Поради

Що їсти в піст, аби принести користь здоров’ю

Що їсти в піст, аби принести користь здоров’ю

Піст – чудова нагода відмовитися від важкої та шкідливої їжі, натомість збагатити раціон овочами, фруктами та злаками. Вони дуже корисні і навіть допомагають позбутися хвороб.

Ось рецепти корисних і смачних страв із буряка, моркви, селери, квасолі, печериць і вівсянки, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

Буряк – від високого тиску

Завдяки вмісту вітаміну U буряк допомагає при виразкових хворобах шлунка і дванадцятипалої кишки. Цей овоч покращує пам'ять при атеросклерозі, його використовують для лікування неврозів, безсоння, анемії та гіпертонії, виводить з організму токсини і важкі метали. З профілактичною метою буряк бажано вживати не менш як двічі на тиждень, а людям з підвищеним рівнем холестерину в крові слід їсти страви з буряка щодня.

Квасоля – сердечникам

Квасоля містить багато білка, який за харчовою цінністю прирівнюється до білка м'яса. Її зерна багаті на мінеральні речовини (кальцій, магній, фосфор, калій) та мікроелементи (цинк, сірка, мідь тощо). Завдяки високому вмісту заліза квасоля корисна при анемії. Також у ній багато вітаміну Е, який є антиоксидантом і запобігає виникненню захворювань серця і судин.

Вівсянка – «сонним мухам»

Британські вчені упродовж місяця щодня годували групу добровольців у віці 30 – 80 років вівсяною кашею. Результати дослідження перевершили очікування: уже через тиждень у всіх людей покращилися показники роботи мозку, а з «побічних ефектів» відзначали бадьорість і піднесений настрій.

Печериці – інтелектуалам

Завдяки великій кількості вітамінів групи В (зокрема В2) печериці допомагають при головному болю. Аргінін та лізин, що містяться в них, позитивно впливають на пам'ять та активізують розумову діяльність людини. Вони також нормалізують апетит, підвищують імунітет, знижують рівень «поганого» холестерину, зменшують ризик інфаркту і запобігають появі атеросклерозу.

Селера – нервовим

Селера уповільнює процеси старіння, оскільки білки, вітаміни, кислоти і мінерали, що містяться в ній, забезпечують нормальну діяльність усіх клітин організму. Рослину застосовують при лікуванні нервових розладів – супутників перевтоми. Вона позитивно впливає на роботу серцевого м'яза, зміцнює та відновлює його, корисна при захворюваннях шлунка, ревматизмі, ожирінні, хворобах сечовивідної системи і суглобів.

Морква – дітям

Каротин, який міститься у моркві, покращує роботу легенів. Фітонциди зменшують кількість мікробів у порожнині рота, тому морква є чудовим профілактичним засобом проти карієсу. Оскільки вітамін А стимулює ріст, моркву рекомендують їсти дітям. Сирий морквяний сік помічний при виразкових захворюваннях, підвищує імунітет, позитивно впливає на підшлункову залозу, зміцнює нервову систему.

Підготувала Ксенія Покровська

УВАГА!

ПЕРЕДРУК ПУБЛІКАЦІЇ БЕЗ ДОЗВОЛУ РЕДАКЦІЇ ЗАБОРОНЕНО!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: їжа, дієти
В тему