Поради

Як вибрати кухонну плиту: все, що потрібно знати господарям перед покупкою

Як вибрати кухонну плиту: все, що потрібно знати господарям перед покупкою

А ви знали, що кухня будується навколо плити? У цій статті ми розповімо, як вибрати кухонну плиту, на що варто звертати увагу і які функції плити дійсно потрібні.

В першу чергу потрібно розібратися з тим, чим відрізняється плита від варильної поверхні. Так, перше являє собою тандем з поверхні для готування і духової шафи, розташованих в одному корпусі. А варильна панель – це прилад, оснащений конфорками і без духовки. Якщо до поверхні додати духову піч та окремо вбудовувати в кухонний гарнітур, то вийде альтернатива кухонної плити.

Як вибрати кухонну плиту, потрібно обдумати зарання, особливо, якщо найближчим часом ви плануєте капітальний ремонт приміщення. Це обумовлено тим, що від вибору газової або електричної плити буде залежати організація кухонної комунікації (водопровід, вентильовані відводи, електропроводка тощо). Не менш важливо і те, що плита знаходиться в щоденній експлуатації, особливо коли сім’я складається більш ніж з трьох осіб.

Газова чи електрична кухонна плита?

На це питання, зазвичай, дають відповідь будівельники, які підводять газопровід чи встановлюють потужну електролінію. Переважно у старих будинках є газопровід, і, відповідно, необхідна газова плита. У новобудовах, з хорошою проводкою, користуються електроплитами.

Але якщо є можливість користуватися обома цими благами цивілізації, то якою повинна бути кухонна плита, – електрична, газова чи комбінована?

Кухонна плита – агрегат, який купується на тривалий час, саме тому перед його вибором необхідно зважити всі за і проти.

Читайте також: Почистити золото можна губною помадою, зубною пастою та цибулевим соком

Газова кухонна плита

Принцип роботи пристрою на газі досить простий. При повороті ручки відкривається клапан, через пальник газ надходить у конфорку, де змішується з повітрям і при подачі іскри спалахує. Пристрій підключається до газопідвідної магістралі за допомогою шлангу. Відстань від точки подачі газу повинна бути не менше 4 метрів.

Устаткування має зовнішній кран перекриття енергоносія, який припиняє подачу газу до пристрою. Практично всі сучасні прилади оснащені електрозапалом, завдяки якому конфорки розпалюються без сірників та запальничок. Розпал відбувається від іскри, розташованого біля розсікача. Для цього прилад повинен бути підключений до мережі.

Плюси газових плит:

  • Нижча ціна в порівнянні з електричним та комбінованими варіантами;
  • Швидке нагрівання ємності та її вмісту, що прискорює процес приготування страви;
  • Полум’я з 2-3 конфорок дозволяє використовувати посуд з широким дном;
  • Полум’я легко регулювати простими рухами вимикача;
  • Газ планово відключають значно рідше ніж електроенергію;
  • На газові конфорки можна ставити посуд з нерівним дном;
  • З погляду економності, газ завжди дешевший в порівнянні з електрикою.

Мінуси газових плит:

  • Газові плити в експлуатації дешевші лише при наявності магістрального газопроводу, а при роботі з балонами ціни вищі. До того ж з’являється залежність від постачальників газу та зростає ризик пожежі;
  • Не кожна газова плита може працювати з балонами. Перед покупкою це слід обов’язково уточнювати у консультанта;
  • У газі є домішки, які при горінні на поверхні посуду утворюється наліт. Якщо газ неякісний, осідатиме кіптява. Тай у повітря потрапляють залишки горіння, які негативно позначаються на самопочутті домочадців;
  • Поверхню плити тяжче витирати через захисну решітку;
  • Час від часу необхідна чистка витяжки та заміна фільтруючих елементів. Якщо витяжка відсутня, то слід частіше проводити вологе прибирання і провітрювати приміщення відразу ж після закінчення приготування їжі;
  • Вища небезпека експлуатації. Газ – вибухонебезпечна речовина. Щоб уникнути негативних наслідків, слід купувати якісне обладнання, а монтаж довірити професіоналам.

Важливо: Обирайте газову плиту, в якій полум’я грітиме дно посуду, а не стінки, інакше каструлі стануть непридатними. В першу чергу постраждають пластикові ручки.

Читайте також: Дешево та корисно: як економити на їжі і смачно харчуватися

Електроплита

Говорячи про електричні плити, мається на увазі ціла група пристроїв, об’єднаних тим, що джерелом нагрівання в них виступає електрика. Замість газового пальника на них знаходяться чавунні «млинці», під якими розташована нагрівальна спіраль.

Переваги:

  • Чудові експлуатаційні характеристики. Електроплита виключає можливий витік газу. При відсутності електрики плита просто перестає працювати. Крім того, в процесі роботи не виділяється вуглекислий газ;
  • Можливість загоряння зведена до мінімуму;
  • Екологічність;
  • Ємкість нагрівається рівномірно по всьому периметру дна;
  • Багатофункціональність. Більшість моделей оснащені додатковими функціями;
  • Є можливість регулювати температуру і час запікання різних страв;
  • Поступове охолодження конфорки, а не моментальне вимкнення тепла як у випадку з газовою плитою. Це дозволяє неспішно закінчити приготування страви і підтримувати її гарячою деякий час;
  • Індикатори на панелі може підказати, що якась конфорка ще занадто гаряча;
  • Таймер – можна самостійно встановити на період приготування, і після закінчення часу плита відключиться автоматично;
  • Можна контролювати температуру і поступово регулювати нагрів.

Недоліки:

  • Електрична плита може бути встановлена лише в приміщенні, яке має якісну проводку. Потужність плити висока, через що вона споживає велику кількість енергії. Стара проводка може стати причиною пожежі;
  • Висока ціна агрегату;
  • Збільшення плати за електроенергію;
  • Плита довго гріється і довго остигає;
  • Електроплита передбачає використання посуду з ідеально рівним дном.

Читайте також: Як схуднути за тиждень: три дієти, які забезпечують хороший результат

Комбінована кухонна плита

Існує ще один варіант кухонної плити – комбінований. У цьому випадку є можливість використовувати кращі риси газових і електричних моделей.

Комбінована плита – отримала популярність не стільки через розширення меж кулінарних горизонтів, як завдяки практичності. Відключили газ чи вимкнули світло? Не біда! В розпорядженні господині залишається працювати конфорка, на якій можна приготувати обід або вечерю для всієї родини.

Виробники підхопили цю ідею, і в продажу з’явилися плити, де конфорки були як газові, так і електричні. Окремі моделі могли підключатися не тільки до магістралі, а й до балона, що робило їх відмінним рішенням для заміських будинків і дач.

Ще один беззаперечних хід маркетологів: господиня, зважаючи на тарифи, самостійно обирає на чому готувати, на газі чи електриці.

Види комбінованих плит

Нині на ринку представлені такі види комбінованих кухонних плит:

Газова плита з електричною духовкою. Найпопулярніший з вище перелічених варіантів – газова плита з електродуховкою. В цьому випадку для варіння і смаження використовується газ, а для випічки – електроенергія. Серед беззаперечних переваг таких моделей відносно недорога експлуатація, адже щоденні страви готуються на порівняно дешевому газі, а духовою шафою користуються не так вже й часто. Плюс вищий рівень безпеки.

Електрогазова плита з газовою духовкою. Це ще один тип гібридів з комбінованою варильною поверхнею. У такій об’єднуються електричні та газові конфорки. Менш популярна та зручна модель. Свого роду, мета такого агрегату страховка на випадок аварії на магістралі. У простішому варіанті конфорки лише газові, а електрика виконує функцію підсвічування та запалу. Подібна техніка не дає в повній мірі скористатися перевагами двох джерел енергії, але може бути корисна своєю універсальністю.

Електрогазова плита з електродуховкою. Ці варіанти плити дорожчі, однак ціна виправдана. Купивши такий агрегат ви отримуєте прості в регулюванні газові конфорки і трохи повільніші, але стабільні електричні нагрівачі. До того ж така модель обладнана електричною духовкою.

Цікаво: Короткий час у продажі були моделі з газовою духовкою і конфорками на електриці, але вони не користувалися попитом.

Читайте також: Як підвищити імунітет дитини: три складові відмінного дитячого здоров’я

Газова чи електрична духовка

Після вибору варильної поверхні, час задуматися над тим, яку духовку обрати: газову чи електричну. Піч, як і варильні панелі, можуть отримувати тепло як з газу, так і з електрики. Як консультанти магазинів техніки, так і прості домогосподарки заявляють, що електричні духові шафи кращі, так як в них можна більш точно регулювати параметри роботи.

Ознайомимось з основними властивостями кожного варіанту трохи докладніше:

Переваги електричної духовки:

  • Рівномірний нагрів;
  • Температура у печі регулюється з точністю до 5-10°, а стабільні показники підтримувати простіше;
  • Розігрів внутрішнього простору можливий до 400-450°;
  • Показник у 400-450°дозволяє задіяти піролітичне очищення (процес вигорання жирових та інших забруднень при високій температурі);
  • Можливість вбудовування додаткових елементів (пароварки, різних типів гриля, вентиляторів, що забезпечують конвекцію);
  • Повна автоматизація приготування, аж до автоматичного вимкнення;
  • Можна готувати з таймером і залишати їжу без нагляду. Але для цього потрібно чітко знати, скільки часу необхідно на приготування тієї чи іншої страви;
  • Електрична духовка у плиті відрізняється вищою безпекою в порівнянні з газовою;
  • У ряді моделей також присутні функції мікрохвильового печі, що дозволяє поєднати два прилади в одному, заощадивши вільний простір на кухні і гроші;
  • Електрика не утворює кіптяви. Повітря в кухні буде чистішим, а отже необхідність в установці потужної витяжки відпаде.

Тісто у електричних духовках піднімається ідеально. Якщо верхівка чи низ блюда пригоряє, можна зменшити нагрів. Електродуховка краще пропікає страви, а господиня може працювати відразу з кількома листами на різних рівнях.

Якщо ви не шукаєте бюджетного варіанту, а віддаєте перевагу функціональності, то вам краще вибрати пристрій саме цього типу.

Як зрозуміло з опису, електрична духовка багато в чому краще газової. Серед мінусів такого агрегати: висока ціна, залежність від електроенергії та низька швидкість нагріву. Окрім того для роботи такої техніки потрібна потужна токопровідна лінія і електроенергія, що негативно позначається на сумарному рахунку за світло. Якщо не хочете прив’язуватися до електроенергії – купуйте газову духовку.

Газова духовка

Така плита коштує дешевше в порівнянні з електричною, оскільки в експлуатації вони більш економні. Та у функціональності вони програють. Найпростіші духовки обладнані газовим пальником розташованим всередині. Рідше духовки оснащують газовим грилем, який погано піддається регулюванню. У деяких газових духовках є і режим конвекції, але за якістю виконання він поступається аналогу в електричних шафах, адже тут вентилятор просто роздуває нагріте в духовці повітря. В електричних духовках вентилятор забезпечуючи більш рівномірний нагрів.

Читайте також: Фільми про дітей, які повинні подивитися батьки

Матеріал варильної поверхні

Готуючи їжу, навіть у найакуратнішої господині заляпається варильна поверхня плити. Як вибрати кухонну плиту, яка і служитиме довго і очищатиметься просто?

Сучасні плити можуть мати різне покриття варильної поверхні. Різниця між ними полягає у вартості, простоті очищення, стійкості до механічних впливів і привабливості. При тому, у кожного варіанту свої плюси і мінуси.

Скло та склокераміка

Для газових моделей часто використовується покриття з загартованого скла. Варильна поверхня з газовими конфорками знаходиться над шаром склокераміки або загартованого скла. Склокераміка краще проводить тепло, але газова конфорка і так швидко нагріває поверхню. Загартоване скло дешевше, але поводитися з ним необхідно обережно, адже воно відносно легко дряпається.

Вогонь на склі виглядає дуже привабливо, а догляд за поверхнею дуже простий. Глянцевий чорна або біла поверхня стійка до механічних впливів, але її слабке місце – краї. Тому краще купуйте моделі з металевою окантовкою.

Для електроплити звичайне скло не підходить, оскільки конфорки розігріваються занадто сильно. Склокераміка, що витримує нагрівання до 750°, справляється з такою температурою, але цей матеріал значно підвищує ціну агрегату. Тому виробників вважає за краще використовувати інші типи покриттів.

Якщо ж ви обрали склокераміку, то варто зазначити, що цей матеріал дуже боїться цукру. Гарячу солодку рідину відразу ж треба витирати з панелі, інакше можуть з’явитися неестетичні западини. Ще один мінус: через ідеально гладку поверхню витекла рідина з каструлі розтікатиметься варильною поверхнею і литиметеся на підлогу. А вчасно не прибраний бруд може залишати постійні плями.

Варильна поверхня плити з склокераміки досить міцна і витримує навантаження до 25 кг на квадратний сантиметр.

Нержавіюча сталь

Цей матеріал витримує температури обох видів палива. Сталь стійка до хімічного впливу та ударів. Її досить складно пошкодити, а при правильному догляді техніка зберігає привабливість десятиліттями. До того ж, цей тип покриття порівняно недорогий.

Бруд не прилипає до поверхні і легко очищаються. Але на металі залишаються відбитки пальців. Варильна поверхня з нержавіючої сталі очищається м’якими засобами. Абразиви видаляють серйозні забруднення, але можуть зіпсувати поверхню.

Емальоване покриття

Однозначно, кожна господиня хоче щоб була не лише практичною, але і красивою варильна поверхня плити. Практично будь-який колір може запропонувати емальоване покриття. Це найбільш поширений і перевірений часом матеріал.

Та за таким варіантом поверхні доглядати значно складніше: забруднення краще витирати відразу ж, щоб потім не довелося довго відтирати плиту від нашарувань жиру.

Боїться емаль і подряпин. Після пошкодження зовнішнього шару в тріщини потрапляє бруд. Очищаючи поверхню користуйтесь спеціалізованою побутовою хімією.

Емальована поверхня плити легко очищається, якщо залити її окропом: забруднення відійдуть після того як вода охолоне. Для очищення можна використовувати саморобну пасту з соди і перекису водню.

Ще одна перевага такого покриття – низька ціна.

Читайте також: Кому і чому корисна манна каша та секрети приготування ідеальної манки

Розмір кухонної плити

Як вибрати плиту на кухню? Основне правило: враховуйте традиції харчування в сім’ї і площу кухні. Стандартні прилади оснащені 4 конфорками і мають ширину 60 см. Є пристрої шириною 45-50 см. Кухонних плит меншого розміру не буває. Пов’язано це з габаритами духовки, обсяг якої повинен бути достатнім для готування основних блюд. Якщо місця на кухні зовсім мало, то можна взяти варильну плиту шириною 30 см з двома конфорками без духовки. Такі панелі обирають люди, які не часто готують або живуть одні.

Велика сім’я може вибрати плиту шириною 90 см з 5-6 конфорками та великою духовкою. Якщо ж метраж кухні дозволяє розгулятися, то з вибором плити проблем не буде. В асортименті багатьох виробників є моделі шириною 90, 100 і 120 см.

Глибина варильних панелей, як правило, становить 50-60 см. Виробники враховують загальноприйняту висоту кухонної стільниці і роблять моделі висотою 85 см. Плита оснащена ніжками, які виставляють залежно від висоти стільниці.

Важливо: Не рекомендують розміщувати плиту близько до холодильника (щоб на нього не летіли розпечені бризки і він не нагрівався від плити) і до мийки, щоб краплі води не потрапляли на поверхню.

Правила вибору конфорки та решітка на плиті

Краще обирати плити оснащені різними за розміром конфорками. На маленькій конфорці зручно готувати каву в турці або нагрівати рідину в черпаку, не побоюючись, що посуд перекинеться. На великому пальнику набагато швидше розігріти габаритні каструлі.

Також є газові та електричні плити оснащені овальними конфорками, які рівномірно розігрівають гусятниці та казанки. Та якщо ви рідко користуєтесь таким посудом, потреби в овальному пальнику немає.

Газові варильні панелі оснащуються ґратами зі сталі чи чавуна або хрестоподібними опорами, які виконують роль підставки для посуду. Решітку краще обирайте секційну. Тоді будь-яке забруднення можна буде тут же прибрати, не припиняючи процес приготування на інших конфорках.

Важливо: Якщо придбали плиту, де решітки з великим отвором, можна купити спеціальні насадки, які дозволить ставити малі ємкості на вогонь.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: техніка, сім'я
В тему