Поради

Хто вигадав пельмені

Хто вигадав пельмені

Пельмені – страва, широко відома в багатьох країнах. Традиції варити м’ясо в тісті є у багатьох народів, згадаємо тих же грузинів із хінкалі, китайців з їх безліччю кулінарних вигадок. І головне питання: хто першим придумав цю страву?

Згідно з найпоширенішою версією, пельмені спочатку з’явилися в Китаї, де вони в той час називалися «цзяо цзи». Звідти вони поширилися в Сибір, Середню Азію і Кавказ.

Цікаво, що аж до 1820-30-х років в російській літературі не можна знайти згадки про пельмені. Їх немає навіть в книзі «Солдатська кухня» популярного російського кулінара С.Друковцева (1786 рік). У зв’язку з цим наводиться версія, що уральська і сибірська кухня не дуже визнавалася мешканцями центральних районів Росії. Мовляв, справді всенародна слава до пельменів прийшла лише в середині XIX століття.

Тим часом, в «Розпису царських страв» (1610-1613 рр.) зустрічається страва манти з бараниною. Є і більш ранні документи. До речі, слово «манти» походить від китайського «маньтоу», що означає порожні пампушки.

До речі, філологиня Катерина Авдєєва ще в 1837 році писала: «Пельмені - те саме, що в Росії називають вушка». Вона була впевнена, що ця страва була відома ще з часів Хрещення.

Причому вушка їли всі, і власть імущі, і простий народ. Йшлося про крихітні пиріжки з курятиною або з іншою начинкою. Чого вже точно не клали в вушка до початку XVIII століття, це була телятина, оскільки ставлення до молодої худоби на Русі було трепетним.

Іншими словами, питання, хто придумав пельмені, має таку саму відповідь, що і загадка на тему, хто запалив перше багаття. Ідея загортати м’ясо в тісто настільки очевидна, що можна зробити припущення, що в Китаї їх придумали китайці, на Русі – русичі, в Греції – греки, а в Німеччині – німці. Причому останні впевнені, що авторами пельменів були протестантські монахи, які таким чином харчувалися під час тривалих облог.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: страви, кухня, кулінарія
В тему