Поради

Аеротруба - атракціон, який допоможе літати

Аеротруба - атракціон, який допоможе літати

Аеротруба – атракціон, який останнім часом набирає популярності. Раніше конструкція слугувала лише для досліджень та випробувань властивостей тіл у польоті, згодом стала тренажером для парашутистів та професійний спортсменів, а після 2000-их років стала доступна й для любителів екстриму. Тож тепер аби подолати гравітацію не треба підніматися на відстані тисяч метрів над землею – досить завітати в клуб із відповідним обладнанням.

Нині пристрій продовжують активно використовувати для тренувань парашутистів, однак розважитися тут також можуть всі охочі. Існують навіть танці, які виконують в аеротрубі, різні види стрибків, які тут можна практикувати тощо.

Атракціон аеротруба
Атракціон аеротруба

Аеротруба дає можливість здійснити справжній політ. Завдяки потужним струменям повітря, які підіймають тіло, людина відчуватиме практично те саме, що й під час вільного падіння. Однак літати тут простіше, оскільки це обмежений контрольований простір. Відтак, бажання ширяти над землею перестає бути нездійсненною мрією для тих, хто боїться висоти та не наважується на стрибок із парашутом.

Як влаштована аеротруба

Принцип роботи аеротруби
Принцип роботи аеротруби

Отож, як же здійснити політ на землі? Відповідь на це питання дає механізм побудови аеротруби. Тренажер дозволяє вільно літати без парашута завдяки сильній тязі повітря –  швидкість його сягає понад 250 км год. Тягу створюють спеціальні двигуни-вентилятори. Залежно від їх розміщення треби ділять на надувні та всисні.

  • У надувної аеротруби вентилятори розташовані знизу, тож створюють потужний висхідний потік повітря, який і забезпечує здатність вільно літати без парашута. Водночас, межі зони іноді навіть не мають стін. Таким чином, встановлювати подібну конструкцію легко й на відкритому просторі, тож той, хто «випаде» із потоку, просто приземлиться на оббиту матрацами зону.
  • У всисній аеротрубі основний гвинт розміщений зверху (переважно є ще й бічні гвинти), тому встановлювати тренажер можливо лише у приміщенні, а зону для тренування зусібіч оточують сіткою. Людина може летіти завдяки втягуванню повітря вгору. Усі потенційно небезпечні елементи, як ті ж гвинти, захищені металевими сітками.

Всисні аеротруби бувають закриті та відкриті. У закритих повітря концентрується у робочій зоні та не виходить на зовні, натомість у відкритих забезпечено вільне надходження повітряних мас.

Труби бувають різними за висотою та діаметром поля,  змінюється і швидкість та потужність потоку, яка пропорційна кількості та потузі вентиляторів.

Водночас, обладнання для влаштування аеротруби дуже вартісне. Вживані установки для тяги повітря діаметром 2,4 м коштують починаючи з 70 тисяч доларів, нові ж –  95 тисяч та вище. Звісно, на ціну обладнання впливають багато чинників: виробник, висота та діаметр установки, кількість двигунів тощо. Таким чином, ціни коливаються  у дуже широкому діапазоні, сягають сотень тисяч доларів – наприклад, аеротрубу з діаметром зони льоту 3 м та висотою труби в 5,7 м вартує понад 600 тис. доларів. Відтак, дозволити собі такий атракціон може не кожен парк розваг та не кожне велике місто.

Плюси аеротруби

Плюси аеротруби

Переваги аеротруби

Такий вид розваг має чимало переваг та своїх «фішок».

  • Прекрасний спосіб для тренувань перед стрибком із парашутом для тих, хто вагається. Окрім того, аеротруба виступає тренажером для професійних парашутистів, адже ефект від польоту дуже схожий на вільне падіння. Ну, і звісно , це вихід для людей із страхом висоти.
  • Доступність. Літати в аеротрубі можна дітям від 4 років і людям до 70, із вагою 20-130 кілограмів. Тож мають змогу відчути вільний політ представники категорій, котрі не допустять до парашута. Звісно, перед початком сеансу усі повинні пройти інструктаж, а за процесом уважно слідкує оператор аеротруби.
  • Спалювання калорій. Попри те, що процес здається таким, що не потребує особливих зусиль, коли тіло левітує, відбувається активне спалювання жирів.
  • Можливість покращити координацію рухів. Коли тіло у буквальному сенсі летить над землею, м’язи «групуються» та активно включаються у роботу. Особливо ефективно задіюється корсет на корпусі, а також пояс нижніх кінцівок.
  • Неймовірна розвага для дітей. Навряд чи будь-який інший атракціон зможе настільки захопити дитину та подарувати подібні відчуття. Адже емоції від того, що ти по-справжньому літав над землею, складно із чимось порівняти. Ну, і звісно ж, під час такого вільного польоту в організмі синтезується дофамін, який викликає почуття щастя.

Аеротруба в Україні

Враховуючи вартість обладнання та вимог до його встановлення наразі більшість навіть величезних парків розваг не можуть похвалитися аеротрубою. Відтак, аби скористатися послугою, доведеться вирушати до столиці, де активно діють дві вертикальні аеротруби для польотів.

Аеродром "Чайка"

У 2012 році розпочав роботу тренажер на аеродромі «Чайка», літати тут можна завдяки організації «Аерофлай». Діаметр пристрою – 3 м, тут встановлене обладнання виготовлене у Білорусі.

Розташована труба поблизу парашутного корпусу «Чайки».

Адреса: Київська область, село Петропавлівська Борщагівка, вулиця Антонова, 5.

Розклад роботи:      Із вівторка по неділю з 10 до 18 год. Вхідними, окрім того, є наступні після святкових дні. Деталі можна дізнатися за телефонами +38 (067) 297-70-70, +38 (095) 701-38-51, чи на сайті клубу.

Аеротруба в ТРЦ Блокбастер
Аеротруба в ТРЦ Блокбастер

ТРЦ «Блокбастер», Київ

У 2014 році у Києві розпочала роботу друга база із трубою цього  ж типу біля розважального центру «Блокбастер» – «ULET.PRO». Її діаметр – 2,2 м.

Адреса: місто Київ, проспект Московський, 34а.

Розклад роботи: четвер та п’ятниця – з 16 до 21 год; субота та неділя – з 10 до 21 год.

Дізнатися деталі можна за телефоном чи на сайті «ULET.PRO».

[ФОТО 5]

Ціна на політ в аеротрубі

Ціна послуги коливається відповідно до кількості осіб, які збираються літати, а також тривалості сеансу. Вартість буде меншою, якщо політ більш тривалий. Проте є мінімальна тривалість сеансу – 2 хвилини.

Так вартість політати мінімум, тобто 2 хвилини, для однієї особи становить 350-600 грн.

Натомість 5 хв на «Чайці» – 700 грн, а 4 хв в «ULET.PRO» – 750 грн.

 На «Чайці» можна» літати до 15 хв, обійдеться це задоволення у 1700 грн. Окрім того, організовують групові польоти для 8-10 людей одночасно, які вартують 3800 грн за 35 хв.

«ULET.PRO» натомість диференціює ціни на «дорослі» та «дитячі». Зокрема, 2 хв для дитини вартуватимуть 299 грн, 4 хв – 550, 6хв – 799. Також пропонують знижки обсягом до 20% для іменинника у День народження.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: розваги
В тему