Поради

Як пережити кризу:орендуємо квартиру разом

Як пережити кризу:орендуємо квартиру разом

Спільна оренда, яка прийшла на український ринок нерухомості як чергове модневіяння, запозичене із західної практики, довгий час була втіхою для студентів, яким набриднув гуртожиток.

Чергова криза дає шанс спробувати життя в сучасній комуналці всім тим, хто хоче заощадити на оренді і забезпечити собі ненудне життя.

Дешева популярність

Багато власників квартир не готові до такого сценарію і намагаються залучити традиційних орендарів, надаючи їм знижки. А ті, хто все ж погоджується на подібні варіанти, накидають декілька тисяч на стандартну ціну, закладаючи в ній можливі ризики. Або жорстко обмежують кількість мешканців, наприклад не більше трьох осіб у трикімнатній квартирі.

Причини, через яку орендарі знімають житло, різні. По-перше, як вже зазначалося, не всім доходи дозволяють знімати окреме житло. Але є і інші категорії наймачів: хтось відкладає гроші на власну квартиру, дехто вже купив квартиру в новобудові і чекає, коли здадуть будинок, а гроші відкладає на ремонт, хтось воліє витрачати гроші на різні недешеві задоволення: подорожі, шопінг, автомобілі, економлячи на оренді.

Мешканці – хто вони?

Не тільки студенти разом винаймають житло. Часто це друзі чи приятелі, які вирішили разом переїхати в мегаполіс з інших регіонів, колеги по роботіз невеликими зарплатами (особливо ті, у кого дохід залежить від премії або обсягів продажів), які орендують житло поруч з офісом, співробітники бюджетних організацій, є також молоді пари, які хочуть жити окремо від батьків і теж зі знайомими однолітками (парами або друзями). Крім того, бувають і зовсім незнайомі між собою наймачі, які просять підібрати не тільки житло, але й таких же орендарів, охочих знімати квартиру.

У пошуках дому

Як організований процес пошуку і які ресурси допомагають майбутнім сусідам знайти один одного у величезному мегаполісі? Спочатку в Інтернеті з'являлися окремо взяті проекти, націлені на пошук житла, в тому числі без агентів такі, як TheLocals. Свого часу був популярний і «Живий Журнал». Але поступово вони стали поступатися соцмережам. Вже створені спеціальні групи в мережах «ВКонтакті» і «Фейсбук», які допомагають знаходити квартири і сусідів і при цьому зекономити на комісії.Це зручно з тієї точки зору, що з майбутнім сусідом по квартирі відразу можна познайомитися та обговорити деталі спільного проживання.

Платять усі

Припустимо, потрібна квартира знайдена. І перед заселенням треба вирішити ще одне важливе питання: хто і скільки буде платити власнику житла. Як правило, вартість спільної оренди залежить від кількості орендарів. Відповідно, чим більше народу збирається жити в одній квартирі, тим вище ставка.

Наприклад, якщо однокімнатну квартиру планує знімати одна людина – вона буде здаватися за однією ціною, а якщо двоє-троє, то орендодавець підніме ціну. Як правило, підвищення в таких випадках становить 10-30%. Такий підхід вже давно застосовується за кордоном і перейшов на ринок оренди житла в Україні.

Так, кожен з орендарів сам вибирає собі кімнату: чим менше кімната, тим нижче плата. І навпаки, це правило теж працює: якщо у когось з наймачів пристойний дохід, він живе у найбільшій кімнаті. За комуналку всі платять приблизно в таких же пропорціях. Втім, витрати на комунальні послуги нерідко ділять порівну.

Спосіб розв'язання конфліктів

Договір оренди укладається у звичайній формі, і ніяких особливостей в ньому немає. У договорі зазвичай є пункт, в якому вказуються всі наймачі.

При цьому конфліктні ситуації між сусідами по квартирі – не рідкість. До того ж, у когось з мешканців можуть змінитися плани та життєві обставини, і він надумає з'їхати. Тоді мешканцям доводиться підшукувати нового сусіда. Якщо є договір, в нього вносяться зміни. Труднощів зазвичай не виникає, якщо орендарі заздалегідь попередили власника про заміну мешканця.

Зазвичай домовляються заздалегідь: про дотримання тиші після 23:00, про гостей і планове прибирання. Якщо сусіди, що називається, «знайшли один одного» і збігаються у поглядах на життя, буває достатньо усних домовленостей.

Також просто домовитися про заселення в квартиру домашніх тварин. Тут все залежить від доброї волі господарів та сусідів. Якщо квартирант доглядає за своїм вихованцем, не завдає незручностей сусідам, то компроміс знайти завжди можна.

Конфлікти виникають найчастіше в перенаселених квартирах – зранку вишиковується черга у ванну. Сусіди нервують, стукають у двері. З готуванням на кухні проблем набагато менше. Але є одна вічна біда – з миттям посуду. Іноді сусіди не сходяться характерами і роз'їжджаються. Таке найчастіше відбувається, коли дві людини знімають одну кімнату.

Ще один спосіб посваритися – шкідливі звички. Хтось потайки курить у своїй кімнаті, хтось постійно тривожить сусідів, які живуть в кімнаті з балконом. Але в цілому, як запевняють досвідчені орендарі, механізм спільного найму працює безвідмовно, а прагнення до компромісу дозволяє загладити складні ситуації.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему