Поради

Почистити золото можна губною помадою, зубною пастою та цибулевим соком

Почистити золото можна губною помадою, зубною пастою та цибулевим соком

У ювелірному магазині прикраси засліплюють блиском та красою. Але вже через кілька місяців колечка, браслети та ланцюжки втрачають колишню привабливість. Аби завжди виглядати стильно та сяюче, потрібно знати, як почистити золото в домашніх умовах.

Мало хто знає, але робочий день працівників ювелірних магазинів розпочинається з натирання прикрас. Вони для чищення золота використовуються сучасне ультразвукове обладнання та професійні, дорогі засоби.

Вдома ж, в процесі носіння, через бруд, пил та піт, прикраси втрачають колишню привабливість та виглядають тьмяними. Але повернути блиск коштовностям можна не вдаючись до послуг фахівців. Отже, як почистити золото в домашніх умовах швидко і ефективно? Перше і головне правило: дійте акуратно.

Перед тим приступити до роботи вивчіть базові правила. Коштовні прикраси мають різну форму, містять вкраплення інших металів і вставки каменів.

Як почистити коштовності

Жовте золото є найбільш знайомим і поширеним металом. Такі прикраси легко очищаються за допомогою звичайних засобів. В домашніх умовах золото можна привести в порядок трьома способами: замочуванням, поліруванням та механічно.

Замочування золота

Кухонний засіб для чищення чи миття посуду. У маленькій каструлі доведіть воду до кипіння. Додайте кілька крапель миючого засобу для посуду і кип’ятіть у цьому розчині коштовності протягом 10 хвилин. Після цього витріть ювелірні вироби м’якою ганчіркою. Кухонний засіб зв’язує жири. Це найкращий та найделікатніший спосіб, якщо мова заходить про те, як почистити золото від почорніння.

Нашатирний спирт та пральний порошок. У склянці води змішайте чайну ложку нашатирю і столову ложку порошку. Отриману рідину доведіть до кипіння. Золоті прикраси помістіть у рідину на 2 години.

Перекис водню і рідке мило. Золото перекладіть у посудину. Додайте кілька крапель рідкого мила або гелю для душу та 2 столові ложки перекису водню. Засіб почне пінитися. Все це залийте теплою водою. Для повного очищення зачекайте 15-20 хвилин.

Сода. Сода – відмінний засіб, коли мова заходить про те, як почистити золото в домашніх умовах. Розчиніть чайну ложку соди у 0,5 склянці води. Перелийте розчин у каструлю і покладіть туди прикраси. Доведіть воду до кипіння і тримайте ємкість на малому вогні до десяти хвилин (можна більше, якщо вироби дуже брудні). Після чищення дорогоцінності промийте водою та просушіть.

Сіль. Знає, як почистити золото і сіль. У 0,5 склянці води розчиніть столову ложку солі. Поставте розчин на вогонь і кип’ятіть у ньому золото від 15 до 30 хвилин.

Ще один спосіб очищення прикрас: у склянці гарячої води розчиніть 3 столові ложки солі. Золото занурте у цей розчин на кілька годин. Після чого промийте під проточною водою.

Фольга та сода. На дно ємкості постеліть лист фольги. Розчиніть 2-3 ложки соди в гарячів воді та вилийте у посудину з фольгою. Сюди ж на кілька годин помістіть прикраси, після чого промийте їх і витріть.

Важливо: Не використовуйте для чищення прикрас косметичні засоби та медичне приладдя. Жирні лосьйони і креми можуть зробити виріб мутним. А йод та інші медичні розчини залишать плями, які важко вивести.

Читайте також: Дешево та корисно: як економити на їжі і смачно харчуватися

Полірування

Безворсова серветка. Як почистити золото не нашкодивши виробу? Найбезпечніший та найпростіший спосіб – взяти клаптик тканини та відполірувати метал.

Ластик для стирання. Проста гумка для стирання не лише додасть блиску золоту, а й видалить легкий наліт.

Оцет. Клаптиком тканини змоченої у столовому оцті відполіруйте золото.

Гігієнічна помада. Як почистити золото підручними матеріалами? Цікавий та простий спосіб очистки коштовностей: нанесіть помаду на клаптик тканини і пройдіться ним по потьмянілому золоту.

Пиво і яєчний білок. Змішайте пінний напій з білком. Тканиною, змоченою у цьому засобі протріть прикрасу.

Цибулевий сік. Ганчіркою, моченою цибулевим соком, відполіруйте улюблені прикраси. Після процедури вироби добре промийте та просушіть.

Механічна чистка

Крейда та нашатирний спирт. Подроблену крейду змішайте з нашатирем до отримання густої маси. Нанесіть отриману пасту на щітку чи тканинну серветку і гарненько почистіть золото. Після промийте і просушіть.

Зубний порошок. Жорстка зубна щітка, порошок та кілька хвилин роботи і золоті прикраси засіяють по-новому.

Зубна паста та вазелін. Як почистити прикраси обмежуючись тим, що під рукою? Зубна паста та вазелін нанесені на щіточку не поступаються іншим методам очистки золота, але виконують своє завдання набагато акуратніше.

Зубна паста. Видавіть на щітку зубну пасту та пошуруйте важкодоступних місцях виробу. Змийте залишки пасти водою і відполіруйте прикраса тканиною.

Важливо: Для очищення золота можна використовувати лише зубні пасти, які не мають кольорових пігментів.

Читайте також: Користь та небезпека лизуна та як зробити слайм в домашніх умовах

Золоті прикраси з каменями

Якщо золоті прикраси інкрустовані дорогоцінним камінням, процес чищення ускладнюється. Деякі камені погано реагують на вологу: вони змінюють колір, темніють, стають каламутними.

Наприклад, опал, бірюза та малахіт беззахисні перед абразивами (дрібнозернистими або порошкоподібними речовини високої твердості). Рубін, гранат і топаз не вистоять перед високими температурами. А бурштин, перли, корал або слонова кістка бояться кислоти, луги і розчинників. То як почистити золото з дорогоцінним камінням?

Безпечні методи очистки ювелірних виробів з камінням:

Спирт. Ватяною паличкою змоченою у горілці, одеколоні або спиртовому лосьйоні обережно протріть прикраси, щоб видалити жирний наліт і інші забруднення.

Бензин. Змочіть ватний диск у бензині і обробіть золотий виріб. Можна використати зубну щітку з м’якою щетиною. Тонкі ворсинки відмінно підійдуть для видалення бруду з важкодоступних місць.

Біле золото

Біле золото, яке сплавлюють з іншими компонентами (такими як срібло, паладій або нікель), а в якості покриття використовується родій, потребує особливого догляду. Верхній шар сплаву, в ході грубого механічного чищення, здатний стиратися, через що втрачається натуральний блиск прикраси. Тому, перед тим як почистити біле золото, проведіть нескладний експеримент. Запропоновані нижче методи очищення випробуйте на непомітній ділянці виробу і оцініть отриманий результат. Якщо прикраса не втратила своєї привабливості, сміливо проводьте маніпуляцію.

Біле золото можна очистити такими методами:

Нашатирний спирт та перекис водню. Змішайте ці засоби в пропорції 1:2. Замочіть у цьому розчині золото на 30 хвилин, а потім прополощіть у воді.

Цукор. Розчиніть в склянці води 2 столові ложки цукру. Замочіть прикраси в такому сиропі на 10-12 годин: це поверне їм колишній блиск.

Вода та нашатирний спирт. В рівних кількостях змішайте воду і нашатирний спирт. При бажанні додайте кілька крапель будь-якого миючого засобу. Суміш перемішайте до повного розчинення. Помістіть прикраса з білого золота в цей засіб і залиште на годину. Потім промийте чистою водою і протріть насухо.

Читайте також: Як підняти настрій: дієві поради психологів

Матове золото

Останнім часом все більше популярності отримують матові золоті вироби. Прикраси роблять матовими за допомогою особливого методу полірування. Саме тому очищати такі коштовності потрібно обережно. Під табу щітки, абразивні засоби та цупка тканина. Для тих, хто цікавиться тим, як очистити матове золото, є лише один прийнятний варіант: залийте виріб 25% розчином аміаку на кілька годин. А після промийте коштовність в проточній воді і насухо витріть.

Важливо: Після очищення золоті вироби потрібно промити водою та витерти насухо. Для полірування можна використовувати тканину без ворсу.

Щоб золоті вироби служили довго:

Золото або срібло, не скаже спасибі, якщо ставитися до нього без належної поваги і носити не знімаючи. А для того щоб прикраси довго залишалися красивими і сяючими, дотримуйтесь певних правил:

  • Після носіння протирайте прикрасу м’якою ганчіркою із замші, мікрофібри або фланелі;
  • Зберігайте прикраси у шкатулці, далеко від сонячних променів та пилу;
  • Практично всі камені бояться нагріву і яскравих сонячних променів. Від цього вони втрачають яскравість і можуть потьмяніти;
  • Намагайтесь знімати золото на ніч. Під впливом сальних і потових залоз в різні щілини металу можуть потрапити хвороботворні мікроби. А це швидше зіпсує зовнішню привабливість виробу;
  • Знімайте кільця і браслети перед прибиранням, походом в басейном та тренуванням;
  • Знімайте колечка перед тим як стираєте лак на нігтях;
  • Стежте за тим, щоб на коштовність не потрапляли бризки парфумів або косметичних засобів;
  • Намагайтеся не надягати прикраси туди, де є різкі перепади температур, наприклад, в баню, сауну або на каток.
  • Якщо намочили золоті вироби, то витріть їх сухим полотенцем.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: золото, прикраси, стиль
В тему