Поради

Наймолодша мільярдерка Елізабет Холмс заробила гроші «на крові»

Наймолодша мільярдерка Елізабет Холмс заробила гроші «на крові»

Новий метод аналізу крові вже зробив Елізабет Холмс мільярдером. Тепер вона хоче врятувати світ і залишатися схожою на Стіва Джобса.

Майже десять років Елізабет Холмс готувала революцію в медицині, не привертаючи увагу широкої публіки. За цей час американці вдалося створити компанію «Theranos» зі штатом у 500 співробітників, власним виробництвом і легендарним Генрі Кіссінджером в раді директорів. У 2013 році преса назвала «Theranos» «гігантом сфери біотехнологій, про які ніхто не чув».

З тих пір компанія та її 30-річна засновниця стрімко виходять з тіні. У червні 2014 Холмс заявила, що їй вдалося залучити близько $ 400 млн від венчурних інвесторів. А вартість всієї «Theranos» оцінюється вже в $ 9 млрд. Свою невідомість Холмс блискавично поміняла на славу наймолодошої жінки, яка має більше $ 1 млрд, і домоглася успіху власними силами.

Холмс як Джобс

Історія компанії звучить типово для Кремнієвої долини: молода засновниця, що кинула престижний Стенфордський університет заради власної справи. Навіть офіс, який займає «Theranos» в каліфорнійському Пало-Альто, раніше належав Facebook. А стиль одягу Холмс – чорні водолазки і слакси– копіює безпосередньо Стіва Джобса, чия коротка біографія, роздрукована з сайту Apple, висить на стіні в кабінеті нового мільярдера. Однак індустрія, в якій підприємниця планує здійснити прорив, далека від красивих ґаджетів, модних додатків і соціальних мереж.

Головна місія Холмс – перевернути ринок аналізу крові, перетворити пацієнта в споживача.

Назва «Theranos» утворилося із злиття слів «терапія» і «діагностика». Ключовим ноу-хау компанії є удосконалений метод аналізу крові, завдяки якому можна проводити десятки досліджень, маючи мікроскопічний обсяг біоматеріалу. Поширені зараз методи передбачають відбір крові у пацієнта в набагато більших кількостях за допомогою шприца.

Розробка «Theranos» дозволяє практично без болю витягти з пальця пацієнта кілька крапельок крові, які потім поміщаються в установку для аналізу, звідки результати потрапляють в спеціальну базу даних, доступну лікарю або самому пацієнту. Інновація полягає в тому, що з однієї краплі крові можна отримати в рази більше медичної інформації, ніж звичайними методами. Причому кров перевіряється відразу на десятки показників. «Theranos» робить ставку на те, що технологія не тільки істотно ефективніша, але й дешевша. Інформацію про те, як вдалося досягти таких результатів, компанія тримає в секреті, стверджуючи, що лише вдосконалила класичні методи аналізу, якими користуються клініки й лабораторії.

«Моя мета – врятувати світ»

Ідея першого бізнесу прийшла в голову Холмс ще в 2003 році. 19-річна студентка інженерного факультету Стенфорда тільки повернулася з літнього семестру в лабораторії Сінгапурського інституту геному. Там вона працювала над новими методами розпізнавання вірусу атипової пневмонії, відомої як SARS, епідемія якої тоді прокотилася в азіатських країн. «Мені, звичайно, довелося підтягувати біологію, але інженерні знання підказували, що більшість тестів в лабораторії можна робити набагато ефективніше», – розповідає Холмс.

Повернувшись в США, вона відразу ж взялася за роботу. Її винахід представляв собою лікарський пластир, який не тільки виділяє медичну речовина, але і стежить за змінами в крові пацієнта. «А ще до нього можна було приробити чіп від мобільного телефону і передавати дані лікарю», – згадує Робертс.

«Моєю метою завжди було змінити світ, придумати щось абсолютно нове, – пояснює Холмс свою мотивацію. – Сьогодні, якщо хтось із твоїх близьких серйозно захворіє, часто діагноз ставиться занадто довго, коли вже пізно допомогти. А ви готові на все, щоб вилікуватися». З благословення батьків і викладача Холмс в 19 років взяла гроші, які сім'я відклала на навчання в престижному виші, і вклала у власну справу. Вона найняла першого співробітника і орендувала лабораторію. Навчання довелося закинути, оскільки практично весь час йшов на пошуки потенційних інвесторів.

Крапля крові на мільярд

Вже на ранній стадії в компанію вклалися відомі венчурні компанії, наприклад «DraperFisherJurvetson» (інвестувала в «TeslaandSpaceX»), і приватні інвестори, наприклад ЛарріЕллісон з «Oracle». Незважаючи на те, що ринок, на який претендує «Theranos», величезний, експерти оцінюють його річний оборот в $ 73 млрд, – на ньому панує жорстка конкуренція серед мереж лабораторної діагностики. До того ж, для проведення тестів необхідні державні ліцензії та сертифікація американською системою медичного страхування, яка оплачує тести.

Головною перевагою «Theranos», за словами засновниці, є швидкість тестів, їх доступність і дешевизна. Лабораторії перевіряють кров кілька діб, тільки в робочі дні, і потребують великих обсягівбіоматеріалу для аналізу.

Холмс майже десять років витратила на удосконалення власних винаходів. Сьогодні їй належить 18 патентів в США і 66 – за межами країни. За ці роки їй вдалося зібрати унікальну команду в раді директорів. Серед них колишні міністри фінансів, екс-глава Держдепу Генрі Кіссінджер, екс-міністри оборони і генерали. У зв'язку з цим в американській пресі ходять чутки про близькість «Theranos» до військово-промислового комплексу США.

Цілі в«Theranos» і справді  глобальні. Холмс їх самовпевнено озвучує практично у всіх інтерв'ю: «Ми хочемо, щоб наші центри знаходилися в радіусі п'яти кілометрів від кожного американця».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Бізнес, Секрети успіху
В тему