висушіть їх на рушнику! Саме через зайву воду ягоди злипаються в один клубок.
  3. Засипте ягоди в піддон для заморозки або деко, застелене пергаментом. Відправте в холодильник мінімум на 4 години.
  4. Після повної заморозки перекладіть ягоди в пластиковий контейнер або зіп-пакет.

Ягоди, заморожені таким чином, вийдуть розсипчасті і будуть легко відділятися один від одного. Термін зберігання «вітамінних запасів» до 10-12 місяців. Правда, використовувати їх рекомендується якомога швидше, адже саме від тривалого зберігання в замороженому вигляді фрукти і ягоди втрачають свої корисні властивості.

Трохи про користь ягід

Давайте з'ясуємо, які ягоди краще заморожувати. Поговоримо про корисні властивості деяких з них.

Полуниця

У полуниці міститься велика кількість вітаміну С і вітамінів групи В, тому з нею ви можете точно не переживати про сезонний авітаміноз. Крім того, ця ягода багата на різні мінерали: залізо, калій, магній, марганець.

Але найприємніше те, що з полуниці можна приготувати безліч смачних страв!

Чорна смородина

Чорна смородина – ще одне джерело вітаміну С, а також вітамінів В1, В2, В6, В9, Е, D, Р і К. Ягода може похвалитися високим вмістом органічних кислот і мінералів (магній, срібло, марганець, фосфор, калій, залізо і ін.).

Чаї і відвари з використанням чорної смородини сприяють очищенню печінки і нирок, лікуванню захворювань органів дихання, зменшенню запальних процесів в шлунково-кишковому тракті.

Малина

Один з найпопулярніших «бабусиних рецептів» - гарячий чай з малиною. Впевнені, що і вас лікували цим смаколиком під час застуди або грипу. І використання ягоди в цих цілях цілком виправдано, адже вона містить велику кількість корисних речовин: вітаміни А, С, РР, вітаміни групи В, бета-ситостерин, органічні кислоти і мінерали.

Агрус

Вибираючи ягоди для заморозки, багато хто обходить агрус стороною, і дуже даремно. Нехай він не такий смачний, як солодкі полуниця або малина, зате він багатий на вітаміни С, Р, пектин і залізо, сприятливо впливає на роботу органів шлунково-кишкового тракту, має сечогінний ефект і допомагає в боротьбі з грипом.

Ожина

Ожина містить повний комплекс поживних і лікарських речовин, в тому числі сахарозу, глюкозу, фруктозу, органічні кислоти, вітаміни і мінерали. У народній медицині ягоди ожини використовують для поліпшення складу крові, підвищення імунітету та профілактики захворювань.

Також ягоди ожини корисно вживати при цукровому діабеті. Сік з ягід чудово допомагає при лікуванні бронхіту, фарингіту, трахеїту і ангіни, має загальнозміцнюючий і заспокійливий ефект.

Лохина

Лохина – низькокалорійний, дієтичний продукт, який рекомендується вживати людям, що страждають ожирінням. У 100 грамах цієї ягоди міститься всього 39 ккал. А ще величезна кількість корисних речовин: вітаміни групи В, вітаміни А, С, і РР, кальцій, фосфор, залізо.

Лохина володіє рядом унікальних властивостей, наприклад, захищає від впливу радіоактивного випромінювання, нормалізує роботу серця, кишечника та підшлункової залози, уповільнює старіння нервових клітин. Крім того, регулярне вживання цих ягід сприяє поліпшенню зору і навіть його відновленню!

Думаємо, цього достатньо, щоб ви зрозуміли – всі ягоди неймовірно корисні! Додавши їх в свій раціон, ви надасте собі величезну послугу. Їжте фрукти і ягоди щодня і тоді енергійність і хороше самопочуття протягом довгого часу вам гарантовані.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: продукти, кухня, страви, Поради, Холодильник
В тему

Останні матеріали