Поради

Як розпізнати рак шкіри на початковій стадії

Як розпізнати рак шкіри на початковій стадії

Розвиток раку шкіри не завжди починається з видозміни родимки. У деяких пацієнтів першою ознакою захворювання виявлялася поява на тілі рожевої плями, яка надалі лущиться. Затримуватися в такій стадії патологія може від кількох тижнів до декількох років і лише потім стрімко розвиватися далі.

 

Рак шкіри – це новоутворення злоякісного характеру, розвинене з клітин епідермісу і яке торкнулося всіх його шарів. Якщо родимка змінила свою форму, колір, розміри, стала шорсткою, почала кровоточити і розростатися, значить, настав час поквапитися з візитом до дерматолога або онколога. У так званій групі ризику може виявитися будь-яка людина, але максимальним ризик становить для працівників шкідливих виробництв, яким доводиться постійно контактувати з мастильними матеріалами, сполуками миш’яку, дьогтем та іншими речовинами, що володіють канцерогенним ефектом. Вплив нітратів і нітритів, теплове і радіоактивне випромінювання також не краще позначаються на стані шкіри та організму в цілому. Захоплюватися отриманням штучної засмаги в солярії не варто, інакше часті процедури можуть призвести до злоякісних змін шкірних покривів.

Початкову стадію раку онкологи називають нульовою або першою. На цьому етапі захворювання має сприятливий прогноз лікування, оскільки пухлина встигла торкнутися тільки верхніх шарів шкіри, а товщина її ще не перевищила 2 мм. Розвиток базально-клітинного раку шкіри починається з мікроскопічних плям або вузликів червоного кольору, які можуть кровоточити. Плоскоклітинний рак шкіри подібно до базально-клітинної форми розвивається дуже повільно, зародившись у верхньому шарі епідермісу. Першими ознаками захворювання є свербіж та почервоніння шкіри (найчастіше на відкритих ділянках тіла). Запущені форми раку шкіри небезпечні метастазами, що вражають організм повністю. У таких випадках відсоток виживання зводиться до мінімуму.


Найнебезпечнішим різновидом раку шкіри вважається меланома, розвиток якої починається з видозміни родимки або появи нової. Ознаки патології – безконтрольний розподіл злоякісних клітин змушує родимку збільшуватися в розмірах. Доповнюють клінічну картину нерівномірність кольору і спотворення контурів родимки. І тут прогноз лікування буде
сприятливим, але тільки в разі своєчасного звернення уваги на будь-які зміни родимок.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему