Поради

Як обрати дитяче автокрісло

Як обрати дитяче автокрісло

Зробити безпечним перебування дитини в авто – основне завдання свідомих батьків. Саме тому перед ними гостро постає питання: як вибрати дитяче автокрісло? Вони повинні знати, як обрати якісне, безпечне, відповідне до віку та ваги дитини чи взагалі універсальне крісло? Коли можна обмежитися бустерами і чи це надійно?

За підтримки компанії WEST AUTO HUB наша редакція розбиралася в нюансах пошуку крісла і відповідає на поставлені запитання.

Якщо ви сумніваєтеся у доцільності покупки автокрісла, то зверніть увагу, що:

  • За даними ООН, щодня у світі в результаті ДТП гине 500 дітей, тобто приблизно 187 тисяч в рік. З них 36% дітей гинуть як пасажири, а 38% як пішоходи. За офіційною статистикою в Україні від ДТП щороку гине 300 дітей, а близько 1000 травмується.
  • Наприкінці жовтня цього року український парламент прийняв закон про штрафи для водіїв, які перевозять дітей без автокрісел. Як відомо, водіям за непристебнутих пасажирів доведеться викласти від 510 до 850 гривень.

Навіть якщо вас не лякають штрафи, все-таки турбота про безпеку та здоров’я своїх дітей повинні бути в пріоритеті. Автокрісла – це не предмет розкоші, автомобільний аксесуар чи забаганка чиновників, а необхідність.

Як вибрати дитяче автокрісло
Як вибрати дитяче автокрісло

Щоб обрати якісне сидіння безпеки для дитини потрібно врахувати:

  • рівень безпеки крісла, який пропонує виробник, та яким правилам безпеки воно має відповідати;
  • категорії автокрісел відповідно до віку та ваги юного пасажира;
  • моделі кріплень в утримуючих пристроях, які відповідають стандартам і гарантують безпеку та комфорт дитини;
  • коли можна скористатися бустером;
  • які сидіння безпеки найкращі у використанні тощо.
Читайте також

Дитячі автокрісла
Дитячі автокрісла

Яким стандартам безпеки повинне відповідати дитяче автокрісло?

Усі автокрісла, які випускаються з 2006 року, повинні відповідати стандарту безпеки ECE R44.04. Його розробили, враховуючи рівень травматизму дітей в ДТП, результати краш-тестів та комплектацію автомобілів. Поруч з ним діє новітній стандарт безпеки i-Size (R 129), запроваджений Європейською економічною комісією ООН (United Nations Economic Commission for Europe), що доповнює та розширює вже наявні правила. Появою нового стандарту стали дослідження, які встановили основні причини смертності дітей в ДТП при наявності автокрісел та складність їх установки.

Отже, правила безпеки ECE R44.04 є основою для виробництва утримуючих пристроїв для перевезення дітей, а стандарт i-Size (R 129) – новаторства, яких повинні дотримуватися всі виробники автокрісел з 2013 року.

Що передбачає стандарт безпеки i-Size (R 129):

  • Новий стандарт передбачає маркування дитячих сидінь, де на бірках вказують ріст та допустиму вагу дитини, країну сертифікації крісла (1- Німеччина, 2 – Франція, 3 – Італія, 4 – Велика Британія) номер краш-тестів та бренд і дата;
  • Він діє на теренах країн Євросоюзу, де, за відсутність утримуючих пристроїв з новим маркуванням, встановлені величезні штрафи. Адже в країнах Європи автокрісла для дітей зростом 135 см, а в деяких 150 см, є обов’язковими. Тому, плануючи поїздку в ЄС власним транспортом, купляйте автокрісла нового стандарту. Однак зважте, що в США, Канаді, Японії, Австралії діють власні стандарти безпеки;
  • Зараз запускають третю фазу стандарту, за яким розробляють автокрісла всіх типів. Перша фаза стосувалася удосконалення крісел для дітей від народження і до зросту 105 см. Друга, яка стартувала у 2017 році, торкалася бустерів зі спинкою, тобто утримувачів для дітей від 100 см. Поки не завершиться третя фаза будуть діяти два стандарти, пізніше буде чинним лише один - i-Size;
  • Більшість автомобілів після 2013 року випуску вироблялися з урахуванням нового стандарту безпеки.
Читайте також

Обираємо надійне дитяче автокрісло
Обираємо надійне дитяче автокрісло

Топ-6 переваг стандарту безпеки i-Size:

  1. Враховує боковий захист дитини в авто зростом до 105 см, чого не передбачав попередній стандарт;
  2. Бустери зі спинкою не знімаються;
  3. Сітка класифікації автокрісел ґрунтується на зрості, а не вікові дитини, що значно спрощує вибір необхідної моделі. Стара версія стандарту опиралася на вагу та вік дитини водночас. Зараз важливий зріст і допустима вага пасажира;
  4. Дитина до 15 місяців повинна їздити в автолюльці проти руху авто, тобто голівкою вперед. Так забезпечується кращий захист дитини під час ДТП, зокрема її шийного відділу та голови. В попередній версії стандарту це правило стосувалося дітей до 9 місяців;
  5. Кріплення дитячого сидіння для пасажира до 105 см має відповідати системі ISOFIX, що допомагає легкому, майже безпомилковому встановленні утримувачів;
  6. Авто після 2013 року вироблялися з кріпленням ISOFIX, про що зазначається в паспортах автівок. Транспорт попередніх років не передбачує встановлення такого кріплення, що створює труднощі при монтуванні якісного автокрісла нового стандарту. 

Автокрісла відповідно до ваги та віку дитини
Автокрісла відповідно до ваги та віку дитини

Як вибрати автокрісло відповідно до віку та ваги дитини?

В Європі зараз діють водночас два стандарти безпеки, які регламентують систему вибору дитячих сидінь. Кожна з них пропонує свій варіант вибору утримуючих пристроїв. Яким варіантом послуговуватися залежить від вас.

Зазначимо, що законодавством України поки не визначено, яку класифікацію та якого стандарту варто дотримуватися при купівлі автокрісла.

Діючий стандарт безпеки ECE R44.04 враховує як вагу так і вік дитини. Відповідно покупцям пропонують різну сітку розмірів, якою вони можуть послуговуватися. Розмір автокрісла вказується на товарному маркері.

Типи автокрісел
Типи автокрісел

Отже, стандартом ECE R44.04 пропонуються такі типи розмірів:

  • Група 0

Дитяче автокрісло цього розміру розраховане на дітей від 3 до 10 кілограм і за формою нагадує дитячі люльки, в яких немовля лежить горизонтально, відповідно до умов розвитку. Перехідний розмір 0+ розрахований для найменших пасажирів від народження до дитини з вагою 13 кг. Ця модель ідеальна для недоношених дітей та немовлят, де вони перебувають в напівлежачому положенні. Голівка та ніжки дитини в конструкції трішки підняті для більшого комфорту. Перевагою таких автокрісел є наявність ручки, завдяки якій можна без зайвих труднощів переносити немовля.

В таких моделях дитина лежить проти руху авто.

Автокрісло-люлька
Автокрісло-люлька

  • Група 1

Для діток віком від 9 місяців до чотирьох років з вагою 10-18 років пропонуються сидіння розміру один. Зазвичай моделі цього типу розробляють з триточковим кріпленням в автомобілі, з міцними ременями безпеки, до яких додаються накладки. Ці накладки повинні мінімалізувати травматизм та пошкодження ніжної шкіри юного пасажира.

Автокрісла цього класу повинні бути оснащені:
  • Міцним центральним замком, який зможе втримати тіло дитини в разі форс-мажору і котрого не розімкнуть дитячі ручки;
  • Надійні ремені, що регулюються по висоті;
  • Обов’язкові бічні вставки, які забезпечать комфортне розташування голівки дитити і створять захист від бічного удару;
  • Рухомий нахил спинки і можлива додаткова база для підвищення рівня безпеки.

Автокрісла групи 2
Автокрісла групи 2

  • Група 2

Призначені дитячі сидіння для пасажирів вагою 15-25 кілограм, тобто віком 4-6 років. Вони оснащені боковими стінками, міцними ременями безпеки авто, зазвичай з нахилом спинки та без проблем перетворюються в бустер, який підходить групі 3.

  • Група 3

Для діток 4-10 років, які важать приблизно 22-36 кг, пропонують модель групи 3. ЇЇ перевагою є ортопедичний високий підголівник, який зменшує травматизм дітей при ДТП, бічні стінки, трьохточковий ремінь безпеки та ортопедична стінка. Трансформування у бустер – великий плюс моделі.

Бувають і проміжні моделі: група 0+/1 призначена для пасажирів до 4 років з вагою від 0 до 18 кілограмів; група 1/2 для тих, кому ще не виповнилося 7 років з вагою від 9 до 25 кілограмів, а група 2/3 – для діток 3-12 років, які важать від 15 до 36 кілограмів.

Деякі виробники пропонують ще проміжні групи 1/2/3, які ще більше ускладнюють вибір батькам потрібної моделі. Натомість старшим дітям-пасажирам пропонують бустери.

Автокрісла групи 3
Автокрісла групи 3

  • Бустери

Бустер – це сидіння-подушка, що піднімає дитину до ременів безпеки авто. Трьохточкове кріплення ременів безпеки транспорту повинно лягати через ключицю на легені дитини і фіксувати положення бедер. Однак вони не повинні бути тугими, як і легкими водночас. Саме для безпеки підлітків, які не досягли необхідного зросту, передбачені бустери. Якщо ремінь торкається шиї дитини, то знайте, що ваше дитя рано саджати в бустер, краще обійтися автокріслом.

Читайте також

Бустери для дітей
Бустери для дітей

Як обрати автокрісло відповідно до зросту дитини?

За новою моделлю безпеки i-Size крісла обирають враховуючи зріст пасажира, що значно спрощує вибір необхідної моделі. Вся інформація про утримувач та якій дитині він підходить знаходиться на маркері, що прикріплений на стінці сидіння.

Щоправда, в системі ECE R44.04 теж пропонувався подібний варіант моделі – універсальні крісла.

Універсальні крісла відповідають групі 1/2/3, тобто в середньому вони підходять для дітей віком від 9 місяців до 12 років. Однак така модель має ряд переваг та недоліків. Серед переваг експерти називають довший термін експлуатації. Автокрісло можна використовувати тоди, поки воно не стане бустером.

Серед недоліків – менший комфорт для пасажирів. Адже не може одне крісло ідеально підходити підлітку та дошкільняті.

Загалом люди купують універсальні крісла, коли їм важко визначитися з вибором сидіння певної групи, коли утримувача використовують рідко та через брак коштів.  

Безпечні кріплення автокрісел
Безпечні кріплення автокрісел

Які кріплення в автокріслі безпечні та надійні?

Відповідно до стандартів безпеки в авто краще встановлювати кріплення Isofix, які можуть гарантувати неушкодженість дитини під час ДТП. Її запровадили ще в 1990 році і досі удосконалюють.

Абревіатуру ISO перекладають  як International Standards Organisation (Міжнародна організація стандартизації), а fix як «кріплення», «фіксація».

Цю систему кріплень утворюють дві автономні частини, створені для додаткової охорони юного пасажира під час руху. Перша частина складається зі сталевих скоб, які розташовані під спинкою задніх сидінь. Друга – це висувні сталеві кронштейни в нижній частині автокрісла. Кріплення Isofix передбачає встановку крісла через з’єднання засувки на кронштейнах зі скобами.

Надійне кріплення автокрісел
Надійне кріплення автокрісел

Переваги системи Isofix:

  • Легке і правильне монтування автокрісла. 70% причин травматизму дітей під час ДТП зумовлені неправильним встановленням утримуючих пристроїв. Це кріплення можна встановити правильно, або ніяк;
  • Передбачені в системі внутрішні міцні ремені безпеки;
  • Вмонтовано третю точку опори як окрему скобу у формі верхнього якірного ременя (Top Tether), який кріпиться у багажному відділенні. Або як ногу опори під крісло для посилення днища в авто;
  • Рух чи відхилення, або ж перевертання дитячого крісла виключено;
  • Максимальний захист немовлят під час руху;
  • Спрощена система визначення розміру автокрісла.

Безпека дітей понад усе
Безпека дітей понад усе

Недоліки кріплення Isofix:

  • Крісла з таким кріпленням на 30% важчі ніж інші;
  • І у півтори рази дорожчі, тим паче, коли крісла з базою;
  • Не всі моделі авто можуть використовувати автокрісла, які затвердив стандарт безпеки;
  • Кріплення розраховане на дітей вагою 18 кг. Тому автокрісла поділяються на дві групи: а) група 0+: для немовлят та дітей вагою 13 кг. Це зазвичай крісла-люльки, які переносяться; б) група 1: пасажири масою 9-18 кг. Жорстке автокрісло з міцними ременями та лізенційними кріпленнями. Фіксується ще варіант групи 0+/1, який за характеристиками більше схожий до першої групи.

Поради та рекомендації, як купити дитяче автокрісло

Якщо ви вирішили придбати утримуючий пристрій для дітей, то зважте, що:

  • Термін придатності такого крісла орієнтовно 6 років;
  • Якщо сидіння безпеки «пережило» ДТП, то більше не підлягає експлуатації. На думку експертів, існує ймовірність наявності в ньому мікротріщин, не помітних людському оку, через які крісло в наступній аварії може просто розвалитися;
  • У ЄС існують чіткі вимоги щодо встановлення пристроїв для перевезення дітей. Якщо плануєте мандри в європейське закордоння власним авто, то придбайте або візьміть в оренду крісла з кріпленням Isofix;
  • Плануєте авіамандрівки з дітьми, то тут в пригоді стане автокрісло, яке забезпечить комфорт та безпеку дитини;
  • Найбезпечнішим місцем в авто для юних пасажирів є центральне заднє сидіння;
  • Якщо в автомобілі навіть нової моделі немає установки кріплення Isofix, то можна придбати звичайні автокрісла, або звернутися в автосервіс, щоб встановили скоби для кріплення. Однак з цим в ЄС можуть виникнути проблеми, адже установки для цього кріплення вмонтовують лише в ті авто, що пройшли краш-тести і мають позитивні результати.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: аксесуари, діти, Авто
В тему