Поради

Де в Україні стрибнути з парашутом: місця, аеродроми, ціни

Де в Україні стрибнути з парашутом: місця, аеродроми, ціни

Шукаєте оригінальний подарунок для друга-екстремала чи самі вже давно мрієте підкорити небо? Тоді стрибок з парашутом – ідеальний вибір. Відчуття вільного падіння під час стрибка не порівняти ні з чим, це прекрасний спосіб отримати яскраві враження на висоті та ненадовго відчути себе народженим літати.

Парашут давно асоціюється не лише із військовими, а й з екстремальними розвагами. Кажуть, що найстрашнішим є перший раз, а згодом ти вже знову мрієш про порцію адреналіну завдяки вільному падінню. Зрештою, аби перебороти страх стрибати самостійно, спробуйте тандем із досвідченим інструктором.

Тож якщо ви твердо вирішили додати у своє життя гостроти, а при думці за небо у вас запалюються очі – не зволікайте, а здійснюйте свою мрію.

Розповідаємо, кого допустять до стрибків, як має бути обладнаний охочий, які бувають стрибки та зрештою де в Україні є аеродроми, на котрих можна замовити таку послугу та у скільки вона обійдеться.

Стрибок з інструктором

Цей стрибок – оптимальний вибір для новачків, які бояться, що у відповідальний момент щось піде не так. Адже у тандемі (саме так називається цей вид занять) із вами буде інструктор із аеродрому, котрий має чималий досвід та пережив сотні вільних падінь із парашутом.  Тож він знає усі правила безпеки та алгоритм дій.

Натомість самому охочому залишиться лише насолоджуватися процесом та милуватися краєвидами з висоти пташиного польоту. Водночас, це чи не найдорожчий вид стрибка з парашутом.

Для тандему потрібна значна висота (літак підіймається на  3-4 тис метрів) та спеціальне обладнання. У цьому випадку парашутист-новачок та інструктор перебувають  буквально в одній «упряжці» - їх з’єднують спеціальними підвісними системами. Парашути розташовані за спиною інструктора, котрий лицевим боком кріпиться до новачка. Оскільки за безпеку відповідає інструктор, то до таких стрибків із парашутів на аеродромах в Україні допускають із 15 років.

Де можна стрибнути з парашутом?
Де можна стрибнути з парашутом?

Механізм такий, що після вистрибування із літака на великій висоті розкривають гальмівний парашут, який дещо знижує швидкість вільного падіння, а приблизно за хвилину – тягнуть за кільце основного (на висоті 1,5 тис метрів). Вільне падіння триває близько 50 сек.

У ході цього стрибка пропонують додаткову послугу – фото- та відео фіксацію, які допоможуть закарбувати емоції на плівку.

Самостійні стрибки

Самостійний стрибок ще називають одиночним. Цей вид користується дещо меншою популярністю, однак саме його обирають справжні любителі екстриму. Перед польотом охочий стрибнути проходить обов’язкове навчання – інструктаж на аеродромі.

Виділяють декілька видів:

Стрибок з 800 метрів

Здійснюється після підйому літака на висоту 800 метрів, що триває приблизно 10-15 хв. Людина отримує круглий армійський парашут, приземлення у цьому випадку неконтрольоване (немає конкретного місця, куди планово сідає парашутист) через інтенсивний рух повітряних потоків.

При такому виді стрибків варіанту «злякався» нема, адже всі мають покинути борт. Тож ви або розпочнете вільний політ самотужки, або ж з допомогою. Вільний політ дуже короткий – 2-3с, загалом тривалість  стрибка – близько 2 хв. Потрібно дуже добре згрупувати тіло, аби приземлитися без травм. Окрім того, можливе приземлення за межами аеродрому через складність керування парашутом.

Стрибок з 800 метрів
Стрибок з 800 метрів

Стрибок із 1300 м

Для цього виду стрибків висота 1300 м – максимальна, бо використовують інший тип парашута – так зване «крило». У цьому випадку парашут після стрибка розкривається за автоматичним механізмом, а стрибун має змогу керувати напрямком руху за допомогою спеціальних строп.  Відтак, і приземлення можливе у заздалегідь заплановану точку.

У цьому випадку політ виглядає скоріше як ширяння з боку в бік, його тривалість – до 7 хв.

Стрибок з 4000 метрів

Аби здійснити такий стрибок потрібна хороша підготовка. Тому на аеродромі слід пройти спеціальну програму – пришвидшений курс навчання вільного падіння. Він має кілька рівнів, включає в себе вивчення теорії, стрибок у тандемі з інструктором, навчання імітації відкриття парашута тощо. Опісля охочий стрибнути здає іспит і у разі задовільних результатів отримує на аеродромі дозвіл самостійно стрибнути із літака на висоті 4000 метрів.

У ході першого стрибка із такої висоти парашутиста супроводжують інструктори, котрі допомагають та підстраховують – усе таки на висоті людина може розгубитися та забути послідовність дій.

Перевагою цього виду стрибків із парашутом є можливість насолодитися краєвидами, чого ви просто не встигнете при стрибку з 800 метрів, а ще - майже хвилина вільного польоту.  Звісно, йдеться й про неабияку дозу адреналіну.

Де можна стрибнути з 4000 метрів?
Де можна стрибнути з 4000 метрів?

Вимоги до парашутистів-початківців

Змога стрибати для новачків залежить не лише від їхнього бажання,  а й низки інших факторів. Найперше – це підходящий вік, який, як ми зазначали вище, починається із 15 років. Однак неповнолітні повинні мати довідку, видану батьками щодо дозволу на стрибок.

Окрім того, на аеродромі вас не посадять у літак якщо людина має певні проблеми зі здоров’ям. Тож початківець може надати медичну посвітку щодо стану здоров’я. Зауважимо, що на більшості аеродромів є штатний лікар, який здійснить огляд перед стрибком, тож фактично медогляд простіше пройти на місці.

Водночас, існує низка протипоказань, при яких стрибати точно не дозволять. Важливо, що приховувати від лікаря наявність певних захворювань не можна, адже таким чином ви наражаєте на небезпеку і себе, і організаторів стрибків. До протипоказань належать:

  • Психічні захворювання
  • Епілепсія
  • Глухота та хвороби середнього вуха
  • Серцево-судинні хвороби
  • Застуда
  • Хвороби опорно-рухового апарату
  • Наявність серйозних травм
  • Вагітність

Як підготуватись до стрибка з парашута?
Як підготуватись до стрибка з парашута?

Після перенесеного перелому нижніх кінцівок стрибати із літака можна не раніше ніж за рік.

Також той, хто стрибає із парашутом, має мати вагу у діапазоні 45-100 кг. Однак якщо особа має спортивну тілобудову, можуть дозволити стрибок і з вагою понад 100 кг, бо парашут розрахований утримувати навантаження до 200 кг.

Ще одна вимога до парашутиста – тверезість. Аеродром не дозволить вильоту літака із особою на борту, котра вживала алкоголь, адже він гальмує швидкість реакції. Натомість чи то для самостійного вільного падіння, чи для тандему, потрібна повна усвідомленість своїх дій.

У зв'язку із цим рекомендують не приймати напередодні ліків, які впливають на концентрацію чи увагу, звісно, якщо це не життєво необхідні препарати.

Перед стрибком: погода, інструктаж і екіпірування

На аеродромі моніторять метеорологічну ситуацію, оскільки парашутний спорт пов’язаний із погодою.  Зокрема, найголовнішим чинником є вітер – при сильних поривах (10 метрів на секунду та вище)  стрибки можуть переносити.

Зазначимо, що круглі парашути та куполи типу «крило» мають різні обмеження. Для круглих необхідна ідеальна видимість та мінімальний вітер, для «крил» допускаються більші коливання.

Ніхто не випустить вас стрибати при наближенні шторму, у дощ чи снігопад, при густій хмарності тощо. Аби бути готовими до зміни погоди, аеродроми аналізують синоптичні карти та знімки із супутників, які дають краще уявлення про переміщення атмосферних мас та зміну погоди.

Важливо у день стрибка обрати правильний одяг. Це може бути щільна сорочка на довгий рукав чи светр, а ще - міцні штани. Руки, ноги та шия повинні бути закритими. Взуття повинно бути досить високим та закритим, на рівній підошві. Не звертайте увагу, що на дворі може бути жарко – ви будете покидати літак на висоті у кілька сотень метрів, де атмосферні показники зовсім інші.

Також радять прихопити на аеродром комплект запасного одягу. Адже за неідеального приземлення після стрибка із парашутом можливо вимаститися чи навіть пошкодити одяг,  тож переодягтися буде не зайвим. Ну і, звісно, візьміть паспорт.

Якщо ви одягнені, як треба, погода та результати медогляду дозволяють, майбутніх стрибунів запрошують на інструктаж. Йдеться про теоретичну частину тривалістю в середньому 3-4 години, у ході котрої розкажуть норми поведінки, будову парашута, техніку виконання стрибка, можливі форс-мажори тощо.

Опісля на більшості аеродромів пропонують й коротку практичні підготовку на землі – зокрема, спробувати, як управляти парашутом, із якою силою треба тягти за кільце, як правильно приземлитися тощо. Тим часом інструктори перевірять правильність складення кожного парашуту та занесуть інформацію щодо стрибка в індивідуальні паспорти.

Зрештою парашутист отримує додаткове екіпірування (залежить від вимог аеродрому, зазвичай включає шолом, окуляри та рукавички) і сідає в літак, аби підійматися на висоту для самостійного чи то парного стрибка.

Скільки коштує стрибок

Звісно, задоволення не безплатне. Вартість стрибків різниться на різних аеродромах та залежить від низки факторів.

Так, самостійні стрибки зазвичай у 3-4 рази дешевші, ніж стрибки-тандеми. Ціни на тандем стартують з 3500 грн. Окрім того, ще орієнтовно за тисячу маєте змогу замовити відео зйомку стрибка у парі.  У парному стрибку на ціну впливає вага людини – зазвичай за понад 90 кг доведеться доплачувати.

Якщо ж ви плануєте стрибати з висоти 4000 метрів самостійно, курс підготовки додатково треба буде оплатити – окремо теорію, окремо рівні, окремо контрольний стрибок. Загалом пакет коштуватиме в середньому 23 тис грн. Окремо виділяють також спортивні стрибки - їх замовляють професійні спортсмени парашутисти, вартість такої розваги 350-600 гри залежно від висоти.

Скільки коштує стрибок з парашута?

Скільки коштує стрибок з парашута?

Актуальні ціни на стрибки уточнюйте на сайтах організаторів розваги.

Де можна стрибнути з парашутом в Україні

Нині в Україні є кілька аеродромів, які надають такі послуги. Тут можна обрати і самостійний стрибок, і парний, а ще - домовитися про обрану висоту (800-4000 метрів). Сезон починається навесні та закінчується восени. За додаткову оплату абсолютно всі аеродроми пропонують фото та відеофіксацію стрибка з парашутом.

Пропонуємо вам актуальний перелік місць і із цінами (у грн):

Київська область, Аеродром «Чайка»

с. Петропавлівська Борщагівка (10 км від столиці), вулиця Антонова, 5.

Самостійний стрибок (з медкомісією, інструктажем, орендою парашутів та страховкою) – 1750 грн.

Самостійний з висоти 4200 м – 500 грн.

Стрибок у тандемі з висоти 4200 м – 3800 грн. (за маси більше 90 кг – 4100 грн.)

Додатково можна орендувати комбінезон чи інше екіпірування.

Також аеродром пропонує програму підготовки для парашутистів (27 000 грн. за курс) та парашутні стрибки для спортсменів (730 -5400).

Сайт - https://www.chayka.aero/price-jump-parachute

Де можна стрибнути з парашутом в Україні?
Де можна стрибнути з парашутом в Україні?

Київська область, аеродром «Бородянка»

Місто Бородянка (близько 40 км до столиці)

Організовує  асоціація «Пара-скуф», котра базується на «Чайці».

Тандем з 4200 м  - 4000 грн. (з вагою 100-110 кг – 4200 грн., 120 - 4300 грн.).

Стрибок за парашутом «крило» з 1000 метрів – 2500 грн.

Самостійний стрибок з 800 м – 1750 грн.

Є змога пройти підготовку парашутистів з 3 стрибками – 13450 грн. Повний курс, що включає 7 стрибків – 26 050 грн.

Сайт - https://paraskuf.com.ua/

Харківська область , аеродром «Коротич»

селище Нові Коротичі (17 км до Харкова)

Організовує Харківський аероклуб імені Гризодубової

Тандем – 3950 грн ( для пасажирів вагою 91-100 кг - 4150 грн., 101-110 – 4350 грн.)

Самостійний стрибок з парашутом «крило» з 1300 м – 2000 грн.  (з навчанням), 1700 грн. – без навчання.

Самостійний стрибок з 800 м – 1400 грн. (з навчанням перший раз, у подальшому - 1200 грн.)

Окрім того, є програма навчання парашутистів.

Сайт - http://aeroclub.net.ua/services/skydiving.html

Чернігівська область, аеродром «Прогрес»,

селище Прогрес,  80 км до Києва.

Самостійний стрибок 800 м -1000 грн. перший, 950 грн. – наступні

Тандем з 3200 мв  - 3300-3700 грн. (для пасажирів з різною вагою)

Для спортсменів вартість стрибків коливається у межах 400-450 грн.  залежно від висоти.

Сайт - http://www.progres.org.ua/price/

Львівська область, аеродром «Цунів»

село Заверешиця, 33 км до Львова

Самостійний стрибок з 800 м – 1250 грн.

Стрибок із «крилом» із 1200 м - 220 грн.

Тандем - 4600 грн.

Сайт - http://free-sky.com.ua/

Дніпропетровська область, аеродром «Авіа-союз»

Село Майське, 70 км до Дніпра

Організовує Кава. Клуб.

Самостійний стрибок з куполом 900 м – 1500 грн.

Самостійний стрибок  з 1000 м – 2300 грн.

Парний з 4200 з інструктором -  4200 грн.  (+300 для ваги понад 90 кг)

Сайт - https://kava.ua/uk/events/pryzhki-s-parashyutom-v-dnepre-s-kava-static-line-c-1000-m

Одеська область, аеродром «Гідропорт»

16 км до Одеси, між Куяльницьким та Хаджибейським лиманом

Організовує X-sport.org

Парний стрибок зі інструктором  з 4000 м – 4000-4950 грн. для людей із різною вагою.

Окрім того, можливий стрибок із «крилом» - 2000 грн..

Сайт - http://x-sport.org/product/skydiving-tandem/

Рівненська область, аеродром «Воронів»

Село Воронів,  33 км від Рівного

Стрибок у парі з інструктором з висоти 3000 м – 3950 грн.

Самостійний ( з 1000 м) – 1350 грн.

Сайт - http://rask.rv.ua/ceny-na-pryzhki-s-parashjutom-ua

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: розваги
В тему

Останні матеріали